Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-09-2007, 10:55 AM   #11
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

Default Re: Fenomen prve verzije

Quote:
Originally Posted by ANITA View Post
Da li vi smatrate da ste već prona?li način rada koji zaista funkcionira kod vas?

Da li je to:
1) izbaciti sve ideje u hipu inspiracije, bez obzira na nesavr?enost izvedbe, pa tek kasnije to sve izvesti savr?eno.
2) dr?ati sve u glavi, pa krenuti jedno po jedno uz klik snimati, očekujući koliko toliko savr?en take...
3) ispisati note, pa ostaviti ostalo za bolji trenutak
4)......
zavisi, nekad pod 1 a nekad pod 3 a ta dva se obicno nadovezu na to pod 2 s tim sto bih drzanje u glavi zamijenio sa drzanjem na hard-u u cpr formatu...

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2007, 12:00 PM   #12
Nemanja Filipovic
Member

Nemanja Filipovic's Avatar

4.Ja uvek prvo trzim refren u glavi.....
onda kao slucajno otpevam svojoj sestri od 7 godina,pa ako ona bude pevusila tu melodiju,a da nije ni svesna...radim sve ostalo
.....eto moze i tako.....
Mada mislim da po nekad treba promeniti svoju uobicajnu metodu,i krenuti drugacje....
Nemanja Filipovic is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2007, 06:22 PM   #13
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Jako je dobra fora izbaciti ideju iz sebe, zabeleziti osnovne crte u sekvenceru i onda ostaviti da odstoji neko vreme, pa se vratiti tom projektu. Onda stvari slusas drugacijim usima. Ako te jos uvek odusevljava, onda je vredi uraditi. Svi smo mi pomalo bolesno zaljubljeni u svoje pesme, sto je sasvim normalna stvar, pa je tesko tu biti realan. Prva verzija pesme ima neku svoju car upravo u toj jednostavnosti koju prvu ispucavas.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2007, 07:05 PM   #14
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Jako je dobra fora izbaciti ideju iz sebe, zabeleziti osnovne crte u sekvenceru i onda ostaviti da odstoji neko vreme, pa se vratiti tom projektu. Onda stvari slusas drugacijim usima. Ako te jos uvek odusevljava, onda je vredi uraditi. Svi smo mi pomalo bolesno zaljubljeni u svoje pesme, sto je sasvim normalna stvar, pa je tesko tu biti realan. Prva verzija pesme ima neku svoju car upravo u toj jednostavnosti koju prvu ispucavas.

Bez obzira da li ostavim stvari da odstoje ili ih radim cijelu noć....
ne treba mi vi?e od par sati da sku?im da radim neki shit....
i tada sve ?to mogu
jest dati pjesmu hrvatskoj pjevačici ili napraviti delete...
(ma va?no da se rimuje...)
Jednog dana će me netko objesiti radi mojih izjava. :o

Ustvari, htjedoh reći da je to kao i sa svakom drugom stra?ću.... ponekad je u tolikom kapacitetu da ne mo?e? drugo nego raditi dan i noć.... nekad se potro?i već na pola i nema te glazbene viagre da pomogne... to je najče?će taj shit/delete scenarij. Uostalom, mnogi skladatelji priznaju da rade jako puno lo?eg materijala između onog dobrog kojeg mi i slu?amo...
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2007, 01:22 AM   #15
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Ja ne?to ne verujem u prve verzije i nisam to nikad do?iveo... Radim i radim i radim na nekoj pesmi dok na kraju ne dobijem oblik kojim sam zadovoljan, ako radim i utvrdim da mi se manje sviđa, da ne?to ne ?tima, zastanem, skapiram na kojoj sam raskrsnici skrenuo na pogre?nu stranu, vratim se u tu tačku i onda opet pičim ali na pravu stranu. Ako mi se skroz ne svidi, samo ogolim sve nazad na osnovu ili izaberem neke od postojećih elemenata koji su već tu i radim istu pesmu ali drugačije aran?manski iz korena, na primer, brza pesma mo?e da postane ambijentalni techno sporać ili ?ta već i obrnuto. Po?to pesma mo?e da trpi drastične promene u ovom procesu, dotle da na kraju ima jako malo veze sa onim od čega sam krenuo, onda ne verujem ni u onu varijantu da će se ne?to baciti, ili, nije pesma dobra, ne vredi raditi na njoj. Ako ne?to nije dovoljno dobro, to samo znači da opet treba da se radi na pesmi jo? vi?e, da se menja tekst, okrene aran?man naglavačke itd.

Moj trip je da je taj utisak "spontanosti" i "iskrenosti" kod prvih verzija, vi?e posledica toga da je emocija iz koje nastaje pesma sna?na po samoj logici na početku a da kasnije autori (Pa i izvođači, pevači itd) ne umeju da se vrate nazad i ponovo u?ive u isti osećaj, svesno i namerno. Vrhunski glumci na primer ne zovu prvo izvođenje neke predstave "spontanim i boljim" od nekih kasnijih izvođenja, nego briljiraju ili ne zavisno od toga "kakvo im je veče" (da pojednostavim i ne ulazim u analizu od čega im zavisi perfomans)
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2007, 07:20 AM   #16
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Dushan, mozda bas nismo dobro definirali ?to znači prva verzija. Za mene ne znači prva verzija nedovr?ena verzija, već ono prvo ?to sam napravila kao konačno i onda recimo iz poslovnih razloga mijenja? stvar da bi je prilagodio tr?i?tu ili klijentu i ipak to nastoji? napraviti na svoj način, ali prva ostaje ipak daleko bolja.
Mada ima i primjera kad su klavir i vokal recimo slučaj kad je manje-vi?e.
A izvođače i skladatelje ja ne mogu uspoređivati.... to su dva različita svijeta. Osim kad nisu, naravno kad je u jednoj osobi oboje.

A ?to se tiče tvojeg mi?ljenja da lo?ih pjesama nema, već na njima treba raditi, tu se nikako ne sla?emo. Nema svaka pjesma neotkriven veliki potencijal i iako mo?e poslu?iti za popunjavanje albuma, ja radije uzimam ne?to drugo iz arsenala inspiracije jer vrijeme je ionako ograničeno i ?teta ga je oduzimati za ne?to ?to u startu ne obećaje puno.
Naravno, mo?e se čovjek i iznenaditi i radi nekog detaljčića od osrednje pjesme napraviti ne?to bolje, ali i tada osjeti? da se tako ?to mo?e dogoditi i ipak ne bri?e?.
Old 14-09-2007, 01:12 PM   #17
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by ANITA View Post
Dushan, mozda bas nismo dobro definirali ?to znači prva verzija. Za mene ne znači prva verzija nedovr?ena verzija, već ono prvo ?to sam napravila kao konačno i onda recimo iz poslovnih razloga mijenja? stvar da bi je prilagodio tr?i?tu ili klijentu i ipak to nastoji? napraviti na svoj način, ali prva ostaje ipak daleko bolja.
Nisam siguran da umem pratiti taj tok razmi?ljanja. Postoji dobra turbo folk pesma i lo?a turbo folk pesma na primer. U okviru neke estetike, pa makar se ti i ja slagali da određenu estetiku ne podnosimo, postoje pravila kojima je određena. Ako bih prodao pop pesmu narodnom pevaču i on mi tra?io da je preradim "na njegov fazon", ja bih onda poku?ao da razumem estetiku koja se tra?i i uradio najbolju moguću turbo folk pesmu. Meni lično mo?e da se vi?e dopada prva verzija, ali ne bih osećao nikakav "?al" za prvom verzijom... Jednostavno ja volim pop muziku i mislim da komercijalnost, prihvatljivost nečega uop?te ne mora da bude u suprotnosti sa time da je ne?to iskreno i kako treba. A ako sam unapred re?io da pesmu radim za prodaju, onda sam "odvezan" od nje u startu, to je nekako kao kad bi se slikar vezivao za svaku svoju sliku i bedačio se ako je proda nekoj budali.

Quote:
A ?to se tiče tvojeg mi?ljenja da lo?ih pjesama nema, već na njima treba raditi, tu se nikako ne sla?emo. Nema svaka pjesma neotkriven veliki potencijal i iako mo?e poslu?iti za popunjavanje albuma, ja radije uzimam ne?to drugo iz arsenala inspiracije jer vrijeme je ionako ograničeno i ?teta ga je oduzimati za ne?to ?to u startu ne obećaje puno.
Morala bi prvo da mi ka?e? gde vuče? liniju kojom je identitet pesme, u smislu "To je ta pesma" određen? Ako napi?em novi tekst promenim liniju pevanja, a ostavim najveći deo harmonija, da li je to sad ta ista pesma? Ako je ovo drugo ?to sam uradio dobro, da li je to bio "neotkriveni potencijal" prve pesme ili sam napravio novu? A vreme koje mi je bilo potrebno da potpuno preokrenem postojeću pesmu mi nije du?e od toga da pravim potpuno novu, dapače lak?e mi je jer već imam neke elemente i gradim oko njih.
A konačno verovatno ima veze sa metodologijom. Ja se retko kad "poigravam sa idejom" već obično imam ne?to u glavi ?to hoću da ispričam i da dobijem na kraju, često imam neki op?ti utisak, grubu zamisao o stilu i strukturi pesme, i nekoliko reči za refren ili početak strofe, i onda gradim oko toga, tako da mi prerađivanje nije gubljenje vremena. Da li je pesma dobra ili nije sam odredio jo? u fazi pre nego ?to sam seo za kompjuter jer je negde već "čujem" u sebi. Tj, ja prerađujem po sto puta da bih dobio ono ?to osećam od početka a ne da bih iscedio po svaku cenu ne?to iz slučajne ideje. "Pesma je bila lo?a" u stvari za mene označava da u datoj situaciji nisam bio u stanju da tu emociju koju sam imao prenesem u takvu formu da mi se vrati "materijalizovana", tj da napravim pesmu vođen osećajem, tako da ta pesma dok je slu?am i pravim počinje da izaziva u meni isti takav osećaj koji sam imao na početku jo? jače. Zbog toga ako nemam jak osećaj i jasnu sliku ?ta hoću da dobijem ni ne sedam da pravim pesmu. Onda razume? da bi "napravio sam lo?u pesmu, baciću je" za mene moglo samo da znači da ono ?to je u meni, emocija, osećaj, da to nije bilo pravo (?to naravno se svodi na to koliko je čovek u kontaktu sa samim sobom) ili na to da se radi o neumeću, tj - nisam bio dovoljno ve?t da to iznutra pretočim u muzički oblik... A ako je to unutra i dalje tu, daljim radom na pesmi ja konačno mogu da "isteram" u muzički oblik to iznutra, i da dobijem rezultat kojim sam zadovoljan.
Ako radi? komerc, pesmu da bi je prodao, i samo zato, onda je to ?tanc, i ne znam za?to bih se osvrtao za prvom verzijom... To je onda kao neki predmet koji si napravio da bi imao praktičnu svrhu, i ne misli? nakon toga o njemu i gotova stvar.

E sad ne znam za tebe ali gomila ljudi pravi pesmu oko neke kratke ideje melodije i slično, pa pretpostavljam da u tom slučaju ima smisla baciti ne?to ako te ne vodi nikuda, a ne zna? gde si krenuo i ?ta bi. Raspisah se, ali mislio sam da je korisno da pojasnimo, imam utisak da smo mislili na različite stvari.
Old 14-09-2007, 07:47 PM   #18
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Slažem se sa svim rečenim.
Old 14-09-2007, 08:27 PM   #19
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

U redu, ajd, ja plaćam piće
Old 14-09-2007, 08:30 PM   #20
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S

U redu, ajd, ja plaćam piće
I to neko dobro! Treba mi!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules