Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-09-2008, 05:39 PM   #1
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Sidechain pitanje

Nedavno sam se odu?evio mogućnostima dB Audioware Sidechain Compressora, ali mi, ipak, nije jasno koji odnos u jačini tona bi trebalo da bude između send i recieve kanala? Recimo, radim klasični ducking )glas i muzička podloga). Moj običaj je da najpre uredim dinamiku voice overa, te da takav zapis koristim dalje u miksu. Dakle, na vox-u ne strče tranzijenti, pikovi postoje, ali su ujednačeni. S druge strane, muzička podloga na drugom kanalu ima pikove i dinamički se, prirodno, dosta razlikuje od mog glasa. Da li je poenta da pre sidechaina pikovi na oba kanala budu na istom nivou ili postoji neka druga fora?
Old 22-09-2008, 07:06 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Sidechain pitanje

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Nedavno sam se odu?evio mogućnostima dB Audioware Sidechain Compressora, ali mi, ipak, nije jasno koji odnos u jačini tona bi trebalo da bude između send i recieve kanala? Recimo, radim klasični ducking )glas i muzička podloga). Moj običaj je da najpre uredim dinamiku voice overa, te da takav zapis koristim dalje u miksu. Dakle, na vox-u ne strče tranzijenti, pikovi postoje, ali su ujednačeni. S druge strane, muzička podloga na drugom kanalu ima pikove i dinamički se, prirodno, dosta razlikuje od mog glasa. Da li je poenta da pre sidechaina pikovi na oba kanala budu na istom nivou ili postoji neka druga fora?
A da se malo poigra? sa release-om? Mislim, da ga malo produ?i?... Naravno, u zavisnosti od brzine kojom izgovara? tekst i tempa matrice.
Old 22-09-2008, 07:23 PM   #3
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

samo srafi one knobove i nesto ce ispasti
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2008, 09:44 PM   #4
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
Originally Posted by Hollywood View Post
.. nesto ce ispasti
nesto korisno?
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2008, 10:50 PM   #5
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Pa dobro, nije problem vrteti potenciometre, mislim, već sam ih vrteo, čak i do?ao do nekih rezultata, ali sve je to na polu-slepo. U video tutorijalu za dotični efekat saznao sam princip njegovog rada, ali znate kako to već ide, odgovor najče?će vuče za jezik novo pitanje, tako valjda i nastaje nauka.
A filozofija nije nauka, Mr Knob!
Old 22-09-2008, 11:42 PM   #6
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
nesto korisno?

kako kad
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2008, 12:06 AM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Pa dobro, nije problem vrteti potenciometre, mislim, već sam ih vrteo, čak i došao do nekih rezultata, ali sve je to na polu-slepo. U video tutorijalu za dotični efekat saznao sam princip njegovog rada, ali znate kako to već ide, odgovor najčešće vuče za jezik novo pitanje, tako valjda i nastaje nauka.
A filozofija nije nauka, Mr Knob!
Čisto malo da podsetim na ono što rekoh onomad: pozabavi se release time-om, može da bude korisno. Hteli ili ne, čak i iskusni ljudi ponekad zanemare činjenicu da je release jako važan parametar kompresora (pa i duck chain-a).

Ono o filozofiji kao nenaučnoj kategoriji nisam baš najbolje skapirao, ali nije ni važno. Release, pak, je važan.

Pozdrav,

Vasa
Old 23-09-2008, 08:38 PM   #8
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Razumem da je potrebno "experimentisati" i pronaći najbolji odnos release, atack-a i.t.d... ...ali, moje pitanje je bilo drugo...
Dakle, reč je o postprodukcionom sidechainu, znači semplove mo?emo unapred obraditi (pre svega, dinamički) pre nego ?to ih postavimo u dva kanala, jedan iznad drugog. Zanima me da li bi oba sempla trebalo da budu na istom pik nivou, kako bi u krajnjoj instanci, uz, eventualno, liiting, imali ujednačen snimak?
Old 23-09-2008, 08:46 PM   #9
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Dakle, reč je o postprodukcionom sidechainu, znači semplove možemo unapred obraditi (pre svega, dinamički) pre nego što ih postavimo u dva kanala, jedan iznad drugog. Zanima me da li bi oba sempla trebalo da budu na istom pik nivou, kako bi u krajnjoj instanci, uz, eventualno, liiting, imali ujednačen snimak?
Sto da ne? Probaj sa istim i razlichitim odnosima pa vidi tj pochuj?
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2008, 12:45 AM   #10
yanprawda
Member

yanprawda's Avatar

mozda glasom utjecati samo na one semplove sa bliskim frekvencijama bez obzira na peak a tek nakon dinamickog "balansiranja" mixa(ili je mozda samo o njima rijec a ne o cijelom mixu tj bez glasa?nisam bas uhvatio), tek toliko da ne smetaju? u svakom slucaju release produzit, slazem se

Last edited by yanprawda; 24-09-2008 at 12:47 AM.
yanprawda is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules