|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
1. Kako cuvate ideje?
2. Da li imate u glavi citavu pjesmu ili je "krojite", recimo da imate tekst pa na njega radite muziku, dio po dio? 3. Koliki procenat vaseg rada je ideja, inspiracija a koliko tehnika komponovanja i aranziranja? 4. Da li je muzika koju pravite muzika koju volite i osjecate? 5. Da li vas inspirisu ljudi ili dogadjaji? _____________________________________ 1. Ako "naiđe" melodija, a ja se nađem negdje izvan svog studijića, onda zapi?em note na papir koji uvijek nosim sa sobom (ili već nekako dođem do njega, ako ga slučajno nemam)... ili nastojim pjevu?iti to i ?to prije stići kod kuće. Imam ustaljenu tehniku da s djecom pričam u toj melodiji i već je putem razrađujem... od čega moja kćerkica luuudi nekad ![]() Ako je tekst, pi?em ga odmah... Ako dođe usred noći, nastojim ne misliti da ću se sigurno sjećati, već se dignem i napi?em. Tek ujutro vidim da li je vrijedilo toga ili nije. 2. Kako kad. Najče?će pi?em inspirativno tekst... Imam faze da par tjedana uopće nisam inspirirana glazbom, već samo textovima i onda pi?em i pi?em... ne nastojim uglazbiti ni?ta. Onda se stvari preokrenu, textovi vi?e ne teku, dolazi glazba.... i kako sviram, shvatim da tu nevjerojatno dobro pa?e pjesma koju sam napisala prekjučer.. spojim ih... i to je to, pojednostavljeno rečeno. ![]() Ili imam text koji me silno inspirira i ?elim ga "hitno" uglazbiti... onda jednostavno radim ba? za njega nastojeći odr?ati atmosferu pjesme i ne raditi nepotrebne kontraste (vesela mjuza/tuzan text... leprsavi durovi i nostalgični stihovi...). Ovo je ono ?to radim za svoj album. Za lovu /po narudzbi radim drugačije. 3. Za novčiće. 0-2% nategnute inspiracije.... ostalo tehnika. Ostalo - skladbe za moj album.... ne znam kako bi to bacila u postotke jer se ustvari znanje manifestira u na?oj inspiraciji. Inspiriran si i to odrazi? na onoj razini znanja koju posjeduje? ili malo vi?oj (inspiracija miče granice poznatog). Zato smatram da je znanje va?no i učim konstantno. 4. DA! 6. Definitivno! Mene mo?e inspirirati apsolutno sve, ako i kada se osjećam "prijemčivo"! Prije nekoliko tjedana inspirirala me breskva. ![]() Ja sa malo ljudi imam povr?an odnos. Moji prijatelji znaju da kad se viđamo da ćemo "čavrljati" na specifičan i dubok način i da će iz toga proizaći pjesma (a mo?da i ne znaju svi... pssssst...). Na instrumentalnu glazbu me inspiriraju emocije i stanja (manje misli). Sjednem za klavir, zatvorim oči, osjetim tonalitet u kojem sam i pustim prste da pričaju ?to ?ele i onda kad naiđu na NE?TO... to zapi?em... pustim ih dalje... pa kad već to sve poprimi neku strukturu, nastavljam dalje. Na instrumentalnu po narudzbi... ovisno koliko je placeno i koliko vremena imam i koliko mi se sviđa namjena. Ponekad poput glumca simuliram zeljenu atmosferu u sebi da bi je prenijela u glazbi, ponekad poput robota napi?em ?ablonske note i to je to. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Je li ovo dobra ideja? | Tomislav | Computer Hardware | 2 | 12-04-2007 08:42 PM |
ideja | Arthur | Dizajn i konstrukcija studija | 8 | 02-10-2005 11:11 AM |
DEMO ideja | Steka | Promocija radova | 22 | 25-05-2005 08:50 AM |
ideja | dr.Ru | Vlado Georgiev | 2 | 24-02-2005 12:33 PM |