Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-05-2005, 12:39 AM   #21
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Originally Posted by milosjeftic
Ako ti kompresovan reverb negde zazvuci dobro , upotrebi ga .
Evo danas sam ba? malo eksperimentirao sa onim gdje mislim da kompresirani reverb mo?e imati ja?i u?inak.

Dobro poslu?i kod perkusija,glomaznih timpana npr, daje grandioznost i veli?inu, ja?u impresiju udarca i basa, teatralnost..

Ali kao ?to re?e Max, mislim da bi trebalo to primjenjivati na nekoj kvalitetnoj spravi, ovako kad digne tail slabijeg reverba, pomalo zvu?i jeftino sve skupa.

Quote:
Inace nije beuobicajeno da se stavlja chorus ili nesto tako iza reverba .... postoji jos par trikova pa ko je zainteresovan neka pita
Samo ti pri?aj ako ima? volje, slu?am-o te
MD is offline   Reply With Quote
Old 22-05-2005, 08:53 AM   #22
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
Quote:

Po meni poenta je kompresovati reverb da bi licio na nesto . Mada moze i tako , kao sto si napisao . Probaj .
'Bem ti taj reverb koga moras da kompresujes da bi licio na nesto :roll:
ja bi prije reka da ce takav reverb licit na 'nista', jer ko sto je max reka sjebat ces mu decay, ali kompresiranje delaya itekako moze imat smisla.

ima jedna caka koju nikad nisan koristi u praksi, ali mozda moze bit korisna. recimo, umisto da se koristi fx kanal, otvori se grupa i u nju se zbici send efekt. takva grupa se koristi na potpuno isti nacin ko fx channel, samo sto grupa omogucava daljni send u slijedeci aux.
eto, ako neko zeli fx slat ponovo u send, ovo je rjesenje. :roll:
Old 23-05-2005, 10:14 AM   #23
milosjeftic
Banned

Quote:
Originally Posted by acaradio
Reverb pa posle toga compressor (na kanalu) ? Au, to sam probao, uvek upropasti stvar....mada, mozda se uz igrariju sa attackom i releaseom na compressoru napravi nesto sto mi bi moglo da bude dobra fora, ali generalno - do sada mi je uvek zvucalo bljak
Kompresore u miksu izbegavam gde god mogu . Tako da ih uglavnom i nemam . Iz razloga sto mi u masteringu najbolje izlazi nekompresovan miks ( ?itaj : ne znam druga?ije da radim ) . Zato sam tako i napisao . ?ini mi se da dobijem kompresovan reverb koji ne zvu?i lo?e/prihvtljiv je ( po mom subjektivnom sudu ) .

Mo?es gledati i ovako :
1. u miksu se koristi reverb
2. u masteringu se kompresuje mix

Dakle , kompresovani reverb je nesto s ?im treba ra?unati ( svidelo nam se to ili ne ) .

Naravno , sve do sad iznete primedbe u vezi kompresovanog reverba stoje/uva?avam ih .
milosjeftic is offline   Reply With Quote
Old 23-05-2005, 01:03 PM   #24
idekius
Mason

idekius's Avatar

Milose, naglasi molim te ljudima da je to tvoj licni stav, da te neko ne bi shvatio zdravo za gotovo. Ipak, ovde ima pocetnika i vrlo je bitno da im se ne kaze nista nista sto je diskutabilno. Zamisli sta bi se desilo da neko krene poucen tvojim postom da tvrdi da se kompresor ne koristi u mix-u.

Gde si to naucio? Na Rumskom.

Mislim, sve je u redu, ali nemoj nista da tvrdis... Ja recimo nikada u zivotu ne bih pustio glas, bass gitaru i bubanj bez kompresora, ali necu da kazem "to se tako radi" i da savetujem druge da rade isto, vec cu da kazem da ja tako radim...

@ Milos "2. u masteringu se kompresuje mix
Dakle , kompresovani reverb je nesto s ?im treba ra?unati ( svidelo nam se to ili ne )."

Ispravi me ako gresim, ali ovo moze da bude tacno samo u slucaju da ti napanjis kompresor u masteringu na 20:1 i stavis nizak trashold. Ako ides sa kompresijom recimo 1,5:1, nece biti da je bas tako...
Old 23-05-2005, 02:25 PM   #25
milosjeftic
Banned

Quote:
Milose, naglasi molim te ljudima da je to tvoj licni stav, da te neko ne bi shvatio zdravo za gotovo.
Ja stalno nagla?avam da je sve ?to ka?em subjektivni stav . Podrazumevam da je sva?iji stav subjektivan .

Quote:
Ipak, ovde ima pocetnika i vrlo je bitno da im se ne kaze nista nista sto je diskutabilno. Zamisli sta bi se desilo da neko krene poucen tvojim postom da tvrdi da se kompresor ne koristi u mix-u.
Nisam to tvrdio . Rekao sam da kompresor treba koristiti tamo gde postoji potreba za njegovom upotrebom . Ako nema potrebe , ne treba . Najjednostavniji na?in za uni?titi miks je natrpati gomilu kompresora i gde treba i gde ne treba . Sa takvima alatom ( subjektivan stav ) treba postupati blago/oprezno . Isto tako i sa revrbom i EQ ( subjektivan stav ) .

Quote:
Gde si to naucio? Na Rumskom.
Ne . Isprobao sam milion kombinacija i ova je odgovaraju?a ( za sad ) .

Quote:
Mislim, sve je u redu, ali nemoj nista da tvrdis... Ja recimo nikada u zivotu ne bih pustio glas, bass gitaru i bubanj bez kompresora, ali necu da kazem "to se tako radi" i da savetujem druge da rade isto, vec cu da kazem da ja tako radim...
Ne tvrdim , kao sto sam ve? rekao . Ako kompresor treba - Ok.

Ako ne treba , ne treba ga stavljati na kanal " jer se kompresor koristi u miksu " .

Ja neke stvari (pre)nagla?avam , da bi skrenuo pa?nju na njih - jer mislim da su korisne , ako me dobronamerno shvat?/te . Uzgred , ?ivi instrumenti su jedno , upisan midi ili neki lup su drugo . Najve?i broj ljudi radi sa ovim drugim jer nema uslova za ne?to vi?e . Ja takodje . A toliko sam puta ?uo grozno prekompresovan miks da smatram da je bolje po?etnicima da kompresor koriste manje nego ?to bi trebalo , nego previ?e i bez ideje za?to to rade .

Quote:
@ Milos "2. u masteringu se kompresuje mix
Dakle , kompresovani reverb je nesto s ?im treba ra?unati ( svidelo nam se to ili ne )."

Ispravi me ako gresim, ali ovo moze da bude tacno samo u slucaju da ti napanjis kompresor u masteringu na 20:1 i stavis nizak trashold. Ako ides sa kompresijom recimo 1,5:1, nece biti da je bas tako...
Imam utisak da ti pod " kompresovanim reverbom " podrazumeva? ono ?to bi ja podrazumevao pod " prekompresovanim reverbom " . Razlika je u terminima , nisi me dobro razumeo . Ja ne kompresujem u masteringu vi?e od 1,4 : 1 . Zna?i jo? manje . Obi?no se posle mastera sve ?uje mnogo prostornije ( ne znam stru?an izraz ) . Reverb se ?uje normalno , onoliko koliko si ga podesio u miksu . U stvari , koliko se ?uje na ( svakom ) instrumentu kad ga slu?a? solo ( u miksu ) . Sav reverb i svi detalji na svim instrumentima se ?uju jasno kao dan . Ali tek posle kompresije ( ve? na 1,2 : 1 po?inje sve da izlazi ) . Nema izobli?enja .
Old 23-05-2005, 03:36 PM   #26
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Uzgred , ?ivi instrumenti su jedno , upisan midi ili neki lup su drugo
U ovom slu?aju te ?ak i shva?am donekle . Mislim, ako ne snima? ni?ta ?ivo nego koristi? ve? dinami?ki sredjenje zvukove il elektroniku isklju?ivo.
Ali ja osobno bi se i tu poigrao kompresijom

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
Old 23-05-2005, 05:01 PM   #27
milosjeftic
Banned

Quote:
Originally Posted by MD
Quote:
U ovom slu?aju te ?ak i shva?am donekle . Mislim, ako ne snima? ni?ta ?ivo nego koristi? ve? dinami?ki sredjenje zvukove il elektroniku isklju?ivo.
To i ?inim , ali umereno . Eksperimentisao sam dosta sa kompresorima i volim da radim sa njima . Imam ?itav " arsenal " onih za koje mislim da mogu da poslu?e ( TC , Golden , Sonalksis , Sinus , Compressor x , Trackplug , Timeworks mastering compressor i 2- 3 Multibanda ) . Ali sto je mix " produciraniji " manje mogu ( ?itaj : znam ) da uradim u postu . Kakva su tvoja iskustva ?
Old 23-05-2005, 05:28 PM   #28
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Quote:
Originally Posted by MD
Quote:
To i ?inim , ali umereno . Eksperimentisao sam dosta sa kompresorima i volim da radim sa njima . Imam ?itav " arsenal " onih za koje mislim da mogu da poslu?e ( TC , Golden , Sonalksis , Sinus , Compressor x , Trackplug , Timeworks mastering compressor i 2- 3 Multibanda ) . Ali sto je mix " produciraniji " manje mogu ( ?itaj : znam ) da uradim u postu . Kakva su tvoja iskustva ?
Iskustva su: bez kompresije ne ide!
Stavljam ih na bas sve kanale, osim vsti-ja il samplera nekog instrumenta gdje smatram da ne treba kompresija jer su ve? dinami?ki definirani, a i kompresor ih ba? ne boja previ?e...
Bas gitaru, el.gitare,akusticne, vokale, bubanj, sve mi je to nezamislivo bez kompresije..

Po meni dobra upotreba kompresora u miksu mo?e drasti?no pobolj?ati stvari i odvesti sve skupa na jedan vi?i nivo..
Iz mog iskustva barem..

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
Old 24-05-2005, 04:19 PM   #29
milosjeftic
Banned

MD , koje kompresore koristi? ? Koje efekte ( Eq , reverb ... ) ? ( Napr. Waves , Elemental , Voxengo ... )

Max , zanimaju me jo? dve stvari u vezi sa Eq :

1. Koji je po tvom ukusu najbolji Eq sa nezavisnim pode?avanjem levog i desnog kanala ?

2. Koji je najbolji neutralni Eq ( ako se to tako ka?e - da ne dodaje ni?ta svoje/svoju boju , samo da poja?a ili odse?e frekvenciju ) .
Old 25-05-2005, 08:44 AM   #30
Max
Pro Member

1. Elemental Audio Eqium

2. Elemental Audio Eqium .... za oduzimanje.....

Dodavanje je u mom slucaju vrlo siroka kategorija ..... ne postoji " taj " eq .... zavisi sta hoces da postignes ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules