|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Posto inace veoma volim da slusam muziku na slusalicama jer tako mogu da cujem sve pojedinosti zvuka i stereo rasporeda svakog instrumenta pojedinacno, primetio sam da svaki instrument ima svoju "shirinu" u stereo prostoru.Neki instrumenti zauzimaju vecu a neki manju sirinu u prostoru.
Kada ja snimim recimo clean gitaru, i slusam je solo preko slusalica, nekako zauzima celu sirinu prostora. Kada recimo pokusam da je panujem 100% levo, uvek cujem malo zvuka i na desnom kanalu?! Moje pitanje je sledece: Postoji li stvarno sirina zvuka, kako je to moguce, i da li postoji nacin da se sirina podesava? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Ekekat 'sirine' ili ti prostora dobijas koriscenjem reverba,chorusa,delaya i sl.
Naravno na 'sirinu' zvuka uticu i komponente sa kojima se snima,preamp,mikrofon.... Vokal snimljen nekim ultra mega giga mikrofonom sa isto takvim preampom za razliku od snimka jeftinijim mikrofonom pored toga sto frekfencijski,dinamicki i sl. zvuci bolje isto tako je mnogo siri u stereo slici. U Cubase-u i Nuendu imas one panere iznad svakog kanala na mixeru kojima mozes ograniciti levu i desnu granicu svakom kanalu u stereo slici.
"Without deviation from the norm, 'progress' is not possible." Last edited by alen; 27-10-2005 at 01:31 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
cime god snimao, mono je mono (kad snimas jedan kanal), a stereo stereo. Ako si snimio gitaru u jedan kanal i poslao je 100% levo , bez da si stavio BILO KOJI efekat na taj kanal, ne bi smeo cuti nista od nje u desnom zvucniku. Ako ipak cujes, verovatno dolazi do pojave zvana crosstalk, i nije nimalo strana jeftinijoj opremi... losi stereo kablovi, pa redom...
Inace, ukoliko taj kanal gitare iskopiras na jos jedan, i obrnes mu fazu (malo dugmence u vrhu cubase kanala, kao grcko slovo "fi"), zatim taj obrnuti kanal posaljes skroz desno dobices POTPUNO kontrafazan zvuk gitare, i samim tim najsiri subjektivni utisak nekog zvuka. Ovo nije lose kao fora, ali pravo puno glavobolje pri mono-slusanju (takva gitara bi se u potpunosti oduzela sama od sebe kada bi pokusao da slusas na TVu sa jednim zvucnikom)... ma ima cela filozofija na tu temu... igraj se i istrazuj... pitaj sta ti nije jasno.. uzivaj ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Poz.
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Ljudi, HVALA!
Otvorili ste mi i oci i usi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
ih bre, al je nekim ljudima malo potrebno
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Hvala Legendo!!!
![]()
![]() |
#10 |
MAO
|
![]()
pu je6em mu mater, opet sam ispo glup u drustvu
![]() mislio da me status zevzeci, a zvina ispade legenda... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mastering - shirina snimka - pomoc | Mitjovan | Audio Produkcija - Tehnike | 26 | 03-05-2008 08:57 PM |
Jačina zvuka | balthazaar | Zoran Vračević - Vrač | 34 | 04-10-2006 02:57 AM |
Stereo i mono u prostoru | Mogli | Zoran Vračević - Vrač | 15 | 11-08-2006 12:39 PM |
Sirenje zvuka | Tazman | Audio Software | 25 | 05-04-2006 12:46 PM |