Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-03-2011, 12:13 PM   #1
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Sweet spot

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
I meni se to desava, ja onda povecam input u plug.
Hvala, pa to, ja sam takodje mislio da bi to bio ispravan nacin, pa sam tako i radio ... Thanks
Jan is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2011, 11:45 AM   #2
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
S(zakkljucak je da digitalija ima veci headroom od analogije),
Pa da,bilo je pitanje dana kada ce to da zakljuce pre toga su morali dobro da zbune masu i sada uglavnom mladi narastaji pojma nemaju sta u sustini znaci rec "headroom",bitno je da po onome sto je do pre par godina znacila,sa digitalijom nema ama bas nikakve veze.Jel uzimao tamo neko u obzir da dugmence "gain" na plagovima tipa saturatori,najcesce nije klasicni gain vec nesto drugo,a da je input u sustini fiksiran?
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2011, 12:02 PM   #3
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
"headroom"
Rezerva izmedju tacke klipovanja i tacke odsecanja, varira od proizvodjaca do proizvodjaca. Odnosno koliko db od kako zasvetli clip na spravi do trenutka kad zvuk pocne da se izoblicava.
U digitalnom svetu, treba sam odrediti headroom a na 144db dinamickog opsega u 24 bit recimo, ne znam cemu toliki mitovi oko headroom-a :S
Mislim da su proizvodjaci softvera opusteno mogli da skrate opseg za 20 db i da kad signal dodje do 0 db ostane jos 20 db rezerve .. al chemu to... Mada 32 bit floating point ima ogromne rezerve...

Evo ja kao mladji narashtaj
Jan is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2011, 12:40 PM   #4
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Rezerva izmedju tacke klipovanja i tacke odsecanja, varira od proizvodjaca do proizvodjaca. Odnosno koliko db od kako zasvetli clip na spravi do trenutka kad zvuk pocne da se izoblicava.
U digitalnom svetu, treba sam odrediti headroom a na 144db dinamickog opsega u 24 bit recimo, ne znam cemu toliki mitovi oko headroom-a :S
Mislim da su proizvodjaci softvera opusteno mogli da skrate opseg za 20 db i da kad signal dodje do 0 db ostane jos 20 db rezerve .. al chemu to... Mada 32 bit floating point ima ogromne rezerve...

Evo ja kao mladji narashtaj
U isto vreme smo pisali postove,nisam hteo za tebe da kazem da si mladi narastaj ali ovo sto si napisao je upravo posledica malo vece zbrke koja je nastala.Rec "headroom" je usko vezana za napon struje koja ulazi u spravu i oznacavala je koliko jos napona moze da se pusti u neki uradjaj preko 0.775V a da to nekome dobro zvuci,vise napona,vise headroom-a,to je sustina,svako ostalo komplikovanje verovatno proizvodjacima softvera ide na ruku.Kada ides preko tog napona u konvertore,dobijas samo ono poznato krcanje tako da headroom veze nema sa digitalijom u sustini.Sta se ustvari desava sa crtezima na nasim monitorima je vrlo diskutabilno.Koliko ja znam proizvodjaci softvera se nikada nisu dogovorili da kao nulti odaberu neki manji napon i to standardizuju pa onda kao sve preko toga bude ustvari softversko oponasanje analogije.To svi sada rade sasvim proizvoljno,ako rade...
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2011, 07:33 PM   #5
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
Postoji li "sweet spot" ili idealno podrucje rada VST pluginova kao kod hardwera
Sweet spot je mjesto savršene pozicije, bez obzira da li se to odnosi na savršen poziciju gaina radi dobivanja saturacije G kanala na SSL-u ili se odnosi na idealnu poziciju slušanja između dva zvučnika.
Pošto je u digitalnom audiju svaka pozicija uvijek savršena, onda je i svaka pozicija "sweet spot".

Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
odnosno da li je bitno koliki gain dovodimo na ulaz plugina?

Nebitno, osim u slučaju da dovodiš clippani output u kompresor ili limiter.
Ja nisam nikad čuo bilo kakvu razliku između performansa zvuka koji ulazi u plugin na -30dbfs ili na -50dbfs.
Po meni je gain staging potpuno gubljenje vremena osim u slučaju izbjegavanja clippinga, bilo outputa, bilo internog
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules