Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-11-2007, 07:42 PM   #11
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Uskoro udruzenje!

Veoma veoma smo zainteresovani... a narocito me licno zanima upravo pitanje radnog staza i socijalnog osiguranja.. u zadnje vreme imam dosta propisno placenog posla, a uopste ne znam da li postoji ikakva razumna mogucnost regulisanja ova dva pitanja.. Kako trenutno stoje stvari?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2007, 08:43 PM   #12
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

Super je ideja formirati udruzenje koje bi okupljalo ljude sa "ove" strane stakla, cisto malo da se zavede red...

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 12:29 AM   #13
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
ja kako sam razumeo, do sada da bi dobio penziju (naposletku) morao si da prijavish svoj studio kao firmu i da uplacujesh sam sebi platu +neke "sitnice" koje idu drzavi.. ne vidim da se ishta menja sa ovim sindikatom.. ne kapiram shta ce sindikat raditi..?
Pa pazi jednu stvar, tebe ovo ako zanima iskljucivo kao gazdu studia, onda to nije pravo mesto! Ovo treba da bude udruzenje koje okuplja ljude koji imaju struku a ne materijalno stanje (tj. studio, jer gazda studia moze biti i mesar ili bilo ko ko pruza usluge svojih dobara a ne svog rada). Kao drugo sindikat kao socijalna pojava radi nesto ( sta znaci i cime se bave sindikati, zastitom grupacija u nekoj delatnosti koji iskljucivo na trzistu istupaju radom a ne najmom materijalnih dobara tj. tehnike ili ti studia).
Tako da neko ko raspolaze sa nekom tehnokom ili studiom a nije strucnjak u gore navedenim poslovima stvarno i nemoze imati vajde od ovog udruzenja, kao sto ni moja keva nemoze biti primljena u udruzenje muzicara bez obzira sto joj u kuci stoje 3 gitare.
Gore navedena premisa da ce mozda biti razmatrana pojava gde ljudi iz struke imaju neki kucni atelje i obavljaju posao ( a pri trome je primaran posao njihova strucnost a ne rentanje resursa) da mozda preko udruzenja mogu regulisati i neki status ateljea.

Last edited by LACKY; 11-11-2007 at 12:47 AM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 12:50 AM   #14
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Ja mislim da kao vlasnik studija moras drugacije da se registrujes ???

Vlasnik neke usluzne delatnosti je ( mislim ) druga kategorija

Pozdrav
Kontam ja to.... ali bi bilo super da mozemo da se prijavimo i kao 'slobodnjaci', bez da registrujemo studio.... sta rade npr profi muzicari, koji zive od konceata/tezgi..... ?
Old 11-11-2007, 01:56 AM   #15
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Kontam ja to.... ali bi bilo super da mozemo da se prijavimo i kao 'slobodnjaci', bez da registrujemo studio.... sta rade npr profi muzicari, koji zive od konceata/tezgi..... ?
Pa profesionalni muzcari imaju svoja udruzenja. Ako me secanje sluzi, imamo udruzenje muzicara koji se bave pop,rock muzikom zatim udruzenje estradnih radnika ( koje u svom okviru ima pored muzicara i jos neke struke, kao sto su Dj-evi itd. i ovo udruzenje o kome pricamo koje treba da se odvoji i prosiri delatnost) pa udruzenje jazz muzicara( Nisam siguran dali sam sve pobrojao i da sam ih sve nazvao kako treba, pa me ispravite ili dopunite ako sam nesto zaboravio), ali koliko se secam ima ih barem 3, i da ne zaboravimo udruzenje umetnika ( status koji takodje mogu dobiti istaknuti muzicari).
Ali oko ovog pitanja bih u pomoc pozvao naseg clana Slowstara, jer je mnogo upuceniji i kompetentniji da vam rasvetli ovu problematiku.

Last edited by LACKY; 11-11-2007 at 02:02 AM.
Old 11-11-2007, 02:18 AM   #16
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Veoma veoma smo zainteresovani... a narocito me licno zanima upravo pitanje radnog staza i socijalnog osiguranja.. u zadnje vreme imam dosta propisno placenog posla, a uopste ne znam da li postoji ikakva razumna mogucnost regulisanja ova dva pitanja.. Kako trenutno stoje stvari?
To uopste nece biti problem! Bices sigurno i pozvan da ucestvujes u osnivackoj skupstini udruzenja, jer sam te samoinicjativno prijavio ( izvini na mojoj samouverenosti) jer sam mislio da te to zanima a ispunjavas uslove ( po mome misljenju) da budes ukljucen, ali pri tome i da primis na sebe odgovornost pred ljudima iz ove struke!
Takodje sam hteo da prijavim (i prijavicu), jos neke ljude van Beograda, ali moracu da ih licno kontaktiram, dali bi se odazvali ( mada ne sumnjam jer je zajednicka stvar u pitanju) cisto radi velikog cimanja i troskova koje ce imati, zbog prevoza ( koje niko ne nadoknadjuje) jer je ovo trnutno cist entuzijazam.
Tako da gledamo za pocetak da osnovne stvari postavimo mi koji smo iz BG-a, pa cemo onda dalje.
Old 11-11-2007, 12:52 PM   #17
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Hteo bih da se ukljucim i kazem neku lepu rech, svaka ideja na ovu temu je fenomenalna i podrzavam je. Ono sto treba reci jeste da su sva udruzenja ustvari neke nevladine organizacije koje imaju svoje ciljeve. Ti ciljevi se moraju jasno odrditi u Statutu pa ce se na osnovu toga ljudi uclanjivati. Vidim da mnogi mesaju neke druge stvari kao sto je scijalno osiguranje , registracija studija i ostalo. Gospodo draga u ovoj nasoj novoj drzavi koja stremi da bude kapitalisticka nema nista od toga, a nema ni potrebe, imalo bi smisla samo kad bi postojala mogucnost da takvo udruzenje aplicira kod drzave za neka novcana sredstva kojim bi pomogli rad clanova ovakve grupacije. Nekada davno u socijalizmu udruzenja su bila sasvim drugacija. Druga stvar ne treba mesati ovakvo udruzenje sa sindikalnim zahtevima, takvi ljudi treba da naprave onda sindikat. Po meni udruzenje je neophodno i treba izmedju ostalog da se bavi uspostavljanjem odredjenih standarda recimo tehnickih, profeionalnih i slicno, pa da se bori kod drzave da ono recimo bude nadlezno da proglasava odredjene standarde kojih bi recimo morale da se pridrzavaju radio stanice gde rade ljudi koji nemaju pojma sa zvukom i standardima. Recimo udruzenje muzicara u USA je zabranilo da se koriste drum masine ili postavilo neke uslove za to, da bubnjari ne bi izgubili posao. I treca stvar, svako udruzenje je onoliko jako koliko ima clanova i para od clanarine da moze da organizuje adekvatne skupove, konferencije. Meni ovo sto je napisao Lacky lici na udruzenje tonskih inzenjera koji pored ostalog organizuju NAB u svetu, sto je sjsjna stvar(bio sam jedanput/uh dobro bilo). Vrlo rado cu se ukljuciti u takvo udruzenje jer volim neke stvari i zivim za studijski rad iako sam po struci pravnik, a bavim se advokaturom. Vrlo radu cu da pomognem, jer podrzavam ideju....cooollll
Braca is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 01:41 PM   #18
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Pa pazi jednu stvar, tebe ovo ako zanima iskljucivo kao gazdu studia, onda to nije pravo mesto! Ovo treba da bude udruzenje koje okuplja ljude koji imaju struku a ne materijalno stanje (tj. studio, jer gazda studia moze biti i mesar ili bilo ko ko pruza usluge svojih dobara a ne svog rada). Kao drugo sindikat kao socijalna pojava radi nesto ( sta znaci i cime se bave sindikati, zastitom grupacija u nekoj delatnosti koji iskljucivo na trzistu istupaju radom a ne najmom materijalnih dobara tj. tehnike ili ti studia).
Tako da neko ko raspolaze sa nekom tehnokom ili studiom a nije strucnjak u gore navedenim poslovima stvarno i nemoze imati vajde od ovog udruzenja, kao sto ni moja keva nemoze biti primljena u udruzenje muzicara bez obzira sto joj u kuci stoje 3 gitare.
Gore navedena premisa da ce mozda biti razmatrana pojava gde ljudi iz struke imaju neki kucni atelje i obavljaju posao ( a pri trome je primaran posao njihova strucnost a ne rentanje resursa) da mozda preko udruzenja mogu regulisati i neki status ateljea.
pa pazi.. ja sad imam studio.. nemam diplomu, jbg.. jer ovo ovde je chista prevara.. e sad, ja moram da se prijavim, jel? da mi ne bi inspekcija upala i pravila probleme... i ja cu morati da placam sebi i drzavi.. jedini je problem shto nisam bash neki veliki producent i necu imati 24/7 posla i para od toga.. zbog toga se ja interesujem u neke sindikatne pobune itd.. btw, kada kazesh "rentanje studija" mislish na iznajmljivanje radi proba? poshto u to ne spadam, nije probni nego.. muzichki (il kako se sad to vishe zove) studio..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 04:00 PM   #19
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

ajmo kolege iz hrvatske, sta se ceka,

ocemo udrugu!

shot?

rogi?

anita?

shiva?

ostali?
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 06:13 PM   #20
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
pa pazi.. ja sad imam studio.. nemam diplomu, jbg.. jer ovo ovde je chista prevara.. e sad, ja moram da se prijavim, jel? da mi ne bi inspekcija upala i pravila probleme... i ja cu morati da placam sebi i drzavi.. jedini je problem shto nisam bash neki veliki producent i necu imati 24/7 posla i para od toga.. zbog toga se ja interesujem u neke sindikatne pobune itd.. btw, kada kazesh "rentanje studija" mislish na iznajmljivanje radi proba? poshto u to ne spadam, nije probni nego.. muzichki (il kako se sad to vishe zove) studio..
Nije stvar dali imas diplomu ili ne ( oko regulisanja prijema u udruzenje). Prijem ce biti regulisan na vise nacina, od diploma skola koje ce biti priznate pa do prijema komisije kija ce doneti sud dali doticna osoba moze biti primljena i priznavanje dokazanog rada na konkretnim projektima. Ali opet kazem ono sto tebe zanima tj. da legalizujes svoj studio ( nebitno dali se u njemu rade probe ili snima) to generalno nije i nemoze biti u nadleznosti udruzenja koje ce biti oformljeno za delatnosti o kojima govorimo.
Registracija studia je privredna delatnost koja podleze svim privrenim propisima i tice se drzave i zakona i nemoze neko da te pokriva od onoga sto nalaze drzava ( nisam pravnik pa sam mozda rekao neke stvari kao laik ali nadam se da ste shvatili sta sam mislio).
A kada vec imamo pravnika Bracu u drustvu neka ti covek ukratko objasni kako da resis svoj problem.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules