![]() |
Akustika kluba
Na prvi pogled deluje da sam malo pobegao od teme, ali buduci da se ovde najvise pricalo o akustici prostorija, smatram da je ovoj temi ipak tu mesto.
Zanima me kako da popravim zvucnu sliku u klubu od 100 m2 Dodje kvalitetan bend, kvalitetni mikrofoni, ozvucenje... ali sve dzabe, kad su dole plocice, a bocni zidovi i plafon ravni... 1. Plocice hocu da uklonim: Koji materijal da postavim a da prezivim i sa odrzavanjem (cigare, zvake, blato) 2. Na plafon iznad bine sam postavio osam stiropora 1000 x 500 x 50mm, i sad hocu jos preko toga da stavim zastavu 3 x 3m, i iza bine na zid drugu zastavu 3 x 3m. Buduci da cu zastavu da pravim, koji je najbolji materijal za to? 3. Imam dva prozora, preko njih cu isto da pravim dve manje zastave 4. Na plafon sam rasporedio i 30-ak stiropora 500 x 500 x 10mm, po bocnim zidovima su slike, i to jos ne znam kako da resim. Da li bih resio nesto kada bi na nekim mestima stavio: http://www.auralex.com/acoustic_foam...am_wedgies.asp Kutija od 24 komada kosta 150eur, i to bih preziveo ako stvarno radi posao. Ne razumem se, a ne bih zeleo da stavim nesto pa da mi ubije samo visoke, na primer. Treba mi nesto sto ubija koliko toliko podjednako... Naravno, imam problem sto ne moze da izgleda ruzno, odose gosti ako u podne piju kafu uz kartone za jaja :) Ako neko zna foru, ili se seti na sta jos da obratim paznju, neka viche, bicu zahvalan do neba. Znam da bi trebalo da zovem nekoga da pogleda i da isprojektuje, ali to mi odmah zvuci kao skupa varijanta. Ja ipak ne pravim gluvu sobu, vec samo da popravim sliku... |
Re: Akustika kluba
Nadam se da me nećeš pogrešno shvatiti, ali sutra kad nađeš vremena pobacaj taj stiropor napolje, jer on nema ama baš nikakve veze sa akustikom... A onda pozovi akustičara.
Teško ćeš to riješiti nekim priručnim varijantama. Ima tu finog posla. Znam da ti ne pomažem mnogo, ali ako te spasim bacanja para na gluposti (tipa stiropor i kartoni od jaja) to je već velika stvar... E da... probaj malo isčitati kompletan podforum Dizajn i konstrukcija studija možda pronađeš i neku varijantu koju ćeš moći sam realizovati. Jako smo puno pričali o materijalima i njihovom uticaju na akustičke pojave, a to je ono od čega bi trebao da pođeš. I da... probaj okačiti nacrt (tlocrt sa označenim dimenzijama i visinama prostora) pa možda bude i nekih praktičnih ideja... Pozdrav! |
Naravno da te necu pogresno shvatiti.
Stiropor je postavljen kao jeftina varijanta (tj. dzabe varijanta, jer je bio otpadak od necega), a stavili smo ga jer je plafon bio ravan, sad je bar malo nepravilan, pa sam mislio da ce to bar malo da pomogne... Stiropor stvarno nema bas nikakvog efekta? Ok, dalje necu da radim napamet i na frku, eto me ovde da se konsultujem. Prostorija je iz dva dela (ima jedan luk, kao malo veca vrata, i to deli prostoriju). 60 kvadrata je prvi deo gde je bina, i posto bubnjevi i pojacala naprave buku, na prvom mestu mi je taj deo da sredim. dimenzije: 10m x 6m x 3m (drugi deo je 5m x 8m x 3m) Pogledacu malo i prethodne teme, ali buduci da je rec o gluvim sobama, a da ja ne mogu bas bilo sta da stavim, bice malo teze da se snadjem. |
Nije uglavnom riječ o gluvim sobama.
Uglavnom je riječ o akustici malih prostorija. A tvoja prostorija još uvijek ne spada u prevelike... Tako da mislim da može pomoći... A što se tiče instant rješenja. Kakva je mogućnost da se ubaci veća količina drveta (što manje obrađenog tim bolje) ili neki namještaj sa debelim presvlakama? |
Slazem se s Tikijem, na ovom pod-forumu preovladjuju pitanja/odgovori kako pomoci sebi i drugima za sto manje novca... namena sobe koja se sredjuje je sekundarna u tom slucaju.
Stiropor se ne koristi u procesu akustickog sredjivanja prostorija, ne samo zato sto nema nikakvog efekta, vec i smeta. Stiropor je termo izolator... samo to. Ali, svi materijali koji se koriste za zvucnu izolaciju su po pravilu i dobri termo izolatori, tako da je stiropor u ovom slucaju suvisan. pozdrav bogi |
Hvala na odgovorima.
Nemam mogucnost za namestaj, to bi na kraju izaslo najskuplje, a i nije taj fazon. Svirka, shank stolovi, shank stolice i pivo :) Kada zastavama prekrijem neke delove, iza njih cu moci da stavljam sta hocu (mozda gradjevinsku vunu?). Ne znam da li dole da stavljam neki linoleum. Cak bih i itison stavio (jest da nije neki za odrzavanje, ali sam vidjao po nekim klubovima, moze da se prezivi). Zanima me i sta mislite o ovome: http://www.auralex.com/acoustic_foam...am_wedgies.asp Ti sundjeri izgledaju pristojno i mogao bih neke delove da oblozim i njima. Opet mi sve to deluje napamet, i mozda je najbolje resenje da pozovem akusticara. Dodje, pogleda prostoriju, i ponudi mi resenja. Ima neko neki kontakt/preporuku? (a da nije dranje :)) |
|
Quote:
pozdrav bogi |
@boggy
Slazem se sa tobom, medutim na stranici proizvodi pise doslovce "table za zvucnu izolaciju" a i moj drugar je kupovao kod njih, takozvani piramidalni sundjer za potrebe akusticnog tretmana voditeljske sobe u radiju. Zbog toga sam i postavio link i rekao "ako moze da pomogne" ajd :beer: pa do :komp: |
Quote:
"Piramidalni sundjer" koga spominjes, je najvise posledica zahteva neupucenih kupaca... slicna prica sa kartonima za jaja... a s obzirom da imaju ozbiljne masine za secenje... nije im bio neki veliki problem da naprave i alat za "piramide"... kad im vec "svi" traze taj "piramidalni sundjer". Apsorpcioni materijal mora biti porozan da bi bio efikasan (pamucni konci, kamena vuna, staklena vuna, konoplja, sinteticka vlakna...) tako isto mora i sundjer biti prilicno "vazduho-propustan"... da bi uspeo da potrosi energiju nastalu kretanjem vazduha (zvuk je bas to...) ... tako se posebnim tehnoloskim procesom mehurovi pene u sundjeru dovode do toga da pucaju, odnosno ostane samo ivicna struktura (kao kostur), a opne u najvecem broju nestanu... Takav sundjer se zove sundjer otvorenih pora. Za tapetarske primene, konkretno, ovakav sundjer (otvorenih pora) nije dobar, jer nije elastican kao sundjer kod koga vecina mehurova u peni ima cele opne i vazduh postoji u njima... znaci elasticniji je i posle deformacije brzo se vraca u prvobitni oblik.. sto sa sundjerom otvorenih pora nije slucaj pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 02:19 AM. |