Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-05-2006, 01:16 AM   #11
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Glass master, DDP

Quote:
Originally Posted by idekius
Ma mozes da kupis i OVAKO nesto, ali ja ne vidim chemu to...
Zasto bacati pare zbog tudje gluposti? A sta god da mu das, naci ce nacina da sjebe stvar...
Ja za DDP nisam znao (ma da me asocira na DDT ), ali sam uvek bio za slanje wav-ova........
Scenario:
Ako saljes wav, i taj kome saljes ne moze ili nema cime da prebaci to u DDP, onda najverovatnije mora da nareze CD pa da ga grebuje... na cemu ce da nareze... pa ako nema tu spravu za koju si poslao link... onda ce verovatno taj tvoj wav da nareze u NEKOM CD rezacu... kom rezacu? Bilo kom.

LACKY, evo napisah jedan mozda moguci scenario za Idekiusa pa ga prokomentarisi... da li sam ukapirao u cemu je problem... i da li je wav ikakava zastita.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 01:22 AM   #12
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Ne radi se deki o tome. Pitanje je standarda koji se koriste u industriji diskova.
Kod proizvodjaca masina za izradu glasmastera, postoje formati i procedure koji se moraju postovati da bi imao zagarantovano ono sto si poslao na finalnom disku. Zbog toga postoji red i orange buk standard.Jednostavno da bi ljudi ispostovali proceduru i dobili odgovarajuci kvalitet.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 01:27 AM   #13
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Scenario:
Ako saljes wav, i taj kome saljes ne moze ili nema cime da prebaci to u DDP, onda najverovatnije mora da nareze CD pa da ga grebuje... na cemu ce da nareze... pa ako nema tu spravu za koju si poslao link... onda ce verovatno taj tvoj wav da nareze u NEKOM CD rezacu... kom rezacu? Bilo kom.

LACKY, evo napisah jedan mozda moguci scenario za Idekiusa pa ga prokomentarisi... da li sam ukapirao u cemu je problem... i da li je wav ikakava zastita.

pozdrav

bogi
Tako je Boggy, to je otprilike scenario koji se kod nas desava.
Isto tako ti garantujem da si prvi covek koga sam do sada sreo kod nas i koji je zaiteresovan sta je DDP!
A evo za vasu informaciju, ja se vec dugo zamajavam sa DDP-om, i imam sve sto je potrebno da odmah materijal isporucim u DDP formatu, i to vec duze vreme, i to nikoga ne zanima! pa sam cak pomalo poceo da dizem ruke od toga.

Last edited by LACKY; 02-05-2006 at 01:33 AM.
Old 02-05-2006, 01:28 AM   #14
idekius
Mason

idekius's Avatar

Ma potpuno kapiram... Sad mi je jasno da bi trebalo slati DDP fajl... i to verovatno nije problem...
Ali se svodi na ono da to nema kome da se poshalje
Ma da... treba probati... pa ako vrate, onda im das nesto sto mogu da progutaju... Valjda...
Old 02-05-2006, 01:33 AM   #15
idekius
Mason

idekius's Avatar

Izvinjavam se na glupom pitanju unapred... ali sad sam video da Nuendo u Export opciji nema DDP...

Dakle, cime se pravi DDP Fajl?
Old 02-05-2006, 01:33 AM   #16
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Kako pravite DDP? Imate li s cime? Softver? Hardver?

Definitivno, ako postoji standardni (file) zapis za glass master, prava je katastrofa rezati master CD na racunarskom rezacu i ocekivati da ce to biti dobro... kada oni taj "rezanac" izgrebuju...

pozdrav

bogi
DDP ti je Sonic Solution-ov standard, a oni su godinama bili alfa i omega u masterovanju. Sonic Solution je u originalu ako se dobro sećam bio software koji je bio vezan za sam uređaj za umno?avanje, a sada postoji recimo njihova audio karta sa hi-end konverterima, i software koji radi na njoj. DDP fajl je fajl u kome se nalazi sve ?to je potrebno da ma?ina direktno uradi glas master. Znači od samih zvučnih fajlova do podataka kad koja traka kreće i slično. Sonic Solution software je u su?tini i software za mastering gde se po red book-u poređaju pesme, i onda se izveze DDP fajl.

Jako malo komada softwarea podr?ava DDP, recimo Gear program za windows ali koliko znam on nema sve opcije koje imaju neki drugi programi. On takođe i omogućuje da se ISO image zavr?enog diska prebaci direktno u DDP, pa je teoretski moguće "Upisati" masterovan disk u ISO fajl umesto na CD pa ga onda pretvoriti u DDP putem Gear-a. Komplikovano.
U svakom slučaju najsigurnija varijanta jbi bila investicija u Sonic Solution karticu sa kojom ide i njihov software, mada to nije mala investicija, i ovde nikog ne zanima da li mu je ovakav ili onakav glas master, glavno da se plati ?to manje...na?alost.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 01:39 AM   #17
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

De si bata Dule sta se radi?
Sonic Solution sto je najcrnje postoji u Beogradu i to godinama. Poseduje ga firma AVC.
A bata Dule mi je nabavi dosta davno taj softver u kome sam malo experimentisao oko DDP-a.
Old 02-05-2006, 01:42 AM   #18
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY
Sonic Solution sto je najcrnje postoji u Beogradu i to godinama. Poseduje ga firma AVC.
A bata Dule mi je nabavi dosta davno taj softver u kome sam malo experimentisao oko DDP-a.
Mislim da je taj jedan sasvim dovoljan za sporadicne zahteve za ocuvanjem kvaliteta.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 02:12 AM   #19
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY
Pa nisi prijavio to za tu firmu? ?ta je to AVC? Ma?e li se na hleb?
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 02:19 AM   #20
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

To je bre ozbiljna firma.Ljudi su uradili mnogo radio i tv stanica,kompletne dokumentacije, elaborati izvodjenje radova nabavka opreme itd.I ozbiljni likovi saradjuju sa njima.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 6 (0 members and 6 guests)

Posting Rules