Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 24-08-2008, 03:08 AM   #241
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Skolstvo bi trebalo zabraniti

Dragi Ilija,

Quote:
Originally Posted by Ilija Ilic View Post
Nadje li neko pesme koje sam kopirao, midi fajlove...
Voleo bih da cujemo svi!
U suprotnom sam ,,autentican,, a to ne zvuci lepo nekima, jos i pobija mnoge argumente i ojacava temelje mojih
Evo, vratih se sa puta, pa da javno obznanim JA taj koji ti je zamerao na midi kopijama. Priznajem da je to bila prilično neargumentovana optu?ba. Naime, tada sam napisao: "Dodu?e, malo mi se 'javlja' da si krojio pesme od .mid fajlova nekih već postojećih pesama, ali nema veze, dokle god mo?e? da uvalja? robu - dobra je." Ishitreno i glupo, svakako, ali evo kratke predistorije tog posta.

Pre jedno mesec dana sam se zatekao u Vrnjačkoj Banji i sedeći sa rodbinom u nekom kafiću na glavnoj d?adi čuo lika koji u obli?njoj ?atri sedi za "MIDI composerom" (jel' se ta vrsta sintisajzera jo? uvek tako zove?). Lik svira i peva nekakvu pesmu koju nikada nisam čuo. Dobro, ionako postoji gomila pesama koje nisam čuo, odavno nisam u pop muzici. Mislim, pesma - isprogramirani električni klavir svira ne?to u a-molu u tempu oko 60 BPM, lik peva neke note koje se sla?u sa harmonijama i s vremena na vreme odsvira pasa? sa zvukom čiji je talasni oblik negde između MiniMoog lead-a i zvi?duka (valjda i to ima neko ime, ali nije bitno za priču). Na pola pesme krene bubanj, i sve tako to. Uop?te mi nije bio neprijatno da ga slu?am, čak sam uhvatio sebe kako u sebi pevam treći refren zajedno sa likom. Na?alost, zaboravio sam melodiju istog momenta kada je počela sledeća pesma, po?to nisam čuo ni?ta ?to je moglo da se upamti osim ovoga ?to sam već nabrojao.

Onda na forumu pročitam tvoje postove o ?kolstvu, autentičnosti, robotima... I poslu?am (kao ?to rekoh) one dve pesme sa tvog sajta... I, hm, čujem "Suze su iste vere" i (kao ?to rekoh) pomislim - ma je..te ovo sam već čuo (maločas) - Fender Rhodes, oko 60 BPM, umek?ani MiniMoog, neka OK melodija koja se uklapa u sve to, sve je OK, ali je..te, ?ta je tu AUTENTIČNO? Ne znam, mo?da je lik zapravo svirao tvoju pesmu, a ja sam je u međuvremenu zaboravio...

Onda mi je na pamet pala reč "konfekcija", a onda sam pomenuo nesrećnu ekstenziju .MID. Je..ga, ne mislim da si doslovno maznuo neku konkretnu pesmu, izvini zbog ishitrene insinuacije. Samo mislim da je rezultat takav KAO da si maznuo. I evo, javno se izvinjavam zbog toga.

Da se razumemo, i da si "maznuo" to ne bi bio neki problem - citati su u muzici prisutni oduvek. Nevolja je samo to tvoje insistiranje na AUTENTIČNOSTI. ?to reče ?ekspir: "ni?ta nije tako obično kao ?elja da se bude izuzetan".

Pesme poput tvojih su svuda oko nas, sve su autentične u smislu da ih neki konkretan čovek pi?e i/ili izvodi. I sve su OK dok se ne pojavi sledeća pesma koja je manje-vi?e ista takva. Harmonije, melodijske linije, sve se svodi na isto: I, IV, V, VI, mo?da neke varijacije na temu, ali to je, manje-vi?e to. Ako te zadovoljava taj harmonski sklop, probaj bar da eksperimenti?e? sa bojama - mo?da pesma koju si smislio svirajući električni klavir mo?e da se odsvira uz pratnju nekog instrumenta koji ni tebi ni meni ne pada ovog trenutka na pamet, a nije električni klavir. Nemam pojma, to je u krajnjoj liniji tvoja muzika, ali u ovom trenutnom obliku zvuči kao neki klon klona Vlade Georgijeva. Nemam ni?ta protiv Vlade Georgijeva, nego ne razumem potrebu za kloniranjem klonova.

Summa summarum: naravno da je svako od nas u su?tini autentičan, ali to nema veze sa tim kako nas drugi ljudi do?ivljavaju. Smisao je u tome da nas ljudi koji nas ne poznaju primete kao drugačije. Na bilo koji način. Nastavi da radi? na tome. Oni ?kolovani "roboti" kojima si se okru?io mogu samo da ti pomognu u tome.

Sve najbolje u budućem radu i učenju,

Vasa
Old 24-08-2008, 12:53 PM   #242
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Quote:
Originally Posted by Awacs
Pre jedno mesec dana sam se zatekao u Vrnjačkoj Banji i sedeći sa rodbinom u nekom kafiću na glavnoj džadi čuo lika koji u obližnjoj šatri sedi za "MIDI composerom" (jel' se ta vrsta sintisajzera još uvek tako zove?). Lik svira i peva nekakvu pesmu koju nikada nisam čuo. Dobro, ionako postoji gomila pesama koje nisam čuo, odavno nisam u pop muzici. Mislim, pesma - isprogramirani električni klavir svira nešto u a-molu u tempu oko 60 BPM, lik peva neke note koje se slažu sa harmonijama i s vremena na vreme odsvira pasaž sa zvukom čiji je talasni oblik negde između MiniMoog lead-a i zvižduka (valjda i to ima neko ime, ali nije bitno za priču). Na pola pesme krene bubanj, i sve tako to. Uopšte mi nije bio neprijatno da ga slušam, čak sam uhvatio sebe kako u sebi pevam treći refren zajedno sa likom. Nažalost, zaboravio sam melodiju istog momenta kada je počela sledeća pesma, pošto nisam čuo ništa što je moglo da se upamti osim ovoga što sam već nabrojao.
Jao, jel to onaj lik koji bukvalno pevusi sa takvim samopouzdanjem kao da razbija od pevanja? Ja sam pokusao da ga snimim, ali i na par metara od njega, sve je bilo glasnije od njegovog pevanja, pa nista nisam uradio...
Old 24-08-2008, 11:20 PM   #243
Ilija Ilic
Member

Ilija Ilic's Avatar

U redu je avaks

Pitam se zasto ljudi uporedjuju Vladu Georgijeva sa svima i sve druge stavljaju kao klonove? Ne desava se samo to meni, Vlado je svakako veliki umetnik i ima klonova ( njih nekoliko ) ali ja taj nisam! Covek je otvorio vrata pop muzici i hvala mu! Ne znam u kojoj pesmi Vlado koristi distorziju, skroz drugaciji nam je i glas i nacin pevanja, komponovanja.... Privatno sam ga slusao dosta puta i nikad nisam video slicnost, a ima jos pevaca pop muzike tipa Sergej, Sale Vasic... Po meni isto tako dobrih autora i izvodjaca, masa ljudi ih prozivo klonovima... Mozda ko ne slusa privatno tu vrstu sve mu je slicno, kao meni recimo kad slusam kantri Ja volim pop muziku, u njoj nekako najvise uzivam i voleo bih da ima sto vise pevaca pop muzike na Balkanu, bez zdrave konkurencije ide malo teze

P.S. Ko je taj sto peva moju pesmu? Hocu autorska prava
Opusteno Pozzzz
Ilija Ilic is offline  
Old 14-09-2008, 01:54 PM   #244
eyej
Junior Member

eyej's Avatar

Sve u svemu ljudi, pazljivo sam procitao SVIH 25 strana ovog posta u nadi da ce neko od vas iole argumentovano obrazloziti napad na doticni rad i u nadi da ce se nakon tamo, 14.-15. strane tema vratiti na ono odakle je pocela. Ne poznajem coveka, nemam veze sa Visom niti bilo cime. Pripadam klasi onih "neobrazovanih" a.k.a. "samoukih" i mislio sam da cu moci na osnovu konkretnih argumenata moci da izvucem nesto korisno iz cele price! Ovako sam citao nepotrebna prepucavanja tako tipicna za sve forume! U cilju poboljsanja kvaliteta ovog foruma, probajte da se sledeci put koncentrisete malo vise na temu, na znanje tj neznanje oko koga je i cela prica i pocela!
Inace, procitao sam rad, i meni kao laiku (u odnosu na cenjeni auditorijum) deluje da ima nekih nelogicnosti, ali se slazem sa idejom da je muzika umentost i kako god da odradis nesto, naci ce se publika koja ce to voleti kao i neko kome se to nece svideti. Sto bi rekao Bili: "Takav je posao, ni ja ga ne volim!"
Nadam se samo da nece neko da me banuje (posto sam video neke pretnje gore) zbog iznosenja misljenja koje je, nadam se, skroz opravdano!
Pozz

Last edited by eyej; 14-09-2008 at 01:57 PM.
eyej is offline  
Old 14-09-2008, 02:48 PM   #245
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

jok vala, al da je ta škola kita, jest. živ bio, i dalje detaljno čitao
Arthur is offline  
Old 14-09-2008, 04:11 PM   #246
eyej
Junior Member

eyej's Avatar

Pa dobro, samo sto cete sledeci put da me citate u Politici, i to verovatno odeljak "crna hronika"!
eyej is offline  
Old 14-09-2008, 04:19 PM   #247
master29
Banned

@eyej Ma jok,pogresno si ukapirao,dzaba tvog truda i toliko citanja postova.Rad je ekstremno smesan,ne logican,pa ljudi koji rade po studijima,a ima ih boga mi puno,na terenu nemaju takvu,sliku,pa im je smesno i zato se sprdaju.....Onda to ko i na svakom forumu ode u totalnu zajebanciju,jer se oni sami zajebavaju sa studentima,i deff nije primer kako treba da se skoluju buduce generacije,vise za 20 dana mogu da nauce u studiju nego za celo usrano skolovanje po takvim skolama,to je poenta...ja jesam za skolovanje ali konkretno,da se zna sta ko radi,a ne na ovako glupe i smesne nacine,pozz i dobro dosao.
master29 is offline  
Old 14-09-2008, 11:10 PM   #248
eyej
Junior Member

eyej's Avatar

A kad smo vec kod cele ove price oko obrazovanja (mozda iznosim ovo a vec je bilo price oko toga), zanima me da li je nekada neko sa foruma razmisljao da sam, ili sa drugim ljudima sa foruma, napravi kurs ili letnju skolu, radionicu, kako god zelite da ga oslovimo, gde bi se radile pametne stvari i gde bi neko mogao da dobije pored teorije i onu zlatnu praksu koju ljudi sa foruma vec imaju! Siguran sam da bi to bio pun pogodak, pa ako hocete i komercijalni, pogotovo ako bi cena bila pristojna (morate misliti i na ove sto su prsli po 1500e+ na VETS)!
Dakle, salu na stranu, pitanje upuceno prvenstveno adminima, moderatorima i senior memberima: da li je nekada postojala ideja da se organizuje tako nesto i ako nije, zasto? Da ne pricam dokle bi to moglo da ode - vise kategorija kurseva, razliciti nivoi itd!

Takodje, zanima me da li je neko upoznat sa kursom na NU Bozidar Adzija vezano za audio i video produkciju?

Quote:
Originally Posted by master29 View Post
pozz i dobro dosao.
Bolje vas nasao! Samo, nisam ja bas ovde toliko nov..ovde sam od 2006. nego nisam bio nesto previse aktivan, ali evo, dosao sam na popravni!
eyej is offline  
Old 14-09-2008, 11:48 PM   #249
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Ma ne moze to u okviru foruma ili nesto slicno. Jedino ako bi se nekoliko njih koji su inace i clanovi foruma resili da krenu sa nekim takvim projektom zajedno (sto bi bilo lepo), ali cisto sumnjam da bi neko imao zelju da radi na taj nacin. Uglavnom to funkcionise tako sto dodjes u studio jednog od njih i ucis zanat.
Old 15-09-2008, 12:57 AM   #250
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ja već duže vreme kuburim sa mladim kadrom željnog znanja a potencijalno i novca. Svi kukaju i kenjaju kako nema posla, nema prilika, a čim im ponudiš nešto gde se zapravo mora oznojiti, nestaju u vidu magle, po pravilu ostavivši te u veoma neugodnom višku posla i novca a manjku vremena. Pri tom, dobar broj ljudi sam lično obučio za ITB rad, podelio gomilu softwera i materijala za vežbu, i trenutno opet nemam dovoljno ljudi oko sebe, te spavam po 3 sata dnevno. I sad mi ne pada na pamet nekog da jurim, više mi je pun k. toga, ko ih jebe.
Arthur is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules