|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
ZA VASU INFORMACIJU:
Prosecan kafic u Beogradu, za pravo da pusta muziku placa odprilike JEDNU KAFU DNEVNO!!! pa ako je to mnogo, sta je onda u redu? U razgovoru sa nekoliko ugostitelja u kaficima srednje velicine, shvatio sam da za SOKOJ, to jest za pravo da pustaju BILO KAKVU I BILO CIJU MUZIKU, shvatite vec jednom, placaju negde izmedju 6000 i 8000 dinara mesecno. Oko cega ta buka? Napominjem da druga organizacija (OFPS) ustvari NELEGALNO naplacuje, jer mogu da naplate SAMO MUZIKU KOJU SU IZDALI, a ne SVU, koju moze da naplati u Srbiji JEDINO SOKOJ, a OFPS, moze na osnovu kosuljica, i drugih podataka dobijenih od SOKOJa da naplati ne vise od 30% novca koji naplati SOKOJ, u drugim "civilizovanijim" drzavama to sve naplacuje jedna organizacija, a ne tri kao u Srbiji...
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
al se se raspisao ko da primas platu direkt od sokoja
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Pa ne bas da primam platu, nisam njihov sluzbenik a i nemam takve ambicije, ali bar do sada sam primao neku "crkavicu" na osnovu malih prava, a vidim da mi Dinkic, iz minornih, a i podlih i potuljenih razloga, da bi pridobio neku sitninu od biraca (frizera, obucara, pekara, poslasticara) radi stvari koje su i protiv njega samog, jer se i on "bavi" nekim komponovanjem. Na taj nacin moze vrlo ozbiljno da ugrozi naplatu POSTENO OSTVARENIH autorskih prava, koje su i sada najnize u Evropi. Sad mi dodje zao sto sam bio vestak, kada mu je "Regina" malcice "pozajmila" refren jedne njegove pesmice...
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Da rifresujem temu malo i obavestim Rumsku javnost da je OFPS izgubila jedan spor i da je sud odbacio njihovu tuzbu (kompjuterske firme uglavnom za uvoz CD, DVD, memorija jer postoji predpostavljena mogucnost da se nasnimavaju autorska dela- po zakonu o Autorskim i srodnim pravima). Malo sam zasluzan za ovo jer sam pisao zalbu koja je ipak uspela pred Privrednim apelacionim sudom, pa zakljucujem da pravde ipak ima, spora je ali je ipak ima.
Dok se ne promeni zakon ostaje im mogucnost da i dalje redom tuze a ima preko 5.000 tuzbi i sudskih postupaka u Srbiji, ali eto ne dobijaju bas svaki! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Ne bih ja bio ja, ALI...
![]() Jedna zanimljiva nova pojava se događa u domaćem pravosuđu! Naime, najnoviji "hit" je da se posle godinu-dve na konačnu presudu donosi nova presuda, obično potpuno suprotna! Slučaj br 1: Npr, neko koga znam, potpuno bespravno, bez i jedne potrebne odluke i zadovoljenog uslova dobije otkaz u jednoj državnoj firmi, posle 30 godina rada, u fazonu "sutra ne dolaziš na posao!". (odbijanje da se uradi nešto protivzakonito, a na zahtev direktora te firme! Dakle, da se "samo časkom" potpiše nešto, što je radio neko drugi pre 12 godina, ko više ne radi u tom delu firme već u drugom gradu... ) Logično, firma bude tužena i nakon 6 (šest) godina (iako po zakonu takav (radni) spor sme da traje svega 6 meseci) firma izgubi spor i bude joj naloženo da drugu stranu vrati u radni odnos i isplati sve zarade u međuvremenu! Naravno, pošto je milionska suma, država ispostavi uredno da se plati "porez na dobit" iako se ne radi ni o kakvoj dobiti, lutriji, prodaji imovine, poklonu, već o onome što bi strani pripalo kao redovna plata, koja u godišnjem zbiru ne prelazi ni u snovima nikakav limit za "veliku zaradu" tipa 2 miliona godišnje ili koliko je limit... ...već se radi o jednokratnom iznosu koji predstavlja 6 godina plate...! Ali, jbg, ajd i to... E sad, posle 2 godine, PONOVO vraćaju slučaj na sud! ![]() ![]() ![]() Blokiraju strani sve hipoteke, račune, bla, truć dok ponovo ne sude za nešto što je već konačna presuda, i ishod može biti da treba da se VRATI novac i još KAMATE i oduzimanje imovine itd...! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Slučaj br.2: Vozač jednog bivšeg državnog funkcionera, dobije metak u leđa "na dužnosti", dakle za vreme njegovog radnog vremena, dok je vozio biva pucano na službeni automobil sa funkcionerom! Pošto je ostao trajno nepokretan "na radnom mestu" (dakle kao posledica hazarda radnog mesta) , dobije odštetu jednokratno 80.000 e i invalidsku penziju... 2 godine kasnije PONOVO se obnavlja slučaj, čovek u međuvremenu kupio kola za invalide (sa liftom za kolica i ručnim komandama za vožnju), ceo stan adaptirao za "kolica" i prosto, šta će, potrošio naknadu na 2-3 operacije u inostranstvu i prilagođenje novim životnim okolnostima... Sud naloži u ponovljenom postupku (nakon konačne presude ?!?) da čovek sada VRATI 120.000 evra (80+kamata za 2 godine)...!?!?! ![]() ![]() ![]() Tako da, mislim, šta reći, te presude "mačku o rep"...
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
surova istina..i ja takodje poznajem par ljudi koji su na slican nacin prosli u zivotu..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Mislim, organizacija proizvođača koji se bave distribucijom snimaka (dakle - čist poslovni poduhvat), nesposobnih da se pomire sa vremenom u kom mehanički nosači zvuka prepuštaju mesto download servisima (iTunes, štagod) i koji pritom ne umeju da organizuju svoj sistem online naplate nego traže da im država plati zato što postoje... ludilo. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
od sokoja sam dobio 4500 dinara za proshlu godinu. prvi put u zivotu.. i to za ove pesme:
http://youtu.be/_lFTUaM6Dqo http://www.youtube.com/watch?v=yaw831NaTzE http://www.youtube.com/watch?v=dida9s78aBI a na pitanje kakve su ovo male pare i zashto nisam dobio nishta do sada, rekli su mi: ako je zarada ispod 10e ni ne shaljemo pare ni izvod.. da ne pricham o tome koliko us se pesme pushtale.. i koliko josh ima mojih stvari koje su se pushtale a nisam dobio ni dinar na "i dalje me zele" sam zaradio punih 158 dinara. ovo je prvi i jedini put da sam dobio novac od njih a chlan sam 6/7 godina vec i pushtale su mi se pesme na radiju, i to neke chak i podosta... i kome se obratiti? bris taton je skochio sam niz stepenice (na ledja), chovek koji je ubijen na moje ochi na peshachkom prelazu od strane maloletnika u audiju a8 je sam kriv jer je ishao VAN PESHACHKOG, a maloletnik se MOZDA KRETAO MALO BRZE o chemu prichamo? kakva muzika? chovek mora da dobije pishtolj u glavu da bi krenuli da mu isplacuju pare koje su mu duzni. jebem ti srbiju i ljude u njoj najgore od svega je shto mlad narod propada.. ja sam sa toliko entuzijazma ushao u celu prichu.. i nisam bio nagradjen nikad za sav svoj trud i rad.. potroshio sam toliko para na studio, i toliko na shkolovanje, toliko sam ljubavi vremena i strpljenja ulozio u to sedeci na netu i chitajuci gluposti i prosto radeci na samom sebi da bih ostao prazan potpuno.. chak vishe ne radim ni sa kim, jer prosto nema svrhe pokushavati.. sada, posle 10 godina cimanja (rachunam od pochetka kad sam sAm sa 15 godina pocheo da nabadam prve note i upoznajem se sa muzikom, a tek sa 18 ili 19 sam producirao mvp i gru-a) evo sad radim sam za svoju dushu neshto shto sam uvek privatno voleo, i digao sam ruke od svega.. chekam da upadnem u neku prodavnicu muz. opreme bar da bih imao hranu neku da kupim, a da ne radim bash na trafici.. da mogu da dozvolim bus plusu da me dodatno potkrada.. u studiju se pola stvari pokvarilo od ljudi koji nisu hteli da plate popravku a kamo li da prate termin.. a meni ni sokoj ne isplacuje pare koje uzimaju od drugih u moje ime.. nemam pare stolice da kupim za studio.. prodajem sve vishe stvari, u dugovima sam, nemam para zube da popravim.. da ne pricham o tome da su kondomi 180dinara otprilike, pa BUKVALNO NE MOGU NI DA poj**em a conto pesme "i dalje me zele".. i shto je najgore od svega, znam da nisam sam u ovome.. samo mi nemojte reci da je to "samo odrastanje".. jer nije.. Last edited by HeatMan; 27-08-2012 at 10:54 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
facebook Brano Vujicic (Branoy) https://www.youtube.com/user/branolovehurts/videos http://soundcloud.com/branoy https://soundcloud.com/branoy-works http://www.reverbnation.com/branoy https://soundcloud.com/branoy-pa3x |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Administrator
|
![]() Quote:
Dolaze jos teza vremena, sto, naprotiv, ne znaci da trebamo sjediti i kukati...Uzajamno se pomagati koliko mozemo, a ostalo: kako se ko snadje jbg. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |