Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-08-2008, 02:56 PM   #31
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Default Re: Ableton Live controler/audio mixer (u izradi)

Quote:
Originally Posted by shrink-fm View Post
hmm na kom principu radi ovaj reaktor, ja se bavim skrecingom ali ovo ne kontam...
Posto se bavis scratchom pretpostavljam da te zanima konkretno sam jog. Ostalo je suvise komplexno da se objasni kroz "princip rada"
Ukratko postoji kodni disk. Ako si ikad otvorio misa mogao si da primetis da svaka osa ima po jedan disk sa prorezima. Sa jedne strane diska je infra crvena LE dioda, a sa druge se nalazi par foto tranzistor ili foto dioda. Kako se disk okrece obasjavaju se foto tranzistori. Pogledaj sliku.

U zavisnosti od smera okretanja tj impulsa koji dolaze sa tranzistora mikro kontroler kapira u koju stranu se disk okrece i salje na midi izlaz niz midi signala. Za svaki korak po jedan signal. Sto veci broj proreza na disku (rezolucija) to veca preciznost.
Evo kako izgleda sekvenca pulseva koju mikrokontroler dobija i na osnovu cega zna u kom smeru se okrece disk:
http://www.youtube.com/watch?v=HikekuqNlH8
ili graficki prikaz:

Kao scratch master sigurno si imao priliku da probas final scratch... e pa to je manje vise ista stvar, samo sto FS ne salje midi signal, i salje jos neke podatke o poziciji igle na ploci sto nije uopste bas bitno za scratch ali je zgodno za DJing. Nadam se da ti je sad stvar jasna. Prilicno je jednostavna.
Old 06-08-2008, 03:28 PM   #32
shrink-fm
Member

shrink-fm's Avatar

ok misim da sam skontao, samo sto mi se na onom snimku cini kao da se mesaju neki efekti uz skrec ili se varam, posto i ja cesto experimentishem skrec sa efektima...
Zanima me takodje da li tvoj skrec kontroler moze da se napravi kao hmm neka vrsta dodatka za plocu ili kako vec tako da se skrec ne radi direktno sa njim(ipak je lepshe sa plocom .
Old 06-08-2008, 07:27 PM   #33
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Quote:
...samo sto mi se na onom snimku cini kao da se mesaju neki efekti uz skrec ili se varam, posto i ja cesto experimentishem skrec sa efektima...
Cek, ti pricas o reaktoru? ima efekte ali nije samo to. Imas cini mi se neki opis, pa proveri.
Quote:
Zanima me takodje da li tvoj skrec kontroler moze da se napravi kao hmm neka vrsta dodatka za plocu
Ne razumem, a zasto bi to radio ako vec postoje sistemi kao sto su Final Scratch i mnogi drugi koji vec rade sa klasicnim gramofonima?

Meni je cilj bio da napravim jog visoke rezolucije i malih dimenzija i to ne za scratch. "Scratch" koji si video je samo za demonstraciju rezolucije joga. Kad stignem napravicu bas scratch kontroler vecih dimenzija sa scratch faderom ali disk opet nece biti veci od singlice. Apsolutno nema potrebe za tim. Naravno, takodje opticki, jer je neunistiv.
Old 07-08-2008, 11:54 AM   #34
yanprawda
Member

yanprawda's Avatar

da, ammobox je dobra fora
yanprawda is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2008, 02:15 PM   #35
shrink-fm
Member

shrink-fm's Avatar

Quote:
Ne razumem, a zasto bi to radio ako vec postoje sistemi kao sto su Final Scratch i mnogi drugi koji vec rade sa klasicnim gramofonima?
Hm pa ima vise razloga, prvi nemam kesha za final scratch a takodje bi voleo scratch da radim recimo u abletonu i recimo kontam da bi mogao da imam vecu mogucnost kontrole efekata itd...
Old 07-08-2008, 02:54 PM   #36
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Hm pa ima vise razloga, prvi nemam kesha za final scratch a takodje bi voleo scratch da radim recimo u abletonu i recimo kontam da bi mogao da imam vecu mogucnost kontrole efekata itd...
imas li gramofone?
lesha is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2008, 04:39 PM   #37
shrink-fm
Member

shrink-fm's Avatar

imam jedan...
Old 07-08-2008, 06:50 PM   #38
Fibra
Member

Fibra's Avatar

Nije mi jasno zasto me kontaktiraju samo ljudi koji nemaju para i misle da mogu da im ja napravim nesto za 100 eur? Ako nemas kesa za opremu, kao sto ja nemam, pa ti nemoj da se bavis muzikom, ili sviraj melodiku. Ja iz tog razloga pravim sebi opremu u nadi da cu jednom napraviti sve sto mi treba i da cu moci normalno da radim. Dok se to ne desi igram se klikerima.
Old 07-08-2008, 07:49 PM   #39
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
imam jedan...
evo po meni jeftinijeg resenja, samo 100e
http://www.schaack-audio.com/quad.html

plus kupis i ovo za jos 100 i zavrsio si posao.. naravno, uz jos jedan gramofon.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2008, 08:15 PM   #40
shrink-fm
Member

shrink-fm's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha View Post
evo po meni jeftinijeg resenja, samo 100e
http://www.schaack-audio.com/quad.html

plus kupis i ovo za jos 100 i zavrsio si posao.. naravno, uz jos jedan gramofon.
Hmm zanimljio, hvala Lesha...
A drugi gramofon mi ne treba posto ne radim dj set(beat juggling i to) vec vishe samo skrec...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules