Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-09-2008, 05:16 AM   #61
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Default Re: Pravopis i gramatika....

Ja vas gledam, a ti tu, skrivate se pa viris.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2008, 08:00 AM   #62
Bota
Member

Bota's Avatar

Rijec "frekventno" je opisni pridjev a rijec "frekvencijski" prisvojni pridjev, nastao od imenice frekvencija. "Frekventno" moze stajati uz imenicu kad postoji potreba da se ukaze na osobinu periodicnosti ili ponavljanja. S druge strane, rijec "frekvencijski" stoji uz imenicu da opise relaciju "pripadanja" necemu, kao npr. frekvencijski opseg u smislu opseg frekvencija a ne opseg koji se ponavlja. Na isti nacin frekvencijska karakteristika nije karakteristika koja se ponavlja vec karatkeristika frekvencija i sl.

Znaci, pravilnije je frekvencijski opseg.

Last edited by Bota; 29-09-2008 at 08:07 AM.
Bota is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2008, 12:12 PM   #63
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Hahah, ne verujem da ste se dohvatili ove teme na ovoliko strana.
Aj' da se i ja oglasim,posto sam dugogodisnji filolog.
Dole citirano je tacno, da vam pomognem da zavrsite ovu diskusiju.

Razlika u upotrebi ove dve reci bi bila slicna kao npr. izmedju reci 'prijateljski' i 'prijateljev',tako da nikako nije svejedno da li cete reci "Ovo nije moja knjiga,vec prijateljska" i "Udelicu ti jedan prijateljev savet".

Engleski nije ni blizu precizan jezik koliko srpski,zbog cega vam nece pomoci uporedjivanje i prevodjenje sa engleskog da razumete logiku upotrebe ove dve reci.

Nadam se da nisam doprinela vasoj daljoj konfuziji.Uostalom,kome se j*be za sve to ako se uspesno sporazumevate. Nije kao da imate ambicije da postanete novi Ivan Klajn.

Pozdrav!

Quote:
Originally Posted by Bota View Post
Rijec "frekventno" je opisni pridjev a rijec "frekvencijski" prisvojni pridjev, nastao od imenice frekvencija. "Frekventno" moze stajati uz imenicu kad postoji potreba da se ukaze na osobinu periodicnosti ili ponavljanja. S druge strane, rijec "frekvencijski" stoji uz imenicu da opise relaciju "pripadanja" necemu, kao npr. frekvencijski opseg u smislu opseg frekvencija a ne opseg koji se ponavlja. Na isti nacin frekvencijska karakteristika nije karakteristika koja se ponavlja vec karatkeristika frekvencija i sl.

Znaci, pravilnije je frekvencijski opseg.

"There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards."
Eeva_r&b is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2008, 01:49 PM   #64
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Ma ne spustam te, nego se povela ozbiljna rasprava, Max je skroz pristojno argumentovao sve sto je rekao i na sve te cinjenice i dalje se filozofira...
Sta je argumentovao?
Rekao je da ako moze da kaze frekvencija saobracaja, da moze da kaze i frekventni opseg. Kao da je to dvoje backwards comatible ...

Kada sam zatrazio takav primer na engleskom jeziku, taj post je preskocen.

Quote:
A uopste se ne radi o tome "ko je pametniji", jer ne treba puno pameti da ukapiras sta je covek napisao, vec samo da se konstatuje, a ovo traje vec koju stranu...
I mene je nerovza uhvatila sinoc, zato sam i sacekao "jutro", jer su i sa moje strane izneti argumenti da se nikako ne moze reci frekventni, dok se rasprava i dalje nastavljala, za mene neargumentovano. Izgleda je odluka bila ispravna.

Engleski je ipak sasvim precizan jezik.

Na celom internetu, ne postoji izraz frequent range.

Postoji samo frequency range, a to je frekvencijski opseg.

Ni na nasem ni na engleskom, ne postoji izraz opseg frekventnosti (sem na nasem dragom forumu), iliti range of frequentness

Naravno, na srpskom iliti balkanskom internetu preovladjuje ovaj pogresni termin - frekventni opseg ...

Mi ne da znamo bolje nego ceo svet, vec i mejdu nama, znamo bolje nego profesori na fakultetima koji obaraju za frekventni opseg.

Dakle izneta je argumentacija da je frekvencija fizicka velicina, dok frekventsnost to nije, ukazano je na razliku izmedju tih reci u srpskom jeziku, iako ja ne znam teoriju srpskog jezika, pa ne znam to najbolje da objasnim, sva sreca pa je bota to rasvetlio i sa strane srpskog jezika, ne znam kakva jos moguca argumentacija moze da postoji?

Sem te da je ovo "ko je pametniji" rasprava?
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2008, 03:26 PM   #65
Max
Pro Member

Pa ako cemo po toj logici .... onda je nepravilno reci frekvencijski opseg .... nego treba raci frekvencioni opseg ????

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2008, 03:28 PM   #66
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

ha, nije jos gotovo!!!!
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2008, 03:33 PM   #67
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Pa ako cemo po toj logici .... onda je nepravilno reci frekvencijski opseg .... nego treba raci frekvencioni opseg ????

Pozdrav
Pravilno je i jedno i drugo... A bogme su i lingvisti dali odgovor.
Zakljuchavajte ovo vishe jer ce otici u pravcu chija je zadnja, e pa nek bude moja

Last edited by silicon science; 29-09-2008 at 03:35 PM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2008, 03:36 PM   #68
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Pravilno je i jedno i drugo... A bogme su i lingvisti dali odgovor.
Zakljuchavajte ovo vishe jer ce otici u pravcu chija je zadnja, e pa nek bude moja
Cekam Eevu ili nekog strucnijeg .... ti se ne racunas

Pa valjda ima jos tema o tome kako je hard sint bolji od softa .... pa regulisi tamo

a mene ovo prilicno interesuje

Pozdrav
Old 29-09-2008, 03:42 PM   #69
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Cekam Eevu ili nekog strucnijeg .... ti se ne racunas

Pa valjda ima jos tema o tome kako je hard sint bolji od softa .... pa regulisi tamo

a mene ovo prilicno interesuje

Pozdrav
A ti se rachunas Eva je vec rekla sta i kako je pravilno A ti ne mozes da priznas sebi da nisi u pravu i to je tuzno... Interesuje i mene ova tema
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2008, 03:48 PM   #70
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
A ti se rachunas Eva je vec rekla sta i kako je pravilno A ti ne mozes da priznas sebi da nisi u pravu i to je tuzno... Interesuje i mene ova tema

Ako te interesuje , cuti i prati ....

Pozdrav
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules