Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-12-2005, 02:19 AM   #11
veseli koljac
Member

veseli koljac's Avatar

Default Re: Master Again

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Pa pretpostavljam da su mislili na audiometrics EQ-ove PLP, ako je nešto baš novijeg datuma.
ili algorithmix PEQ red/orange
veseli koljac is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2005, 03:11 AM   #12
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Pa to ti onda zapravo radio posao brickwal limitera.
Slozices se da ima boljih brickwalla od SF.
problem kod timeworks-a je sto distorzira ako se pretera (a to se desava po pravilu), zato ga drzim pod kontrolom.
sf koristim samo kad treba da napucam track zbog preview-a ili prebacivanja u mp3.

i dalje zagovaram opciju slanja numere mastering inzenjeru, i ono sto me stvarno zanima jeste koliki peak/rms je dovoljan da bi on mogao komotno da radi..?
lesha is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2005, 09:10 AM   #13
davormen
Member

davormen's Avatar

Ja ne shvatam sto svi ovde hvale timeworks-ov limiter... bas na osnovu preporuka ovde sam ga testirao u poslednje vreme vise puta iako mi je u secanju bilo da je lose radio kad sam ga prvi put probao... i dalje je isti zakljucak... verovatno je do stila muzike... ali za neku gitarsku muziku prepunu svega (i distorzije i sintova i vokala i, ma svega...) najzesce distorzira... i to jako primetno i neprijatno... ubedljivo najgori limiter koji sam probao... i l2 i l3 i pogotovo elephant2 ga ubijaju...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2005, 09:55 AM   #14
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Algoritmix! Na to sam mislio.

Evo zavrsava se i ova godina. Od ukupno 3 kompletna albuma ( + 2 koja su jos u fazi izrade) i jos 15-tak pesama "onako", "na komad",Sunflower festivala i Sunflower kids festivala, reklama, muzike za pozoriste, muzike za video igre... koliko sam u svom studiju realizovao ove kalendarske godine, mogu sa sigurnoscu reci da sam probao sve ove limitere i da je bilans sledeci:
Elephant= 0
L3= 0
L2= 3
Uad limiter= 0
Timeworks sve ostalo

Ne bih da zazvucim arogantno, jer mi to uopste nije namera, ali reci da je nesto "do jaja", a da je nesto "djubre", onako, otprilike ili na osnovu samo nekih svojih afiniteta je potpuno pogresno.
Slozicete se da je moj "protok" prilicno velik (cak sam i sam pomalo zapanjen kad ovako pocnem da nabrajam ) i da imam prilike svakodnevno da se srecem sa istim problemima, koje usput moram i da resim, jer ne radim za sebe, vec za druge (za novac ).
I pored toga sto imam sa Timeworksom vrlo impozantan score, ja i dalje isprobam i sve ostale varijante, za slucaj da neka u datom trenutku mozda zazvuci bolje od Timeworksa.
Ja se ne vezujem ni za sprave, a pogotovo za pluginove, pa to savetujem i ostale.
Naravno, uvek postoji sansa da nisam u pravu

http://www.sunflower-fest.com/

Last edited by Oggy; 09-12-2005 at 09:57 AM.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2005, 01:18 PM   #15
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by davormen
Ja ne shvatam sto svi ovde hvale timeworks-ov limiter... bas na osnovu preporuka ovde sam ga testirao u poslednje vreme vise puta iako mi je u secanju bilo da je lose radio kad sam ga prvi put probao... i dalje je isti zakljucak... verovatno je do stila muzike... ali za neku gitarsku muziku prepunu svega (i distorzije i sintova i vokala i, ma svega...) najzesce distorzira... i to jako primetno i neprijatno... ubedljivo najgori limiter koji sam probao... i l2 i l3 i pogotovo elephant2 ga ubijaju...
ja sam ga uporedjivao sa nekoliko ostalih, navodno najboljih, i on je davao najcistiji (najtransparentniji) zvuk. svi ostali su ili farbali ili pumpali ili oba zajedno..

kao sto neko rece (mislim da je bio sandro) timeworks ce pre distorzirati, nego sto ce poceti da pumpa, mada i to u postavkama moze da se namesti..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2005, 06:52 AM   #16
davormen
Member

davormen's Avatar

@ Oggy
Ne zvucih arogantno uopste i super je sto imas toliko posla i sto ti tako dobro radi timeworks... samo kazem da za moje potrebe kada treba da nagruvam mix na -10-11 (a standard u zanru je u poslednje vreme blizi -9, cak i -8 ) timeworks ne moze da se koristi posto distorzira a kod ostalih to nije slucaj. Najvise pumpa l3, pa onda l2, a najmanje elephant2. Ali cak i neko primetno pumpanje mi se desilo samo u jednom slucaju, i to je bila moja greska tokom miksa (jedna gitarska deonica (polu-solo) je bila malko preglasna a bogata u niskim srednjim, tako da je to povlacilo ostatak matrice na dole), a kad sam to korigovao i pumpanje je (uglavnom) nestalo...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2005, 09:47 AM   #17
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
@ Oggy
Ne zvucih arogantno uopste i super je sto imas toliko posla i sto ti tako dobro radi timeworks... samo kazem da za moje potrebe kada treba da nagruvam mix na -10-11 (a standard u zanru je u poslednje vreme blizi -9, cak i -8 ) timeworks ne moze da se koristi posto distorzira a kod ostalih to nije slucaj. Najvise pumpa l3, pa onda l2, a najmanje elephant2. Ali cak i neko primetno pumpanje mi se desilo samo u jednom slucaju, i to je bila moja greska tokom miksa (jedna gitarska deonica (polu-solo) je bila malko preglasna a bogata u niskim srednjim, tako da je to povlacilo ostatak matrice na dole), a kad sam to korigovao i pumpanje je (uglavnom) nestalo...
Meni se L3 i L2 ne dopadaju zato sto budze one bespotrebne mumlajuce basove... Ako mi treba bas, sam cu ga resiti u mixu...

TimeWorks mi se svidja zato sto je najtransparentniji, tj. najmanje menja mix... isto ce moze da se kaze i za Precision Limiter, ali samo kada su balade u pitanju, cim ima dosta instrumenata, onda TimeWorks...

Sto se distorziranja tice, tacno je da distorzira kada se pretera, ali ako lepo komprimujes nogu, isnstrumente u mix-u, nece ni biti potrebe za preterivanjem...
Old 10-12-2005, 10:35 AM   #18
mandrak
Senior Member

mandrak's Avatar

Iako uglavnom za mastering uglavnom koristim Timeworks mogu se slo?iti sa Davormenom da za neku čvr?ču gitarsku furku Elefant zna zazvučati odlično.. a njegov brat Crunchesor- kompresor iz familije Voxengo isto tako odlično zvuči za neki ?e?či drum na grupi.... govorim iz osobnog iskustva i ukusa.
mandrak is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2005, 01:44 PM   #19
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
@ Oggy
To sam i ja skapirao da na gitarskoj varijanti miksa Elephant nekako daje manje pumpanja od waves-a. Ne znam Ideikus kako tebi dodu?e L3 pumpa? Meni poprilično manje od L2 gura baseve i čistiji je.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2005, 03:34 PM   #20
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

koliko san ja razumi, taj elephant ima 'pametan' algoritam koji raspoznaje frekfencije (ko multiband) i kad zajedno opizdu kick i hat, on hat ne komprimira jednako ko kicj. to moze bit prednost ali i nedostatak, ovisno o tomu sto se zeli dobit.
inace, ja mislin da pravi posao treba odradit sa eq-om i kompresoron, pa da limiteri nece cinit toliku razliku.
recimo, ako se kompresor nastima na relativno niski treshold, mali ratio, ako mu se namisti dosta veliki atack i relativno brz release, onda limiteru ostaje samo da za kompresorom pokupi smece, odnosno vrlo kratke peakove i tu nebi trebalo bit problema i nijedan limiter nebi treba izoblicavat.
naravno, pod uslovon da je mix dobar.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules