Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-03-2006, 09:30 AM   #21
Vai
Member

Default Re: Usnimavanje zivog hora i gudaca?

Samo da objasnim u cemu ja vidim problem:

Prvi slucaj: Snimio si hor a ujedno se snimila i matrica znog monitoringa. Taj snimak imas u jednom tracku (hor+matrica). Dodas novi track sa matricom kojoj obrnes fazu, i snimis ta dva tracka u novi track i navodno matrica se ponisti?
Kazem ti ne mogu to trenutno da isprobam, ali teoretski je nemoguce, jer matrica koju si snimio nije ista kao original, prvo zbog nivoa (mada to nije veci problem), drugo zbog EQ koji joj je dodao zvucnik za monitoring, zar ne??

Drugi slucaj: Snimio si hor+matrica, prvi put. Onda snimis jos jednom hor+matrica ali si prethodno matrici obrnuo fazu. Ako ta dva snimka pustis u isto vreme matrica se nece ponistiti jer nije ista matrica u pitanju. Nema sanse da je hor otpevao identicno kao prvi put, da se sala ponasala identicno kao prvi put ... jednostavno dva razlicita snimka sa razlicitim signalima ne mogu da se poniste ako obrnes fazu.

Ili postoji treci slucaj kojeg se nisam setio, ili sam ja nesto pobrkao u prva dva i najbolje bi bilo da malo odspavam
Vai is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2006, 12:47 AM   #22
Max
Pro Member

nisi nista promasio ..... potpuno si u pravu

To ti je kao teorija o preptuummobile koja radi kao ideja ..... i onda ga napravis

ja bar nisam uspeo ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2006, 11:50 AM   #23
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vai
Hvala Mogli

@OFF

Nekako mi je cudan tvoj primer sa fazom ... razumem sve u vezi faze, itd. ali mi se tu nesto ne poklapa. Nazalost trenutno nemam nijedan program da isprobam taj primer ... a teoretski mi bas ne ide u glavu.
Posto sam nocas vec pokusao da napisem zasto mislim da to ne bi radilo, ali sam na kraju video da ni sam sebe nista nisam razumeo (4 ujutru je kod mene), da li bi mogao jos jednom da napises taj primer ali korak po korak, da ja vise ne bih razbijao glavu kasno je znas, pa mi je malo teze da mozgam u ovo doba

Poz.
I ja to nisam probao, ali sam od profesora cuo preporuku za taj slucaj:
(Hor + Matrica) + (Hor - Matrica) = 2xHor najgrublje receno

Znaci, snimaju se dva take-a, na dva kanala. U drugom slucaju je istoj matrici, kroz iste zvucnike, sa istim rastojanjem zvucnik - mikrofon, obrnuta faza. Teoretski, ako je sala dovoljno velika i uzmemo da se u njoj stvara homogeno zvucno polje, trebalo bi da se matrica skroz potre. Naravno da se u praksi to nece desiti, ali ja i jednog pevaca kad snimam, neretko mi se na njegovom kanalu cuje malo matrice u sluskama, sto ne smeta u mixu. Sad, treba probati, mada me je Oggy pokolebao. Mada, ne vidim drugo resenje.

@Max, nisam skontao sta si hteo reci i kome. Meni da ne moze, ili VAI-ju da ne ne moze ?
Old 30-03-2006, 12:57 PM   #24
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ja bih voleo da tvoj profesor i ja stavimo po 1000 evra na gomilu, a da on obrne faze i potre matrice, a da ne sjebe hor.... Ili da uopste potre matricu.
To bi mi bile najlakse zaradjene pare

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2006, 08:00 AM   #25
Vai
Member

@OFF,

Zaista sumnjam, i ja bih kao Oggy mogao da se kladim u 1000 evra i vise da to nece uspeti ... ali vredi pokusati. Teoretski je nemoguce, ali sam naucio da je akustika veoma cudna nauka i cesto ume da nas iznenadi.

Probacu uskoro, pa da vidimo.

Poz.
Vai is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2006, 10:41 AM   #26
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vai
@OFF,

Zaista sumnjam, i ja bih kao Oggy mogao da se kladim u 1000 evra i vise da to nece uspeti ... ali vredi pokusati. Teoretski je nemoguce, ali sam naucio da je akustika veoma cudna nauka i cesto ume da nas iznenadi.

Probacu uskoro, pa da vidimo.

Poz.
Ne znam, kaze da su tako snimali. I ja bih voleo da probam. A znate kako kaze stara narodna ..... ' jedan probao, pa .....'
Old 31-03-2006, 11:05 AM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Ne znam, kaze da su tako snimali. I ja bih voleo da probam. A znate kako kaze stara narodna ..... ' jedan probao, pa .....'
Hm, ako budes probao, pokusaj da ne mrdas nista u prostoriji, ukljucujuci i ljude... Ako i uspes da oduzimanjem potisnes matricu, to ce biti samo pod uslovom da akustika prostorije ostane identicna, razmaci mikrofona i zvucnika nisu dovoljni, vec moraju i SVE prepreke da ostanu iste i na istom mestu....
Da ne govorim da ce i temperatura i vlaznost da utice... zato budi brz. Mnogo ljudi na jednom mestu podize temperaturu i vlaznost jako brzo.
Sumnjicav sam ali i znatizeljan... tako da ti zelim srecu ako budes pokusao.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2006, 11:22 AM   #28
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Pazite, ni ja ne ocekujem da se potre cela matrica frekvencijski. Drugo, kad imate npr, koncert ili zivo snimanje hor + orkestar, nemoguce da u mikrofonima koji hvataju hor, a moraju biti podaleko, nema niceg osim hora. I trece, ne moraju im se pustiti svi kanali matrice pri usnimavanju, nego ono sto im je dovoljno da uhvate ritam i intonaciju.
Old 31-03-2006, 11:24 AM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Pazite, ni ja ne ocekujem da se potre cela matrica frekvencijski. Drugo, kad imate npr, koncert ili zivo snimanje hor + orkestar, nemoguce da u mikrofonima koji hvataju hor, a moraju biti podaleko, nema niceg osim hora. I trece, ne moraju im se pustiti svi kanali matrice pri usnimavanju, nego ono sto im je dovoljno da uhvate ritam i intonaciju.
Sta god, budi brz i ne daj im pauzu...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2006, 11:18 PM   #30
boban
Member

boban's Avatar

c,c,c...Nemania,jesi li cuo za onu narodnu:"vid`la zaba da se kuju konji,pa i ona digla nogu".Uradi prvo nesto primereno tvom iskustvu,pa posle nekog vremena probaj tako preambiciozne zahvate.
boban is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules