Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-08-2007, 10:37 AM   #1
hrkljus
Junior Member

Default Re: Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu?

Ja bih imala neka mozda i glupa pitanja ali vjerujem da mi necete zamjeriti jer mnoge stvari ne znam...

* kako trebam pristupiti radu na akustici prostora u kom zelim raditi ako je on prazan?
Da prvo postavim monitore i mjerim u takvoj 'goloj' prostoriji odziv (a ni to nikad nisam radila pa ne znam) ili da se postavi prvo zvucna izolacija?
Dosta sam citala da se treba zadnji zid ostaviti za difuzor, na plafon isto. Ali me zanima kako poceti uredjivati prostor, kako mjeriti...Kako stimati difuzor da radi ono sto treba?
*Kad pravim izolaciju apsorberima na zidovima da li i to mogu proracunati, koliko debelo, koliko odmaknuti taj sloj od zida, da li se isplati praviti rezonatorske apsorbere ili mozda neki drugi nacin? Uopste ne znam koji pristup svemu da izaberem. Vecinom se ovdje komentarisalo kada je neko vec nesto uradio ili je krenuo da radi... Ako je neko i radio proracune nije se govorilo kako i na koji nacin vec se uvijek prikazivao sam rezultat rada...
*Kako da proracunam bas trapove, da li da oni idu u sklopu one ljuske od apsorbera (kao coskovi kod Ivana) ili ih radim naknadno? Da li ispunjeni ili suplji?
Da li ostaviti proreze ili prednju stranu posve zatvoriti? Moze li se uopste ako se pristupi pravljenju otvora na njima regulisati frekvencija na kojoj rade otvaranjem ili zatvaranjem tih otvora?
hrkljus is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2007, 11:20 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo hrkljus,

Quote:
Originally Posted by hrkljus View Post
Ja bih imala neka mozda i glupa pitanja ali vjerujem da mi necete zamjeriti jer mnoge stvari ne znam...
Pitanja su odlicna.
Quote:
* kako trebam pristupiti radu na akustici prostora u kom zelim raditi ako je on prazan?
Pazljivo. Prvo ozbiljno proceni koliko novca mozes odvojiti za akustiku, i shiri se prema "guberu".
Cifra se neverovatno brzo uvecava sa povecanjem zahteva.
Quote:
Da prvo postavim monitore i mjerim u takvoj 'goloj' prostoriji odziv (a ni to nikad nisam radila pa ne znam) ili da se postavi prvo zvucna izolacija?
DA. Nemoj meriti nego slusaj.. ako ces ti raditi u tom prostoru.
Pokusaj da procenis sta su ti najveci problemi u sobi...
Studijska akustika se pravi za (necije) usi, a ne za merni mikrofon.
Quote:
Dosta sam citala da se treba zadnji zid ostaviti za difuzor, na plafon isto. Ali me zanima kako poceti uredjivati prostor, kako mjeriti...Kako stimati difuzor da radi ono sto treba?
Sve zavisi od toga koliko si spremna da ulozis...
Ako je difuzor QRD (RPG) tipa, onda nema sta da se "stima".
"meriti" usima od pocetka
Quote:
*Kad pravim izolaciju apsorberima na zidovima da li i to mogu proracunati, koliko debelo, koliko odmaknuti taj sloj od zida, da li se isplati praviti rezonatorske apsorbere ili mozda neki drugi nacin?
Ovo sto se najcesce radi i sto mozes videti na Forumu, su uslovno receno sirokopojasni apsorberi... od, recimo, nekih 500Hz pa navise... ponavljam... uslovno receno...
Praviti rezonantne apsorbere.... ne znam... ja ih nesto ne volim
Quote:
Uopste ne znam koji pristup svemu da izaberem. Vecinom se ovdje komentarisalo kada je neko vec nesto uradio ili je krenuo da radi... Ako je neko i radio proracune nije se govorilo kako i na koji nacin vec se uvijek prikazivao sam rezultat rada...
Mislim da su resenja koja mozes videti iskustvena stvar, znaci empirijska resenja, ili vec neka resenja koja se preuzimaju od drugih.... jer su se pokazala kao dobra.
Quote:
*Kako da proracunam bas trapove, da li da oni idu u sklopu one ljuske od apsorbera (kao coskovi kod Ivana) ili ih radim naknadno? Da li ispunjeni ili suplji?
Probaj.... najbolje je da covek sam skapira (sluhom) kako mu na njegov subjektivni utisak utice neka modifikacija...
Da pricamo o buci u stampariji... i smanjenju iste... ne bih ovako pricao... prica se o akustici studija, a to je "rad" usima
Quote:
Da li ostaviti proreze ili prednju stranu posve zatvoriti? Moze li se uopste ako se pristupi pravljenju otvora na njima regulisati frekvencija na kojoj rade otvaranjem ili zatvaranjem tih otvora?
Moze se svasta ostaviti za kasniju modifikaciju, samo je bitno moci proceniti uticaj svake od tih na kvalitet zvuka u sobi i lakocu rada (to su i najvazniji kriterijumi)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2007, 12:40 PM   #3
hrkljus
Junior Member

Recimo da pristupim uredjenju prostorije kao sto je to Ivan uradio. To znaci da cu rezultate znati tek kada sve zavrsim? Mislim, ono sto pokusavam pitati je postoji li nacin da koliko-toliko predvidim sta ce se desavati nakon sto na neki nacin nesto uradim? Da ne ispadne da u slucaju kad sve zavrsim bude i onda.... Sta onda? Uf... Nije lako... Moram jos malo prosvrljati po forumu .

Samo da jos jednom pitam: Na prvom mjestu ide izolacija od spoljasnje buke pa onda sve ostalo na to ili moram odmah sve uzeti u obzir?

Ako krenem u pravljenje bas trapova i difuzora, postoje li neka opsta rjesenja koja se mogu modifikovati po nekoj formuli uzimajuci u obzir konkretnu prostoriju za koju se prave (uz slusanje)?

Hvala puno!
Old 28-08-2007, 12:58 PM   #4
Max
Pro Member

Quote:
Recimo da pristupim uredjenju prostorije kao sto je to Ivan uradio. To znaci da cu rezultate znati tek kada sve zavrsim? Mislim, ono sto pokusavam pitati je postoji li nacin da koliko-toliko predvidim sta ce se desavati nakon sto na neki nacin nesto uradim? Da ne ispadne da u slucaju kad sve zavrsim bude i onda.... Sta onda? Uf... Nije lako... Moram jos malo prosvrljati po forumu .

Samo da jos jednom pitam: Na prvom mjestu ide izolacija od spoljasnje buke pa onda sve ostalo na to ili moram odmah sve uzeti u obzir?

Ako krenem u pravljenje bas trapova i difuzora, postoje li neka opsta rjesenja koja se mogu modifikovati po nekoj formuli uzimajuci u obzir konkretnu prostoriju za koju se prave (uz slusanje)?

Hvala puno!

Evo , procitaj ovo ....

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html

a sad cu da nadjem link za forum gde su data mnoga resenja .... i za male prostore ..... postovao sam taj link nekoliko puta na forumu ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2007, 12:59 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Recimo da pristupim uredjenju prostorije kao sto je to Ivan uradio. To znaci da cu rezultate znati tek kada sve zavrsim?
Da, jedan od nacina da otprilike cujes o cemu je rec, je da posetis Ivana i poslusas rezultate.
Quote:
Mislim, ono sto pokusavam pitati je postoji li nacin da koliko-toliko predvidim sta ce se desavati nakon sto na neki nacin nesto uradim?
Otprilike, da.. ali samo veoma grubo...
Gomila "formula" polazi od toga da su zidovi idealno cvrsti... recimo... samo detalj... a sa solidno jakim monitoringom... se pod rukom oseti da zid vibrira... prema tome "corak"

Iz svega toga... s obzirom sta imamo za cilj kada radimo akusticko uredjenje prostora... najbolje je odmah krenuti sa ushima....
Quote:

Da ne ispadne da u slucaju kad sve zavrsim bude i onda.... Sta onda? Uf... Nije lako... Moram jos malo prosvrljati po forumu .
pa neces biti ni prva ni poslednja koja je "omanula".... desava se to i daleko vecim strucnjacima...
Ako dobro cujes, i ako ZNAS sta hoces da dobijes... to ti moze vise pomoci nego bilo kakva teorija...
Quote:
Zavisi od novca...
Materijali za zvucnu izolaciju su jeftini kada gledas na komad.... ali s obzirom da nekada treba nekoliko desetina kubika... to zna biti prilicno skupo...
Najcesce... ovo sto vidis javno po forumu, je kompromis svega i svacega... najcesce po kriterijumu "koliko para toliko i muzike"

Quote:
Mislis na skaliranje? Proporcionalnu promenu prema tvojim potrebama...
Ne... u 99% slucajeva ne pomazu proporcije... nego opet... od onoga sto trenutno imas na raspolaganju (prostor i novac)... pravis najbolje sto mozes prema tim zadatim uslovima. I naravno, pravis ono sto ce ti najsigurnije dati dobre rezultate...
Quote:

Hvala puno!
Nema na cemu, slobodno nastavi dalje.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 28-08-2007, 01:00 PM   #6
Max
Pro Member

...nasao sam i ovo .....

http://forums.musicplayer.com/ubbthr...oard/24/page/1

..... jos uvek trazim taj forum .... svaki put zaboravim

Pozdrav
Old 28-08-2007, 01:05 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
....... jos uvek trazim taj forum .... svaki put zaboravim
....
Da nije ovaj? http://johnlsayers.com/phpBB2/

pozdrav

bogi

Old 28-08-2007, 01:06 PM   #8
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Da nije ovaj? http://johnlsayers.com/phpBB2/

pozdrav

bogi

yeaaaaahhhh ....YOu da MAN !!!

Uvek zaboravim

Pozdrav
Old 28-08-2007, 01:06 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
yeaaaaahhhh ....YOu da MAN !!!

Uvek zaboravim

Pozdrav

pozdrav

bogi

Old 28-08-2007, 03:07 PM   #10
hrkljus
Junior Member

Pogledajte ovo http://www.youtube.com/watch?v=qpAxfg4jBP4
fin primjercic
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules