|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
@boggy
Slazem se sa tobom, medutim na stranici proizvodi pise doslovce "table za zvucnu izolaciju" a i moj drugar je kupovao kod njih, takozvani piramidalni sundjer za potrebe akusticnog tretmana voditeljske sobe u radiju. Zbog toga sam i postavio link i rekao "ako moze da pomogne" ajd ![]()
ajd' ![]() ![]() Last edited by LMstudio; 06-12-2007 at 03:34 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
"Piramidalni sundjer" koga spominjes, je najvise posledica zahteva neupucenih kupaca... slicna prica sa kartonima za jaja... a s obzirom da imaju ozbiljne masine za secenje... nije im bio neki veliki problem da naprave i alat za "piramide"... kad im vec "svi" traze taj "piramidalni sundjer". Apsorpcioni materijal mora biti porozan da bi bio efikasan (pamucni konci, kamena vuna, staklena vuna, konoplja, sinteticka vlakna...) tako isto mora i sundjer biti prilicno "vazduho-propustan"... da bi uspeo da potrosi energiju nastalu kretanjem vazduha (zvuk je bas to...) ... tako se posebnim tehnoloskim procesom mehurovi pene u sundjeru dovode do toga da pucaju, odnosno ostane samo ivicna struktura (kao kostur), a opne u najvecem broju nestanu... Takav sundjer se zove sundjer otvorenih pora. Za tapetarske primene, konkretno, ovakav sundjer (otvorenih pora) nije dobar, jer nije elastican kao sundjer kod koga vecina mehurova u peni ima cele opne i vazduh postoji u njima... znaci elasticniji je i posle deformacije brzo se vraca u prvobitni oblik.. sto sa sundjerom otvorenih pora nije slucaj pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
@boggy
Naravno opet se slazem sa tobom ![]() Uz sve duzno postovanje prema Boggy-u i ovom forumu, dajte da se pomogne. ajd ![]()
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Nikakva varijanta sunđera iliti spužve, pa čak ni open-cell nije pretjerano pogodna za prostorije u kojima se mnogo znoji, pije, puši... a klub je baš to! Jako brzo se tu ne bi moglo živjeti od smrada, pa onda nikakva vajda od kluba sa super zvukom u kom smrdi kao u paklu!
Šta bi sa skicom prostora???
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Najbitnija stvar za akusticki tretman kluba je stavljanje apsorbera na samu binu. Nevjerojatno je koliko to pomogne. U Uljaniku smo ubacili mineralnu vunu od 5 cm izmedju drvenih letvi, prekrili najjeftinijim platnom i preko toga postavili lim sa rupicama kakav se stavlja na zvucne kutije. Materijal za cijelu intervenciju je kostao oko 500 eu a imao je bas nevjerojatan utjecaj na zvuk i na bini i na prostoru. Takodjer, ono sto je bilo receno, najjeftijna neobradjena gradjevinska jelovina isto odlicno radi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Bio sam u petak, verovali ili ne, upravo u klubu Uljanik
![]() Moze jos malo bokovi da se "udenfuju" ![]() Sto se tice klubova, u Rijeci postoji klub Stereo, i mislim da to treba biti uzor za sve klubove u EX YU... Hvala svima na predlozima. Pricao sam sa jos nekim ljudima, mislim da cu da uradim sledece: od brodskog poda napravim ramove 1m x 50cm, napunim azmafonom ili vunom (kazu da je kancerogeno, pa bolje resenje azmafon), i preko toga stavim amerikan platno. Sve to zakacim na kukice na plafon, i ostavim da visi nekoliko cm (zvuk koji prodje i odbije se od plafona se takodje zadrzi). Last edited by Yeahlenn; 10-12-2007 at 11:41 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Kada si bio u klubu Stereo? Tamo je inače moja oprema, radim kao tonac a cjeli klub (tehnički) je napravljen u suradnji sa vlasnikom. To je vrlo bitno u startu jer je svakom vlasniku takvih klubova najbitnije da unutra bude čim vi?e ljudi da puno piju a dali neko vidi i kakav je zvuk to je u drugom planu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Eto vidiš... ![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Akustika za malu reziju | DzoniPFC | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 12-09-2009 01:27 PM |
akustika garosnjere/polozaj monitora | Monroe/Rampart | Dizajn i konstrukcija studija | 6 | 06-09-2008 02:14 PM |
Akustika Threadovi po redu - dema0206 | DeMa | Dizajn i konstrukcija studija | 52 | 24-07-2008 08:45 PM |
Akustika prostorije za slusanje muzike | Tiki the Boyler | Dizajn i konstrukcija studija | 13 | 25-11-2004 02:12 PM |