|
Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Citat je iz wikipedie pa je zato na engleskom. Pretpostavio sam da moj audio signal ide najvi?e do 20 KHz ?to znači da bi ga trebalo semplovati sa najmanje 40 KHz. Ako se uzme sampling rate od 44.1 Khz onda se oko te frekvencije pojave dva spektra koji su odraz jedan drugog u ogledalu i identični su originalnom spektru (vidi sliku). Ne samo da neće doći do preklapanja originalnog spektra sa donjim preslikanim spektrom već će između njih biti prazan prostor od 4.1 Khz. Taj prostor je sasvim dovoljan za prelaznu oblast filtra koji treba da izdvoji originalni spektar. Filtar će oslabiti frekvencije od 24 KHz pa navi?e sa slabljenjem od 96 dB.
Najmanji ?um koji se javlja prilikom A/D konverzije je kvantizacioni ?um, njega ne mo?e? izbjeći. Nivo tog ?uma iznosi -96 dB ako koduje? odmjerke sa 16 bita (2^16=65536; 20log(1/65536)=-96 dB). ?um koji se javlja zbog nesavr?enosti filtra jednak je (u ovom slučaju) kvantizacionom ?umu ?to je zanemarivo. Nema potrebe za boljim filtrom jer i ako popravi? filtar ostaje ti neizbje?an ?um nivoa -96 dB od kvantizacije. O tim gubicima ja pričam, o gubicima zbog nesavr?enosti filtra koji su zanemarivi. S druge strane, nema potrebe za vrijeđanjem. Ako ne razumije? to ?to sam napisao ne mora? biti ljut. Pročitaj malo o A/D i D/A konverziji pa će ti biti mnogo jasnije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ok resio si da me naucis, hvala znam sta je Kvantizacioni sum i zamisli umem i ja da procitam nesto AD/DA.
Sto se ljutnje tice i tu si pogresio, sve sam samo ne ljut ![]() A sto se vredjanja tice stvarno ne znam cime sam te to uvredio, izvini ako jesam, ako istina vredja onda izvini jos jednom ![]() I nemoj da se 100% oslanjas na Wikipediu, kupi neku knjigu i procitaj je, ima svoje razloge. http://www.amazon.com/Principles-Dig...4518776&sr=8-1 Nastavljanje ove diskusije gubi poentu. Stoga ![]()
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Ne oslanjam se uop?te na wikipediu izuzev slika koje sam postavio i par citata. Uop?te mi nije bila ?elja da nekome pametujem ili da ga nečemu naučim. Na skoro svim audio forumima se raspravlja o 44,1 vs. 96 sampling-u, nije ni?ta čudno da se to de?ava i ovde. Ja sam po prirodi čovjek koji voli da diskutuje argumentovano i ako mi neko ka?e da podr?ava neku tezu onda volim da čujem obja?njenje za to. Ako ti ka?e? da ima razlike u zvuku kad radi? na 44.1 i 96 onda ja očekujem da obrazlo?i? zbog čega postoji razlika, da bi me uvjerio i da bih na kraju i ja prihvatio to mi?ljenje i naučio ne?to.
Najgora stvar je kad neko napi?e, ''zna?, neću da sad ulazim duboko, evo ti link pa pročitaj''...bezveze. Ja sam, ako ni?ta, iznio svoje mi?ljenje koje, naravno, ne mora biti tačno. Ali ako ka?e? da ono nije tačno onda obrazlo?i za?to je to tako da i ja imam neke koristi od toga. Zar to nije i su?tina ovog foruma, da razmjenjujemo mi?ljenja i učimo jedni od drugih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Evo još jedno razmišljanje zašto se možda osjeti razlika između 44.1 i 96. Koliko sam ja primijetio, svi koji rade na 96 K, rade sa 24 bita. Možda je razlika baš zbog povećanja broja bita na 24. Jel iko radio na 96/16 i čuo razliku u odnosu na 44.1/16?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Ustvari...slažem se da nema ništa korisno u nastavku diskusije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Ti malo sa jedne pa sa druge strane, cas si taj koji zna i sa sigurnoscu nesto tvrdi cas si neko ko hoce da nesto nauci i koji samo pita...a sve ista tema, odluci se ![]() Quote:
To sto cu ti reci da je snimak na 96K - debeo, mastan, ogroman, zut, plav, narandzast ili kakav vec nece ti nista znaciti. Ponovicu, idi poslusaj snimak na 96k u 16 bita, 24 bita i isti snimak na 44.1 16 bita, 24 bita i to na pro konverteru a ne home i ne sa SINUSOIDOM jer to ti ni jedan bend nece svirati nego sa instrumentima ( muzikom) , i onda se vrati na ovu temu da nam kazes kakva je razlika....da si odmah to uradio svega ovoga nebi ni bilo ![]() P.S. Pitanje je da li ti pravis razliku izmedju dva snimka na 44.1 sa razlicitim konverterima, da li si ikada to radio? ....smatraj to kao pitanje a ne kao uvredu ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Nekada treba znati kada se treba iskljuciti mozak a koristiti samo usi.
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Kao što rekoh, nema smisla dalje postovati. Izvinjavam se svima koje sam uvrijedio nečim što sam napisao, vjerujte mi, nije mi bila namjera.
Pozdrav i svako dobro! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Uzgred budi receno, ljudi koji se bave muzickom produkcijom moraju ushima da procene sta su uradili... to im je u opisu "radnog mesta" verovao ti ili ne.... tvoja ili moja "teorija" njima neki put slabo pomaze. Pa necemo se valjda sada baviti cujem-ne cujem pitalicama na OVOM Forumu... aman! Pokusaj, ako ikako mozes, da ne delis packe svima koji se ne slazu s tobom... i odgovor nije (u tvom slucaju) da oni trebaju da prouce bolje materiju, nego je problem u tome sto ti ovo o cemu pricas nisi proverio i pricas napamet verujuci da ti je znanje kojim raspolazes dovoljno... vec sam pricao o tome... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
preporucite malo "sadrzajniji" minimal | waster | Produkcija Elektronske Muzike | 35 | 06-10-2009 03:42 AM |
Timbaland se "ponovio" malo.. | DaBear | Razno | 4 | 11-09-2009 11:31 PM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
mozda ovi znaju "malo bolje"... | Moritz | Audio Software | 18 | 19-07-2005 01:37 PM |