Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-11-2011, 12:27 PM   #71
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Pojacalo za NS10

Quote:
Originally Posted by mozart554 View Post
A reci te mi sta je recimu sa jednom strvimom "mackie"
Od 2x700w iz oglasa za 2glave.
I sta je sa tom omazom dali je to bitno 4 ili 8??
Mislim da ih ne zvekne tako nesto jako
Snaga pojacala nije jedina poenta, mada je OFF sa foruma prvo terao NS10 ili BM15P (ne secam se) sa nekim matorim velikim Alesisom (ne RA-xxx) ali to zavisi od slucaja do slucaja.
Neces snaznim pojacalom ubiti NS10 ako ih ne slusas preglasno.. kad cujes da klipuje midwoofer (hoce "iz koze" da iskoci) utisavaj. Velika snaga pojacala ima smisla za veliku dinamiku (nekompresovani snimci, na primer) gde kratkotrajne pikove zvucnik ni ne oseti, a pojacalo ne zaklipuje nego odsvira istinito taj pik... za -20dB rms, to se oseti... za -9 do -12dB rms... to nema nekog smisla... sve je vec i preterano glasno tako da i slabije pojacalo moze da radi.. nema dinamicnih pikova... sve je zalimitovano u produkciji... samo dajem primer zasto bi se kilovatno pojacalo povezalo na NS10.

EDIT: Ranije sam napomenuo sta je neophodno da bi pojacalo zvucalo odlicno na NS-10... ne nesrecu... te parametre publikuju samo oni kojima je stalo do toga... a i nije lako postici ih.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 30-11-2011 at 01:54 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2011, 02:58 PM   #72
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ranije sam napomenuo sta je neophodno da bi pojacalo zvucalo odlicno na NS-10... ne nesrecu... te parametre publikuju samo oni kojima je stalo do toga... a i nije lako postici ih.
Quote:
Pojacala koja dobro zvuce na jamahama su prevashodno iz grupe pojacala sa jako velikim damping faktrom (400 i vise) kao i, mozda najvaznijom, karakteristikom a to je frekventno ravna karakteristika THD, znaci ne frekventno ravna karakteristika odziva osnovnog signala, nego frekventno ravan odziv zbira drugog, treceg, cetvrtog i ostalih harmonika sve do kraja cujnog opsega. Pri tom je po mom iskustvu vaznije da je taj odziv frekventno ravnomeran po amplitudi, nego da je nizak ....

Standardna pojacala, veliki deo navedenih i opisanih imaju najcesci problem sto im THD pocinje da raste od recimo 1kHz sa 20db/dec, cesto i sa 40dB/dec.. te na visokima THD dostigne vec vrlo velike vrednosti... sto opet nije toliko strasno koliko cinjenica da vi cujete frekventno modulisana izoblicenja... veca na visokima nego na niskim frekvencijama... sto cesto znate da definisete shiljatim ili prshtanjem... nekada to moze da izazove "false details" koji su isto tako opasni. Drugi problem kod pojacala je lose dizanjirano napajanja, jeftin i previse lagan transformator kao i premali elektrolitski kondenzatori (ili nedovoljno dobri za audio primene).. te na taj nacin mogu da izazovu utisak preterano nedefinisanog bassa .... lenjosti kutija i kojesta drugo... u subjektivnom smislu...
I jedan citat iz onog dugačkog teksta u Sound on Sound-u (koji otprilike "narodnim jezikom" govori to što si napisao):

"When NS10s are driven too hard by a poor amplifier, fed by a sub-standard monitor output, and mounted without any boundary reinforcement, you might well find that they sound horrible to the point of being unusable."

Pozdrav,

Vasa
Old 30-11-2011, 03:46 PM   #73
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
....... (koji otprilike "narodnim jezikom" govori to što si napisao):

"When NS10s are driven too hard by a poor amplifier, fed by a sub-standard monitor output, and mounted without any boundary reinforcement, you might well find that they sound horrible to the point of being unusable."
......
Hm, ne mogu da kazem da razumem sta je imao na umu...... i da bi posle ovog sto je napisao znao da izaberem pojacalo za moje zvucnike, ali ajde...

Jos bih dodao mojim jezikom koji nije "narodni" da bi damping faktor trebao da bude visok (>400@8ohm) do barem 1kHz... inace nista od kontrole bassa i mida...
Ali ako jezik ne odgovara, probajmo slikom da razjasnimo...
Evo primera za bryston 3B SST ....
Pazljivo pogledajte gde pocinju da "rastu" izoblicenja, i koliko su maksimalno na 20kHz. U standardnim specifikacijama se definise THD na 1kHz i to je kraj... problem je sto cesto posle 1kHz on pocinje da raste sa frekvencijom, i to pravi koloraciju (osnovni problem za transparentnost.)

Uploadovao sam ceo manual za Bryston 4B/3B SST... pa koga zanima moze da prostudira.
Attached Images

Attached Images
File Type: pdf 4Bsst_MANUAL.pdf (1.39 MB, 261 views)

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 01-12-2011 at 01:18 AM.
Old 30-11-2011, 05:42 PM   #74
boggy
Moderator

boggy's Avatar

BTW, da ne zaboravim, sto se tice frekventno nezavisnog THD, taj zahtev vazi i za audio interfejse, monitor kontorlere itd ceo lanac do zvucnika... svi oni mogu da "boluju" od koloracije usled porasta izoblicenja povecanjem frekvencije pocev od 1kHz

Old 30-11-2011, 09:03 PM   #75
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Hm, ne mogu da kazem da razumem sta je imao na umu...... i da bi posle ovog sto je napisao znao da izaberem pojacalo za moje zvucnike, ali ajde...
Čovek ne priča samo o pojačalu, priča o tome šta sve utiče na doživljavanje zvuka tih zvučnika. A razlog iz kog sam ga citirao je da napomenem da pojačalo nije jedina važna stvar (mada je naravno važna, kao i kvalitet interfejsa). Podjednako je važno gde ti zvučnici stoje (boundary reinforcement, jel' da) i koliko glasno ih slušaš (ako nemaš baš baš dobro pojačalo).

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 30-11-2011 at 10:18 PM. Reason: formulacija
awacs is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2011, 10:18 PM   #76
loclso
Junior Member

loclso's Avatar

Ne primetih da li je iko pomenuo Yamaha pojacala P serije. Snazna. Tacna. Jedna nula manje u ceni.

Pozdravi
loclso is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2011, 10:24 PM   #77
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by loclso View Post
Ne primetih da li je iko pomenuo Yamaha pojacala P serije. Snazna. Tacna. Jedna nula manje u ceni.

Pozdravi
http://www.rumski.com/forum/showpost...18&postcount=9

Pitanje je "gde to čovek da nađe danas i ovde?"

Pozdrav,

Vasa
Old 30-11-2011, 11:22 PM   #78
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Čovek ne priča samo o pojačalu, priča o tome šta sve utiče na doživljavanje zvuka tih zvučnika. A razlog iz kog sam ga citirao je da napomenem da pojačalo nije jedina važna stvar (mada je naravno važna, kao i kvalitet interfejsa). Podjednako je važno gde ti zvučnici stoje (boundary reinforcement, jel' da) i koliko glasno ih slušaš (ako nemaš baš baš dobro pojačalo).
........
Ovde pricamo o pojacalu za NS10, i o faktorima koji su kontrolisani tim segmentom u lancu. Po mom iskustvu, nikakav akusticki tretman niti pozicioniranje zvucnika nece (niti moze) zameniti ili smanjiti potrebu za kvalitetnim pojacalom, odnosno popraviti ono sto POKVARI lose pojacalo, ali moze uraditi neke druge stvari, popraviti osecaj bassa, na vrlo specifican nacin recimo, sto sam vec rekao ranije:

Quote:
.........
Znaci, kompresioni dizajn Yamaha NS10 je velikim delo zasluzan za brzu i preciznu reprodukciju barem do nekih 100Hz, mada ako se pazljivo uradi akusticki (bass) tretman prostorije, bass iz tih zvucnika postaje osetno i neocekivano dramaticniji.... ........
EDIT:
Takodje sam iskusio da lose pojacalo zna da zazvuci jos gore kada se akusticki sredi prostorija i pazljivo pozicioniraju zvucnici, jer su anomalije tada izrazenije i lakse se cuju... tako da i dalje zastupam ideju da ne treba pausalno tretirati probleme jer nas to ne vodi ka resenju istih, pogotovo, da se ogradim, ako je ovo diskusija o problemima a ne samo puko caskanje...

Zato sam i rekao da "ne razumem" sta covek hoce da kaze i da tim "savetom" ne mogu biti vodjen u izboru pojacala... a ni bilo cega sto bih trebao da kupim... (ako je to tema ovog threada)... jer prica da je "sve vazno" jeste tacna, ali neupotrebljiva, zbog mesanja baba i zaba (u ovom konkretnom slucaju)...

Znaci ne bauljam bas u magli sto se ove teme tice, imam neko iskustvo na temu sta od cega dolazi, i delim to iskustvo sa drugima. Generalni saveti mogu da posluze ako ne znas ili ne zelis da kazes nesto konkretnije od "nema pite od go*ana"... ali se bojim da svesno ili nesvesno svi to ovde znaju, i da slabo sa tim sta mogu da urade.

Drugim recima... "smuckaj pa prospi" im je prica... (sto nije retka pojava u casopisima)

Last edited by boggy; 01-12-2011 at 01:25 AM.
Old 30-11-2011, 11:59 PM   #79
aerdeljan
Junior Member

Ja sam svoje desetke terao NAD pojacalom (mislim da je bio model 3130).
NAD-ovi su inace malo suvlji i tvrdji, pa se bar u mom iskustvu to pokazalo
kao dobra kombinacija.
Uzdravlju
aerdeljan is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 12:58 PM   #80
grada27
Senior Member

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/...aha-P-4050-**/

Jedino sto sam nasao za neku pristojnu lovu je ovo ili alesis. Mada kao neko prelazno resenje mislim da se isplati,ako ga uopste imaju na stanju.

pozz....Grada
grada27 is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules