![]() |
Re: Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu?
Ja bih imala neka mozda i glupa pitanja ali vjerujem da mi necete zamjeriti jer mnoge stvari ne znam...
* kako trebam pristupiti radu na akustici prostora u kom zelim raditi ako je on prazan? Da prvo postavim monitore i mjerim u takvoj 'goloj' prostoriji odziv (a ni to nikad nisam radila pa ne znam) ili da se postavi prvo zvucna izolacija? Dosta sam citala da se treba zadnji zid ostaviti za difuzor, na plafon isto. Ali me zanima kako poceti uredjivati prostor, kako mjeriti...Kako stimati difuzor da radi ono sto treba? *Kad pravim izolaciju apsorberima na zidovima da li i to mogu proracunati, koliko debelo, koliko odmaknuti taj sloj od zida, da li se isplati praviti rezonatorske apsorbere ili mozda neki drugi nacin? Uopste ne znam koji pristup svemu da izaberem. Vecinom se ovdje komentarisalo kada je neko vec nesto uradio ili je krenuo da radi... Ako je neko i radio proracune nije se govorilo kako i na koji nacin vec se uvijek prikazivao sam rezultat rada... *Kako da proracunam bas trapove, da li da oni idu u sklopu one ljuske od apsorbera (kao coskovi kod Ivana) ili ih radim naknadno? Da li ispunjeni ili suplji? Da li ostaviti proreze ili prednju stranu posve zatvoriti? Moze li se uopste ako se pristupi pravljenju otvora na njima regulisati frekvencija na kojoj rade otvaranjem ili zatvaranjem tih otvora? :( |
Zdravo hrkljus,
Quote:
Quote:
Cifra se neverovatno brzo uvecava sa povecanjem zahteva. Quote:
Pokusaj da procenis sta su ti najveci problemi u sobi... Studijska akustika se pravi za (necije) usi, a ne za merni mikrofon. Quote:
Ako je difuzor QRD (RPG) tipa, onda nema sta da se "stima". "meriti" usima od pocetka :) Quote:
Praviti rezonantne apsorbere.... ne znam... ja ih nesto ne volim ;) Quote:
Quote:
Da pricamo o buci u stampariji... i smanjenju iste... ne bih ovako pricao... prica se o akustici studija, a to je "rad" usima :D Quote:
pozdrav bogi |
Recimo da pristupim uredjenju prostorije kao sto je to Ivan uradio. To znaci da cu rezultate znati tek kada sve zavrsim? Mislim, ono sto pokusavam pitati je postoji li nacin da koliko-toliko predvidim sta ce se desavati nakon sto na neki nacin nesto uradim? Da ne ispadne da u slucaju kad sve zavrsim bude:banghead: :) i onda.... Sta onda? Uf... Nije lako... Moram jos malo prosvrljati po forumu :D .
Samo da jos jednom pitam: Na prvom mjestu ide izolacija od spoljasnje buke pa onda sve ostalo na to ili moram odmah sve uzeti u obzir? Ako krenem u pravljenje bas trapova i difuzora, postoje li neka opsta rjesenja koja se mogu modifikovati po nekoj formuli uzimajuci u obzir konkretnu prostoriju za koju se prave (uz slusanje)? Hvala puno!:) |
Quote:
Evo , procitaj ovo .... http://www.ethanwiner.com/acoustics.html a sad cu da nadjem link za forum gde su data mnoga resenja .... i za male prostore ..... postovao sam taj link nekoliko puta na forumu .... Pozdrav |
Quote:
Quote:
Gomila "formula" polazi od toga da su zidovi idealno cvrsti... recimo... samo detalj... a sa solidno jakim monitoringom... se pod rukom oseti da zid vibrira... prema tome "corak" ;) Iz svega toga... s obzirom sta imamo za cilj kada radimo akusticko uredjenje prostora... najbolje je odmah krenuti sa ushima.... :) Quote:
Ako dobro cujes, i ako ZNAS sta hoces da dobijes... to ti moze vise pomoci nego bilo kakva teorija... Quote:
Materijali za zvucnu izolaciju su jeftini kada gledas na komad.... ali s obzirom da nekada treba nekoliko desetina kubika... to zna biti prilicno skupo... Najcesce... ovo sto vidis javno po forumu, je kompromis svega i svacega... najcesce po kriterijumu "koliko para toliko i muzike" :) Quote:
Ne... u 99% slucajeva ne pomazu proporcije... nego opet... od onoga sto trenutno imas na raspolaganju (prostor i novac)... pravis najbolje sto mozes prema tim zadatim uslovima. I naravno, pravis ono sto ce ti najsigurnije dati dobre rezultate... Quote:
pozdrav bogi |
...nasao sam i ovo .....
http://forums.musicplayer.com/ubbthr...oard/24/page/1 ..... jos uvek trazim taj forum .... svaki put zaboravim :) Pozdrav |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
yeaaaaahhhh ....YOu da MAN !!! :D Uvek zaboravim :) Pozdrav |
Quote:
pozdrav bogi |
Pogledajte ovo http://www.youtube.com/watch?v=qpAxfg4jBP4
fin primjercic:) |
All times are GMT +1. The time now is 11:15 AM. |