|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ima tu jos mnogo stvari koje su od uticaja ali... prvo moras tacno da znas sta hoces, tj. da napravis svoj licni biznis plan, da procenis visinu zarade koju bi ostvario i visinu tekucih troskova i amortizacije, pa onda sa nekim pravnikom i/ili knjigovodjom da vidis koliki su troskovi i kakve su obaveze (i prednosti i mane u poslovanju) u raznim kombinacijama registracije (da li preduzece, atelje ili nesto drugo, u to nisam upucen). Tek onda mozes da sklopis kockice i da odlucis za koji vid poslovanja da se odlucis. Ono sto treba unapred da znas je da svaki vid legalnog poslovanja zahteva maksimalnu ozbiljnost jer drzava ne prasta greske tipa "nisam znao, sutra cu majke mi, zeznuo me Zika..." i vrlo su agilni kada su u pitanju prekrsaji i naplata kazni zbog istih. Zato treba dobro da proucis svoje buduce obaveze da ne bi bilo problema. Sto se tice inspekcije, ukoliko otvoris javni studio, reklamiras se itd. (znaci nije kucna varijanta i reklama od "usta do usta") velike su sanse da ti upadnu i osasave te. A, da... pri svemu ovome imaj na umu da ako otvaras legalno studio, sav softver mora da ti bude legalan, bar na kompu koji se vidi. Srecno Pozz
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
![]()
to sam pitao.. ufff.. sad si me ubio.. aj videcu.. valjda bude kinte, hvala..
![]() ![]() pozdrav i hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
Naravno da mozes.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Pro Member
|
![]()
@ Heatman
Quote:
![]() Nadam se da ti je sad malo jasnije Pozz
![]() |
![]() |
#25 |
MAO
|
![]()
Prijatno sam iznenadjen Lakijevom inicijativom
![]() @Heatman - koliko se meni cini, ti si i dalje u home-production vodama, sto nije uopste problem, to je sve privatno vlasnistvo, a usluge mozes da naplacujes po ugovoru o delu.. to mi prvo pada na pamet, ali sve je to irelevantno obzirom da je ti je promet jos uvek u hobi-okvirima. @SVI Ponovicu pitanje ponovo, da ne otvaram novi topik - naime, trenutno sam u dilemi da li da napustim jednu firmu u kojoj radim part-time a navodno mi regulisu staz/socijalno. Razlog napustanja je naravno to sto imam dovoljno posla i prihoda mimo te firme a ono cega nemam je vreme. Ono sto mene zanima, na koji nacin bih sebi najjednostavnije mogao samostalno da regulisem ta dva pitanja, jer su mi od prioritetne vaznosti, i nije mi mrsko da se odreknem propisnog procenta prihoda zarad istih. Dakle? |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Pro Member
|
![]()
Nisam skontao da li te samo zanima da regulises doprinose (staz/socijalno/zdravstveno) ili hoces da legalizujes studio i budes vlasnik istog pa da sam regulises sve obaveze.
Ako te samo interesuju doprinosi, najbolje je da likove iz te firme zamolis da nastave da ti placaju doprinose (kao da jos uvek radis tamo) a ti da im mesecno dajes lovu za to (oko 6.000din je za minimalac u preduzecu). Isto to (ako nece oni) moze da ti uradi bilo ko ko ima bilo kakvo preduzece ili radnju. Mozes da se registrujes i kao samostalni umetnik/muzicar (je*em li ga ![]() Ukoliko te interesuje ona druga varijanta najbolje je da kontaktiras nekog pravnika i/ili dobrog knjigovodju da ti sve lepo objasni, posto je za forum to presiroka tema a i bolje je neko strucan da ti da savet. Pozz p.s. kako mislis "navodno ti placaju", nemoj da se zezas, jer ako ti ne placaju ne ide ti staz, mozes doveka da objasnjavas posle da si radio, moze i u radnoj knjizici da pise da si radio, ali ako nisu placali doprinose - nista od staza, mogao bi samo da ih tuzis
Last edited by "7"; 12-11-2007 at 02:08 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
MAO
|
![]()
ne zanima me studio, samo staz/socijalno.
Oni tvrde da placaju, i to preko neke zadruge.. ovih dana se upustam u proveru tih navoda.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Pro Member
|
![]() Cisto da znas, tebe interesuju OD obrazac (doprinosi) i OPJ obrazac (porez na zarade) i to overeni od strane banke (pecat) i od Uprave prihoda (nalepnica sa bar-kodom), za svaki mesec, ali tu postoji jedan problem a to je sto ni na jednom od obrazaca nema imena i prezimena, vec preduzece upisuje broj zaposlenih i ukupno placene doprinose i porez na zarade svih zaposlenih, tako da bi morao da znas i koliko zaposlenih ima u toj firmi da bi znao da li si uracunat. Ovo mi vidis nije nikad padalo na pamet, ali ne znam sta se desava ako placaju za jednog manje
![]() Pozz
![]() |
#29 | |
Moderator
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Pro Member
|
![]()
Za ljude iz RS/FBIH/BIH: u Banja Luci je registrovano udruzenje "Muzicka kreativna inicijativa", tj. MKI ciji je primarni cilj promocija zakona o autorskim pravima ali i izmedju ostalog je i udruzenje svih kreativnih ljudi prvenstveno iz oblasti muzike (sto samo ime govori).
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Projekat uskoro ..... | Steka | Promocija radova | 35 | 25-02-2008 04:01 PM |
s16 uskoro... | Digital Cave | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 11 | 23-12-2005 12:34 PM |
:: Uskoro - UAD Precision Multiband :: | lesha | DSP forum | 4 | 09-10-2005 10:05 PM |