|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Verovatno nikad nisi radio A/B test JV1080, JD990 sa Fantom-om X, Fantom-om G, V-Synth GT... Ja jesam bas iz tog razloga, da cujemo da li ima napredka ili samo pakuju u novo odelo... http://rumski.com/forum/showthread.php?t=22873 http://rumski.com/forum/showthread.php?t=25007 Kod svake novije Roland-ova sprave si dobijao cistiji zvuk od predhodnika zbog boljih D/A konvertora... ako na to mislis... Pozz
![]() |
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
Iskreno sam pobornik uzimanja najboljeg od svega i implementiranjem istog u muziku. Ne mogu da kazem da me Roland apsolutno zadovoljava ovim modul-om i uopste njihovom sadasnjom politikom! Ocekujem vise za soma i po evra... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
^ Ne bih bas tvrdio da stariji Rolandi nesto dobro zvuce za danasnje vreme.... taj XP80 je 2 decenije star, ima matore (lose) konvertere i radi na celih 32Khz. Jedno vreme sam imao sve tri generacije: JV-1080 (32khz), XV-5050 (44Khz, pre-fantom) i Fantom XR (fantom engine). Koliko je JV sound engine mator se cuje iz aviona. Kontam da je nostalgicno da se coveku vise dopada i da je XV ili Fantom "tanak" itd.
Ali kako god, brojke su jedno a subjektivan utisak zvuka drugo. Ja mislim da bi Rolandova kombinacija V-Synth XT + Integra 7 bukvalno proterala sve digitalce iz studija. Ne treba ti nista vise pored te dve sprave za bilo koji pravac ili stil. (OK, dodas jedan Slim Phatty i jedan Prophet 08 sa analogne strane za stadijum nirvane). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Proizvodnja rack sound modula je gotovo zamrla. Iz tog razloga pojava sprave kao sto je Integra-7 je jos vece "cudo"nego sto bi to realno trebalo da bude.
![]() Trenutno vecina proizvodjaca forsira desktop sprave, bez ili sa 2-3 oktave ocajnih dirki, osim u slucaju flagship ROMplera ili Clavijinih Stage i Electro serija. Proizvodnja jeftinija i profit veci, i... tacka. ![]() ![]() ![]() Gledajuci na Integru kao na "sve u jednom" spravu, mislim da je pun pogodak, bez obzira na prilicnu kolicinu reciklaze (bilo kad je PCM baza u pitanju, bilo kad je u pitanju Super Natural tehnologija koja vise nije u "cvetu mladosti", a ciju pricu je, bar sto se tice razvoja ekspanzija za workstation klavijature, Roland pompezno zapoceo i neslavno zavrsio za tri poluupotrebljive ARX ekspanzije ![]() Imajuci u vidu vec ranije pomenutu "svirljivost", kao jednu od kljucnih prednosti u odnosu na VSTi, a i to da su promene u kvalitetu DA konverzije u svakoj generaciji (flagship) sprava, iako male, ipak cujno na bolje, kupovina ovakve sprave je potpuno opravdana, pogotovo u svetlu svih mogucih primena (da ne ponavljam ranije izreceno). U odnosu na konkurenciju, Rolandu treba odati pocast sto je uopste izbacio spravu ovakvog tipa, a rezultat je da gotovo i nema konkurenciju u ovom ogranku proizvoda. ![]() ![]() Integru bih bez problema mogao da zamislim kao srce necijeg (pa i mog ![]() ![]() Posto sam digao ruke od novog Fantoma, napravio sam mesto u setapu za Jupiter 80 (cijom arhitekturom inace nisam preterano odusevljen), pa bi mi kupovina Integre donela i podosta toga redundantnog, ali realno i podigla nivo cele zvucne palete kojom raspolazem. U zvucnom poredjenju sa Kronosom (a, pretresao sam dobro oba) mislim da nema nekog izrazitog pobednika. Dosta toga zavisi od potreba, ukusa i muzike kojom se bavite, a pri tom i ima dosta koncepcijskih razlika. Mozda je realnije porediti Integru i HD-1 engine od Kronosa i tu bi Integra bila pobednik, ali kada se u igru ukljuce i ostali "soft engine-i", stvar se menja od slucaja do slucaja. Slicne stvari bi mogle i da se ispricaju kada su u pitanju poredjenja i sa Motif i Stage serijama. Mnogo toga odredjuju korisnicke potrebe i vrsta muzike kojom se isti bave. U mom slucaju Roland je uvek bio na pijedestalu kada su "natural instruments" zvukovi u pitanju, prevashodno string i wind instrumenti (gde je Kurzweil jedini ozbiljan takmac) i donekle klaviri (gde je Yamaha uvek imala malo veci deo kolaca, a ciji veliki deo sve vise osvaja Clavia), sve ostalo je prilicno ravnopravno rasporedjeno sto se "velikih igraca" tice i bukvalno je stvar ukusa. Kad vec pomenusmo "svirljivost" meni su uvek Yamahini klaviri (i akusticni i elektricni) bili svirljiviji od Rolandovih i bolje se ponasali u nekoj prosecnoj pop-rock-fussion matrici. Ovde se ne radi nuzno o samom inicijalnom kvalitetu sampling baze vec o njenoj upotrebljivosti i prenosu sviracke artikulacije na istu. Godinama sam jedan pored drugog imao Roland RD700SX (sa sve SRX 11 i 12 prosirenjima) i Yamahu S90ES. I dok u "solo modu" nije bilo pobednika, u svirci i aranzmanima S90 je uvek izlazio kao pobednik. Da ne pominjem da Clavia pravi odlicne rezultate pravi sa, za danasnje vreme, relativno "malim". ali odlicno implementiranim semplovima. Slicna je stvar kada su u pitanju Roland, Korg i Hammond emulacija, da dalje ne duzim. Ono sto ipak moram priznati, da mi je u svakom setapu osnovna sprava uvek bio neki Roland, sto takodje nesto govori. ![]() Inace, SRX serija ekspanzija je pravo malo zvucno blago koje je Roland pazljivo odabrao i programirao, ali meni se uvek vise svidjao pristup u vezi ekspanzija koji su imali Yamaha i Korg, a od skora ga napustili i kao ostali presli samo na softverska unapredjenja. Iako Yamaha i Korg nisu izbacili ni polovinu broja Rolandovih ekspanzija, PLG serija ili MOSS i RADIAS kao de facto zasebni i zvucno drugaciji sintisajzeri na maticnoj ploci, prakticno i nemaju pandane sto se tice Rolanda, cija su prosirenja uvek bila u sustini ROM ekspanzije koje samo prosiruju osnovnu paletu bez promene zvucnog karaktera. U svetlu izrecenog, moj zakljucak je da bih rado svoj setap obogatio sa Integrom, ali daleko od toga da bih se svega drugog odrekao. U dobroj produkciji nema "monogamije" ![]() ![]() Raspisah se po obicaju...
Last edited by Synclavier; 18-03-2013 at 02:44 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
Analogiju izuzimam iz price, posebna i siroka tema. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]()
Last edited by Synclavier; 18-03-2013 at 02:48 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Synclavier je upravo pogodio srz price..... kompatibilnost unazad...... meni bi integra bila neki 15. rolandov sint koji bi ima (cu imati
![]() To je upravo i najveci adut integre - ljudi koji vole rolan godinama kao takav...... a ja izmedju ostalog volim i roland....
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Roland V-Synth XT | Mika Technika | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 9 | 27-11-2008 09:51 PM |
Roland V-Synth GT | sRce | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 3 | 06-11-2008 03:04 PM |