ma ja sam u fazonu da snimam close-miking, da svaki deo recimo bubnja snimam sto je moguce odvojenije i udaljenije od drugog dela(gleda se da se uzimaju sto usmereniji majkovi i da se postavljaju sto blize izvorima, i da se smanji efekat njihovog medjusobnog preslusavanja) i ako to sve zajedno sa eq-om i ostalom dinamicko-filterskom obradom zvuci lepo, sto bi neko iznad rekao veoma lepo, onda na faze vise ni ne mislim vec samo rokam-snimam

bitno je samo da neke tehnike snimanja jednog elementa bubnja npr dobosa pomenutog, kada se snima gornja koza i snar istog, to moze da zahteva obrtanje faze jednog od mikrofona i o tome se mora voditi racuna, jer se u ovom slucaju mogu mnoge frekvencije potrti a neke sabrati i sto bi boggy rekao imamo comb filtar koji je jako nepozeljan... mada mozda se nekome svidi tako snimljen dobos gde faze nisu obrtane... a mozda i ne... poenta cele price je u tome da slusas i ako nesto ne valja tj. zvuci neprirodno ili ruzno (ili mozda lepo, zavisi kako na to gleda

) onda znaci da su se faze malo poigrale sa snimkom

znam da coveku nije i dalje jasno sta je sta, ali tako je to kada se bavi pojavama koje su jako kompleksne i komplikovane za ljudski mozak