Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-03-2006, 06:55 PM   #1
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Default Usnimavanje zivog hora i gudaca?

Odlucio sam da u jednu pesmu koju konacno radim za sebe ubacim pored zivih gudaca, klasicne gitare i zivi hor. Pesma je rubato (nesto slicno kao "Ima nesto u tom sto me neces"-mislim na rubato ritam). Do sada nisam imao prilike da snimam zivi hor,a njega zbog nemogucnosti prevoza (30 clanova) moram snimiti u Kg,posto je to hor muz. akademije u Kg. Gluva soba studia u kome snimamo je veoma mala tako da mogu stati samo 3, eventualno 4 pevaca, pa mislim da li se mogu i da li se valja nasnimavati vise puta3 po 3 i to iz svakog glasa posebno (sopran,alt,tenor,bass), dalje studio ima dva mikrofona RODE NT2-da li su dobri za snimanje hora ili mozda oktave (ne znam tacnu oznaku, samo znam da su veoma mali i lice mi kao da su za gitaru. Pa ako neko ima iskustva sa ovim...? Da i gudaci?
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2006, 07:21 PM   #2
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: Usnimavanje zivog hora i gudaca?

Kako mislis gudaci? Solo violina, celo, ili kvartet, ansambl.......?

Bojim se da hor i sve vise od solo gudaca je apsurd snimati takvom prostoru. Ti mikrofoni (Roda i Oktava -mk012 verovatno) ako se pravilno postave mogu zavrsiti posao, ali ne u sobi 2sa2. Nadji neki Dom Kulture tamo, iscimaj neki DAT ili LAp-top i dobar preamp ili mali mixer i snimi to kako dolikuje. Ustedeces vreme (nasnimavanje vokala, gudaca), a rezultat........
Old 23-03-2006, 07:22 PM   #3
Vai
Member

Nisam snimao hor, ali snimanje 30 clanova hora, 3 po 3 ili 4 po 4, stvarno nije resenje. Hor dobija svoju jacinu i boju kada svi zazvuce zajedno i uglavnom se snima u velikim prostorijama sa jako prefinjenom akustikom, a ne u manjim studijima. Mislim da nema tih efekata koji ce postici to boju hora ako ih budes snimao 3 po 3, i s druge strane bez obzira o kakvim se muzicarima radi (muzicka akademija), sumnjam da ce ti krajnji rezultat zazvucati kao unison, kao hor.

Bolje bi bilo da potrazis neku vecu prostoriju za snimanje i sve snimis iz prve, jer ce u suprotnom biti zesce mucenje za njih, i kasnije za tebe.

Sta su gudaci? trio, kvartet, kvintet?? nije valjda orkestar i njih isto mislis da strpas u sobu i snimas 3 po 3??

Trazi drugo resenje, ako ne mozes ... srecno u svim etapama

Poz.

P.S. Mozda je neko i uspeo da snimi hor kako si ti to zamislio, toj osobi stvarno svaka cast!!!
Vai is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2006, 07:42 PM   #4
Vai
Member

Koliko se secam, glavna sala kragujevacke gimnazije ne bi bila losa za ovakvo snimanje. Ima malo vise reverberacije, ali sam u toj sali slusao solo instrumente, mozda bi hor malo smanjio reverberaciju, ali mozes i da se pozabavis tehnikom mikrofona (sto blize horu, nemoj slucajno da ih postavljas na sredini sale, najverovatnije ce rezultat biti neko mutno mumlanje ... opet, zavisi od sale). Podesi mikrofone na kardioidni patern, i isprobaj par stereo tehnikama (A-B, MS, ORTF).

Mislim da bi ti ovo bilo bolje resenje od nekog studija. Monitoring ce biti mali problem, ali snadji se

Poz.
Old 23-03-2006, 07:50 PM   #5
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Mogu ih nekako snimiti u sali muz.akademije, ali kako im obezbediti monitoring? I kako to mislite zvucace unisono, svaki glas ima svoju deonicu za koju je napisana partitura? A sto se tice gudaca najverovatnije neki kamerni sastav (od prilike 6 violine (3 clana koji ce nasnimiti prvo tri pa jos tri violine-mislim da to moze da prodje, i jedno celo)). I sta mislite da li u toj varijanti dolazi u obzir Rode nt2? A svoj glas i Leontinu snimam u drugom studiju u Bg. Smo mi je problem taj hor,a stvarno bih voleo da ga ubacim u song i gudaci. Ne znam da li da se upustam u to i bacam pare na studio ako to nece lepo na kraju izaci?
Old 23-03-2006, 09:04 PM   #6
Vai
Member

Ako mozes da ih snimis u sali muzicke akademije, znaci da ce svi pevati zajedno, sto znaci da im onda ne treba monitoring. Kako ces ti da sredis svoj monitoring, za to ces morati da se snadjes.
Ako mozes hor da snimis u sali muzikce akademije, iskoristi priliku da odmah snimis i gudace.

Poz.

P.S. Mislio sam na unison za svaki glas odvojeno ... da svi soprani zazvuce u isto vreme, samo soprani, pa onda tenori, pa basovi ... zamisli da snimis 3 soprana u jednom tempu, posle toga 3 soprana u drugom, i 3 soprana u trecem ... na sta ce to lici kad se sve sabere?? i to samo za jedan glas, zamisli za sva cetiri ... ne znam koje bi ti editovanje pomoglo da taj problems sredis. Znaci snimi ih lepo sve zajedno i resen problem, za njih i za tebe.

Old 24-03-2006, 02:17 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

VocAlign... salim se
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2006, 04:35 PM   #8
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Valjda se nismo razumeli, ja sam vec snimio matricu(klavir i gitaru), a hor treba da udje preko, pa mi nije jasno kako da im u sali obezbedim monitoring?
Old 24-03-2006, 05:27 PM   #9
Vai
Member

Sigurno neces moci da obezbedis 30 pari slusalica
Meni bi jedino normalno resenje bilo da monitoring ima samo dirigent ... ipak on "svira" horom, hor je njegov "instrument", na kraju sve zavisi od osobe koja diriguje horom.
Znaci ako mene pitas, ja bih dirigentu obezbedio monitoring, osobi koja diktira tempo, dinamiku, sve.

Poz.
Old 24-03-2006, 08:49 PM   #10
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vai
Sigurno neces moci da obezbedis 30 pari slusalica
Meni bi jedino normalno resenje bilo da monitoring ima samo dirigent ... ipak on "svira" horom, hor je njegov "instrument", na kraju sve zavisi od osobe koja diriguje horom.
Znaci ako mene pitas, ja bih dirigentu obezbedio monitoring, osobi koja diktira tempo, dinamiku, sve.

Poz.
Stavis im zvucnike i pustis matricu i snimis. Onda obrnes fazu matrici i snimis jos jednom. Izgleda sasavo, ali....

Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (0 members and 4 guests)

Posting Rules