Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-11-2007, 09:49 PM   #21
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Default Re: Uskoro udruzenje!

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
pa pazi.. ja sad imam studio.. nemam diplomu, jbg.. jer ovo ovde je chista prevara.. e sad, ja moram da se prijavim, jel? da mi ne bi inspekcija upala i pravila probleme... i ja cu morati da placam sebi i drzavi.. jedini je problem shto nisam bash neki veliki producent i necu imati 24/7 posla i para od toga.. zbog toga se ja interesujem u neke sindikatne pobune itd.. btw, kada kazesh "rentanje studija" mislish na iznajmljivanje radi proba? poshto u to ne spadam, nije probni nego.. muzichki (il kako se sad to vishe zove) studio..
Ne mozes to da resis tako kako si mislio... ili radis legalno ili ne, nema nista izmedju. E sad ne znam da li studio mora da se osnuje u okviru preduzeca, mislim da ne mora, tako da samo treba da se raspitas kakva registracija ce te najmanje u buducnosti kostati, jer sama registracija bilo cega nije problem, bitnije su kasnije stavke. Preduzece je generalno najskuplje jer su veci minimalni doprinosi, knjigovodje traze vise para, veca je odgovornost, kazne su vece itd. da ne nabrajam... ali zato ima i svoje prednosti jer preko preduzeca mozes da radis i nesto drugo usput, trgujes opremom, delovima ili sl. (ovo sl. znaci sta god pomislis, od prodaje krompira do avionskih motora). Pogotovo je dobra stvar ako si u sistemu pdv-a sto mozes da kupujes opremu kao osnovno sredstvo za rad bez poreza od 18%.
Ima tu jos mnogo stvari koje su od uticaja ali... prvo moras tacno da znas sta hoces, tj. da napravis svoj licni biznis plan, da procenis visinu zarade koju bi ostvario i visinu tekucih troskova i amortizacije, pa onda sa nekim pravnikom i/ili knjigovodjom da vidis koliki su troskovi i kakve su obaveze (i prednosti i mane u poslovanju) u raznim kombinacijama registracije (da li preduzece, atelje ili nesto drugo, u to nisam upucen). Tek onda mozes da sklopis kockice i da odlucis za koji vid poslovanja da se odlucis. Ono sto treba unapred da znas je da svaki vid legalnog poslovanja zahteva maksimalnu ozbiljnost jer drzava ne prasta greske tipa "nisam znao, sutra cu majke mi, zeznuo me Zika..." i vrlo su agilni kada su u pitanju prekrsaji i naplata kazni zbog istih. Zato treba dobro da proucis svoje buduce obaveze da ne bi bilo problema.
Sto se tice inspekcije, ukoliko otvoris javni studio, reklamiras se itd. (znaci nije kucna varijanta i reklama od "usta do usta") velike su sanse da ti upadnu i osasave te.
A, da... pri svemu ovome imaj na umu da ako otvaras legalno studio, sav softver mora da ti bude legalan, bar na kompu koji se vidi.

Srecno
Pozz
Old 11-11-2007, 10:34 PM   #22
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

to sam pitao.. ufff.. sad si me ubio.. aj videcu.. valjda bude kinte, hvala.. btw, samo jedno josh ne razumem.. glup sam, jbg.. ako sam registrovan vlasnik studija ne mogu da udjem u sindikat? kao recimo, tonac/producent/aranzer/wateva...?

pozdrav i hvala!
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 10:43 PM   #23
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Naravno da mozes.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 10:45 PM   #24
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

@ Heatman

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Nije stvar dali imas diplomu ili ne ( oko regulisanja prijema u udruzenje). Prijem ce biti regulisan na vise nacina, od diploma skola koje ce biti priznate pa do prijema komisije kija ce doneti sud dali doticna osoba moze biti primljena i priznavanje dokazanog rada na konkretnim projektima.
Znaci nema veze da li si vlasnik studija ili ne, bitno je da si kvalifikovan kao tonac/producent ili sta vec, tj. ako si vlasnik studija a ne radis nista u njemu neces biti u udruzenju, ali zato hoce onaj koji u tvom studiju radi kao producent/tonac ili sta vec , a ako to radis licno ti, bices primljen u udruzenje zbog obavljanja doticnog posla, a ne zbog toga sto si vlasnik studija.
Nadam se da ti je sad malo jasnije

Pozz
Old 12-11-2007, 01:36 AM   #25
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Prijatno sam iznenadjen Lakijevom inicijativom Svakako da cu se odazvati pozivu.

