|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Zanimaju me iskustva onih koji koriste hard kompresor pri usnimavanju vokala, da li ga koriste kao limiter ili vise kao kompresor. I drugo pitanje, imate li utisak da propustanje snimka kroz hardverski kompresor pre konvertora daje neki napredak pri usnimavanju u odnosu na npr. koristenje soft kompresije. Znam da postoji taj pomak, ali me zanima da li je u pitanju nijansa, ili ocigledno poboljsanje?
Interesuju me iskustvena opazanja, ne bih sad da zalazimo u ono suplje teoretisanje soft vs hard |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
uvek! kad god mogu pri usnimavanju obavezno kroz LA2A...kada sam u sopstvenoj izvedbi onda kroz moj summit tla50 (u sustini mini verzija gore pomenutog).
sto se tice tvog drugog pitanja mislim da hard kompresija pri usnimavanju zaista daje svojevrsno poboljshanje tj. ako je koristis obazrivo kao prvi korak 'kompresije u stepenima'. znachi sa svega par decibela recimo soft knee limitinga u prvom koraku pa u miksu josh kompresije pa konacno na ceo snimak buss kompresija (to mu dodje 3 stepena). na taj nacin ces dobiti dobro komprimovan ali istovremeno i zdrav snimak koji nije ubijen. i to vazi ne samo za vokal nego i za vecinu instrumenata al najcesce elektricnih - gitara basseva sintova... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
da, ovo ume da bude jako korisno, narocito sto sam cesto u situaciji da snimam po studijima sa pristojnom hardwerskom opremom, te neretko iskoristim sta god mogu..
jedino bi zeleo da skrenem paznju da u tom slucaju covek mora da bude veoma siguran u ono sto zeli da dobije, i da ume valjano da steluje kompresore, jer ce inace napraviti veoma tesko resiv problem.. desavalo mi se da dobijem takve snimke na mix, i tu malo pomoci ima.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
mod?rateur analogue
|
![]()
kompresiju mozes koristiti na par nacina pri usnimavanju, ovisno o tome kakv je signal i dali samo zelis da ga sacuvas i sto transparentnije prebacis u digitalnu domenu, ili mozda zelis neku "kreativnu" ili kolorizirajucu kompresiju, tj. komp koji daje signalu i nesto sto prije nije imao..
na vokalu najvise koristim kompresiju relativno malog ratia i visokog tresholda - da samo "miluje" vokal. pogotovo kod voiceovera. ne zelim nikakvo prenaglaseno pumpanje ili farbanje. ostavljam prostora za to naknadno u miksu. za recimo snimanje sumova tj. sound efekata za film - ne zelis kompresiju uopce, vec samo fast limiting, da ti ne ide u over. ista stvar kad snimas klasicne intrumente (mislim u klasici, ne oni koji idu u rock/pop arr kao dodatak) i treci slucaj, npr. rhodes kad sam snimao il neke bas gitare, nagario sam TLA ili tube drawmer komp da stvarno prodise i pocen da brlja, jer mi se svidjao taj sound. slicno je mi je radio i Joe Meek VC1 i Focusrite Compounder (za debele "zgnjecene" clean gitare). |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
http://www.planetaudio.si/viewtopic.php?t=905 Naj povem da je test delan na principu, signal input in iste nastavitve na HW & SW in record out, da neboste presenečeni glede glasnosti, procesirani tracki niso nato normalizirani ali kaj podobnega. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
iskreno meni jako slicno zvuce soft i hard, blaga nijansa u smislu detalja na strani harda, bar se meni tako cini.Al onda opet ispada da se i soft dobro drzi, radi posao sa 90%ucinka, bar bi ja tako zakljucio na osnovu ovog snimka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
kompresija na bubnjevima | vasko | Audio Software | 8 | 11-12-2008 06:29 AM |
pravila pri usnimavanju vokala, ak. gitare, basa | gorjan | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 06-07-2007 05:22 PM |
kompresija po n-ti put | strasni zmaj | Zoran Vračević - Vrač | 15 | 19-09-2006 04:08 PM |
Paralelna kompresija! | idekius | Zoran Vračević - Vrač | 21 | 15-08-2006 09:47 PM |