![]() |
Ne znam, a voleo bih da znam! (kontra-faza)
:banghead: Sta je tacno kontra faza, kako izbeci.......?
Bezgranicno zahvalan!:rotfl: |
Re: Ne znam, a voleo bih da znam!
Kontrafaza ti je suprotno od faza...kontrafazu ne trebas izbegavati,vec izbegavaj fazu tako sto ces obrnuti pomenutu na jednom od kanala...
|
"kontra faza" (termin koji ne bi trebalo da postoji - faza je faza; ne moze biti u kontri sama sa sobom), tj. suprotni polaritet (polarity) se moze sresti kod ozvucavanja jednog izvora zvuka sa dva ili vise mikrofona... da sad ne duzim mnogo, to ti je kad isti signal sa jednog mikrofona ima "uzlaznu putanju" a sa drugog u isto vreme "silaznu"... "lecis" je prvo sluhom, posto se najcesce potiru niske frekvencije (obrnes polaritet na jednom od kanala i slusas da li ima vise basa ili niskih srednjih - ako ima, ostavis tako)... dalje, mozes i vizuelno u daw-u da proveris kako izgledaju waveform-ovi i da proveris da li su "putanje" poravnate... izbegavas je tako sto je drugi mikrofon udaljen od izvora zvuka bar tri puta vise nego prvi... to je to ukratko...
|
Quote:
|
al ste pomogli coveku, svaka vam cast :rolleyes:
|
Quote:
Quote:
Quote:
@covek-durdubak, Ako znas kako, onda pomozi coveku... ne kritikuj druge, koji barem pokusavaju. pozdrav bogi |
Naljutiste boggyja :o
http://www.recordingeq.com/EQ/req1001/mmi.htm Tu je sve objasnjeno, i da ne znas engleski mozes dovoljno zakljuciti iz slika. Moze lli neko objasnjenje za to 1:3 pravilo? |
Quote:
Quote:
prilikom snimanja, izuzetno je veliki uticaj prepreka u sobi, kao i same sobe, zatim oblika i velicine, ... samog izvora zvuka... mikrofona... ici tu sa nekom "ljutom teorijom" je prilicno nezahvalno, ponajvise zbog toga sto su u teoriji obradjeni samo pojedinacne pojave, a niko ni ne pomislja da se bakce uticajem SVEGA odjednom... osim, naravno, snimatelja... :mrgreen:... zbog toga mislim da je navedeno 3:1 "pravilo" u stvari empirijsko pravilo (nastalo verovatno poznatom i velepostovanom metodom bezuspesnih pokusaja), sto po ko zna koji put pokazuje da je bolje koristiti usi (uz neophodno poznavanje osnovnih stvari) i eksperimentisati... jer vama nije cilj da dobijete snimak bez comb-filter efekta i efekta blizine mikrofona, nego DOBAR snimak... mnoge "nus pojave" mozete izbeci u potpunosti samo ako dignete ruke od snimanja zvuka. pozdrav bogi p.s. video sam neke ljude da jaucu... kada im pustis stereo gde je jedan kanal u kontra fazi... znaci... pojedine od vas to cak i boli :) |
Quote:
|
Re: Ne znam, a voleo bih da znam! (kontra-faza)
Zar to nije 5:1 pravilo?Razdaljina izmedju micova mora biti pet puta veca od razdaljine izmedju mica i izvora zvuka da ne bi doslo do potiranja signala,tj.faznih gluposti...
|
All times are GMT +1. The time now is 03:09 AM. |