@Heatman - koliko se meni cini, ti si i dalje u home-production vodama, sto nije uopste problem, to je sve privatno vlasnistvo, a usluge mozes da naplacujes po ugovoru o delu.. to mi prvo pada na pamet, ali sve je to irelevantno obzirom da je ti je promet jos uvek u hobi-okvirima.

@SVI
Ponovicu pitanje ponovo, da ne otvaram novi topik - naime, trenutno sam u dilemi da li da napustim jednu firmu u kojoj radim part-time a navodno mi regulisu staz/socijalno. Razlog napustanja je naravno to sto imam dovoljno posla i prihoda mimo te firme a ono cega nemam je vreme. Ono sto mene zanima, na koji nacin bih sebi najjednostavnije mogao samostalno da regulisem ta dva pitanja, jer su mi od prioritetne vaznosti, i nije mi mrsko da se odreknem propisnog procenta prihoda zarad istih.
Dakle?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 02:03 AM   #26
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Nisam skontao da li te samo zanima da regulises doprinose (staz/socijalno/zdravstveno) ili hoces da legalizujes studio i budes vlasnik istog pa da sam regulises sve obaveze.
Ako te samo interesuju doprinosi, najbolje je da likove iz te firme zamolis da nastave da ti placaju doprinose (kao da jos uvek radis tamo) a ti da im mesecno dajes lovu za to (oko 6.000din je za minimalac u preduzecu). Isto to (ako nece oni) moze da ti uradi bilo ko ko ima bilo kakvo preduzece ili radnju. Mozes da se registrujes i kao samostalni umetnik/muzicar (je*em li ga ) ali to vec ne znam kako ide... ali imam prijatelja kome tako nekako ide staz pa mogu da ga pitam ako te interesuje.
Ukoliko te interesuje ona druga varijanta najbolje je da kontaktiras nekog pravnika i/ili dobrog knjigovodju da ti sve lepo objasni, posto je za forum to presiroka tema a i bolje je neko strucan da ti da savet.

Pozz

p.s. kako mislis "navodno ti placaju", nemoj da se zezas, jer ako ti ne placaju ne ide ti staz, mozes doveka da objasnjavas posle da si radio, moze i u radnoj knjizici da pise da si radio, ali ako nisu placali doprinose - nista od staza, mogao bi samo da ih tuzis

Last edited by "7"; 12-11-2007 at 02:08 AM.
"7" is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 02:14 AM   #27
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ne zanima me studio, samo staz/socijalno.
Oni tvrde da placaju, i to preko neke zadruge.. ovih dana se upustam u proveru tih navoda..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 02:32 AM   #28
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Cisto da znas, tebe interesuju OD obrazac (doprinosi) i OPJ obrazac (porez na zarade) i to overeni od strane banke (pecat) i od Uprave prihoda (nalepnica sa bar-kodom), za svaki mesec, ali tu postoji jedan problem a to je sto ni na jednom od obrazaca nema imena i prezimena, vec preduzece upisuje broj zaposlenih i ukupno placene doprinose i porez na zarade svih zaposlenih, tako da bi morao da znas i koliko zaposlenih ima u toj firmi da bi znao da li si uracunat. Ovo mi vidis nije nikad padalo na pamet, ali ne znam sta se desava ako placaju za jednog manje ... bolje prvo navataj nekog knjigovodju da ti kaze sta treba da pitas i gde, pogotovo sto ti placaju preko te zadruge, ko zna kakav im je to dil... tebi verovatno i ne placaju doprinose oni vec ta zadruga. Proveri ti to obavezno.

Pozz
Old 12-11-2007, 07:15 PM   #29
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Prijatno sam iznenadjen Lakijevom inicijativom Svakako da cu se odazvati pozivu.

@Heatman - koliko se meni cini, ti si i dalje u home-production vodama, sto nije uopste problem, to je sve privatno vlasnistvo, a usluge mozes da naplacujes po ugovoru o delu.. to mi prvo pada na pamet, ali sve je to irelevantno obzirom da je ti je promet jos uvek u hobi-okvirima.
daleko od toga da je hobi.. nemam nishta drugo sem muzike.. time se bavim 24/7 i tako zaradjujem kintu.. zato me frka hvata.. :/
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 10:23 PM   #30
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

Za ljude iz RS/FBIH/BIH: u Banja Luci je registrovano udruzenje "Muzicka kreativna inicijativa", tj. MKI ciji je primarni cilj promocija zakona o autorskim pravima ali i izmedju ostalog je i udruzenje svih kreativnih ljudi prvenstveno iz oblasti muzike (sto samo ime govori).

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules