Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-10-2006, 09:55 AM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: Reverb preporuka?

Quote:
Originally Posted by kravadinka
Pazi ovako, sto se tice VST reverba mozes odmah da zaboravis da ces ista naci a da budes "zadovoljan", a da pri tom ne mislis kako je Quadraverb dobra sprava!

Ja sam se patio dve godine sa raznim impulsima, naravno da oni najbolje od svega rade, ali sve je to nista u poredjenju sa jednim PCM 80 koji sam na kraju kupio i samo iscoolirao "problem" sa reverbom!

Znaci sve moses da nadoknadis, EQ i Compressor, ali reverb!

Lexicon!!! U najmanju ruku MPX 500 ili MPX 1!

Pozdrav!
Vidis, ja se ne bih slozio s tobom. Ne o tome da PCM 80 nije bolji od VST reverba, vec da su reverbi najslabija tacka VST efekata. Sa impulsima se da napraviti vrlo korektan mix, ali sa VST kompresorima..... hm. Ako bih morao da se odreknem reverba sa UAD/PocO ili kompresora sa UADa, pre bih reverbe radio sa VST. E sad, dobar komp u mixu tesko proguta vise od 4-5 IR1, ali kad je dz.... onda - export, pa iznova. Ko ne radi na sat, isplati se.

@Klarinetista
Izvini, zaboravih za CW, mislio sam da se to vise ne koristi
Old 03-10-2006, 11:46 AM   #2
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
@Klarinetista
Izvini, zaboravih za CW, mislio sam da se to vise ne koristi
Pa sta ti je ovo trebalo?
Old 04-10-2006, 08:35 PM   #3
goran ns
Member

Fala vam svima!
Nesto od ovga ce mi valjati sigurno!!!
goran ns is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2006, 08:56 PM   #4
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

probaj wave arts masterverb ..
Old 04-10-2006, 11:09 PM   #5
alen
VIP Member

alen's Avatar

Altiverb sa svojim impulsima,Art Acoustics Reverb,Timeworks ReverbX,
Sonic Flavours R66,Audio Damage Reverence,Nomad Factory Analog Signature
Blue verb(probao sam samo demo i fenomenalno duboko mi je zvucao)

A od DSP reverba No.1 koji sam poslusao mi je Creamware-ov P100(plate).

Last edited by alen; 04-10-2006 at 11:16 PM.
alen is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2006, 08:33 PM   #6
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by alen
A od DSP reverba No.1 koji sam poslusao mi je Creamware-ov P100(plate).
i meni je p-100 najbolji reverb. vrlo je slican lexiconu pcm90/91 i jako dobro zvuci.
samo radi njega se isplati uzet pulsar (luna je malo)!
Old 13-10-2006, 12:49 PM   #7
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Izvinjavam se so upadam ovako ali pitanje je vezano isto za reverbe. Tacnije da li je ovo sto se cuje proizvod dobrog reverba ili je samo u pitanju kvalitetna analogija? ...
Attached Files
File Type: mp3 analogue_laughing_machine.mp3 (918.4 KB, 388 views)
Old 07-10-2006, 02:00 PM   #8
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Pazi ovako, taj mpx 500 je pomenut cisto zbog njegove cene, eto meni ga nude za 200 eura! A lako je reci sta valja, eto uzmi 960 i resi problem! PCM 81-91 su oko 1700 eura ako se nevaram, pa nije to ni tako malo!

Eto da se ispravim, mpx 500 ne spada u tu kategoriju!

Slazem se potpuno za to da ljudi mnogo tripuju kad je hardware u pitanju, po svaku cenu samo da nije plugin!
Slazem se i da su impulsi dosta poboljsali reverb pluginove i celu sliku u mixu, ali definitivno da je PCM serija mnogo ozbiljnija od svega toga!

Pa i ja sam se nalozim pa uzmem da radim sa impulsima i tripujem se kako je to isto, ali cim ukljucim spravu prica se zavrsava!

U svakom slucaju, ljudski faktor je veliki deo svega ovoga i to hardware i software ponekad i nema toliko smisla!
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 10:56 PM   #9
alen
VIP Member

alen's Avatar

Ma sve je to u redu.Majstor ce sa bilo cim da uradi cudo.Ali meni kao amateru u ovom poslu,namestiti dobar reverb je nauka.Sve dok nisam
imao srecu probati neki od kvalitetnijih.Jednostavno,kad cujem kvalitetan
reverb on odmah zazvuci extra,odmah mi je mnogo jasnije sta sam hteo
da dobijem i ceo postupak mixa je mnogo laksi.Istina je da impuls moze
da zvuci dobro,ali koriscenje istih zahteva da ceo mix bude perfektan,da
je sve na svom mestu kako bih isti isplivao iz cele matrice.A to treba znati.....
Ja ne znam.Za mene nikada impuls ne moze biti ni 50% koristan kao
neki jaci reverb.Imam u studiju MPX1 koji sam u pocetku u sirokom luku zaobilazio verujuci u VST-ove ali na kraju shvatih da je sve to u native
varijanti jako neozbiljno.A pricam o MPX1.Da ne spominjem cremware-ov
P100 koji kasnije cuh ili pravi PCM91.
Kada sam pocinjao sa ovom pricom,pricom kojom se i danas bavim najveci
problem mi je bio ukapirati kako funkcionisu neke stvari,stvari tipa
kompresora,reverba.Hiljade procitanih textova mi nije pomoglo da ukapiram sta je sta,dok nisam imao priliku da probam pravi kompresor,pravi reverb.
Tada sam u par trenutaka ukapirao sta radi atack,rel.,pre-delay,damping.........
Istina je da se sa jeftinim efektima mogu uraditi kvalitetni mixevi,ali
to su retki slucajevi.Ili je covek koji to radi jako dobar u svom poslu ili
jednostavno ima vremena na pretek i moze sebi prisustiti zadovoljstvo
beskrajnog experimentisanja.Na zalost sve vise se placa expeditivnost
a to se u vecini slucajeva moze postici samo radom na kvalitetnoj
opremi.

Kako god,ako pricamo o softwerskim native reverbima i dalje vise verujem
matematickim reverbima(Timeworks ReverbX,Art Acoustics....) nego impuslima.Evo
pojavih se Altiverb,sa kojim pokusah vise koristi impulse ali ne ide.Nesto mi tu fali.

Last edited by alen; 07-10-2006 at 11:01 PM.
alen is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2006, 04:07 AM   #10
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by alen
Kako god,ako pricamo o softwerskim native reverbima i dalje vise verujem
matematickim reverbima(Timeworks ReverbX,Art Acoustics....) nego impuslima.Evo pojavih se Altiverb,sa kojim pokusah vise koristi impulse ali ne ide.Nesto mi tu fali.
S ovime se slazhem. Iskreno malo sam se i brinuo shto svi tako hvale impulsne reverbe a meni zvuche generalno loshe. Netko snimi odlichan reverb sa gitare Santane i stavi ga na svoju sumljivu kopiju fendera i tranzistorsko pojachalo od 15W. Sada odlichan reverb na loshem soundu gitare postaje kao odlichne sise na piletu ili sedlo na kravi.

Opchenito sam primjetio da ljudi tako olako okarakteriziraju neki reverb kao dobar ili losh a da zapravo nisu u stanju objasniti neku objektivnu razliku. To sugerira da je razlika zapravo objektivna (dakle postojana) ali su nasha percepcija i (ochito) poznavanje "struke" limitirani. Kao npr. kad lijechnik opche prakse pogleda nalaze krvne pretrage i prema nekim abnormalnim vrijednostima odmah uvidja da neshto nie u redu iako che tek pregled specijaliste i dodatne pretrage otkriti dovoljno simptoma za postavljanje dijagnoze. Dakle nie potrebno vidjeti kompletnu sliku da bi ustanovili da neshto ne "shtima" vech to "instinktivno" chujemo. Da bismo diskutirali o kvaliteti reverba ili "dijagnozi" (dija = uzduzhno ili kroz, gnoza = znanje) potrebno je usporediti pojedine "simptome" i tako definirati tochnu razliku izmedju "dobrih" i "loshih" reverba ili pacijenata.

Josh jedna interesantna komponenta hardverskih reverba su kompresori. Koliko mi je poznato solidan broj top hardverskih reverba su takodjer digitalni matematichki reverbi s jakim procesorom koi radi samo na reverbu pa postizhe vechi broj izrachuna od VST-a, a mnogi "iza kulisa" imaju i jake kompresore koima stvaraju "density" i/ili "dump". Dakle trebali bi uzeti u obzir da usporedjujemo reverb + kompresor sa reverbom. Pored toga pokushajte snimiti sound u 32 bita i procesirati na ga nekom VST reverbu koi podrzhava 32 bit input i radi izrachun u oversamplingu. Isti sound smanjite na 16 bita i precesirajte na istom reverbu. Razlika na A-B testu je ogromna.

Ono shto hardver definitivno ima su stotine sati rada raznoraznih inzhinjera koi su dizajnirali uredjaj te stotine sati programiranja preseta i raznih automatskih kontrola koje nisu dostupne kroz interfejs (kao kompresor). Te sate rada netko mora i platit, i to je sasvim OK. Ako netko zheli brze rezultate a bez da poznaje "materiju" brizhljivo dizajnirani reverbi sa ultra prigodnim presetima su idealno rjeshenje. Samo nemojte uvjeravat one koi tek pochinju da su hardverski reverbi jedino rjeshenje ukoliko niste postavili tochnu dijagnozu. Produkcija nie religija... vjerovanja ne stvaraju glazbu.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules