Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-07-2003, 06:18 PM   #1
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Default Yamaha NS10

Yamahe su studijski standard i legenda u svijetu monitoringa.
Danas ih generalno ne vole jer kako kazu previshe isticu srednje na ushtrb visokih i narocito basa, te ih preporuchuju kao druge monitore pri opremanju studija, zbog kompatibilnosti sa ostalim studijima.

Vashe misljenje o njima i naravno recite koju ste verziju imali prilike da chujete. Takodje i sa kojim pojachalima su bile uparene.

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2003, 07:10 PM   #2
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Evo ovako:
ne znam koju verziju sam slusao, niti koje pojacalo je bilo u pitanju, jer sam bio u jednom studiju na pola sata. Glavni rack nisam ni video, gde je, pretpostavljam bio i amp.
Yamaha NS10 je brutalno istinita i meni se licno ne svidja. Isto tako, ovaj model se vise, kao sto znas ne proizvodi. NJena istinitost mi smeta, jer je zvuk katastrofa. Znam da ljudi kazu: nisu ti monitori za slusanje, vec za stvaranje zvuka........ ali, meni se namece jedno pitanje:
Vrednost Yamaha-e je u njenoj istinitosti.
Istinitost = neobojenost.
Istinitost ima vrednost pri EQ.
rezultat su losi niski, srednji i visoki.
---------------
Onda, kako da imam poverenja u istinitost, kad mi istinitost nista ne znaci???? Da li ce istinitost da dovede do sledeceg:
Ovi monitori imaju izrazene mid tonove. Ja cu, naravno, da ih skinem sa EQ i zvuk je OK..... ali pustim li tu pesmu na bilo kojim drugim monitorima ili hi-fi zvucnicima, dobicu APSOLUTNI nedostatak srednjih, a zvuk ce da bude poput EQ-a u obliku osmeha ( )
----------------------
Drugim recima, namece mi se zakljucak da je Yamaha istinita samo za nju samu i da nije sposobna da simulira drugacije sisteme.
Ako je brutalna i ogoljena, onda cu da odradim takav EQ da to zvuci dobro...... Onda ponovo pustim snimak na drugim sistemima i dobijam potpunu zasicenost.
Po meni, ovakva istinitost nema vrednost za mene....... Mnogo se bolje snalazim sa drugim monitorima, makar ih bio glas da su obojeni.
--------------------------------
Ipak, monitori su mozda najsubjektivnija kategorija u studiju.
Old 06-07-2003, 10:50 PM   #3
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

i akg d12 se odavno ne proizvodi, a svaki producent bi da guzicu za jedan takav mikrofon.
ns10 su jedni od najpopularnijih nearfields monitora na svitu - sigurno ne bez razloga.
e, sad bi trebalo definirat sto su nearfields monitori i cemu oni sluze, odnosno sto se na njima slusa.
ja imam jbl control1 i na njih nikad sebi nebi navi moloko ili stereo mc's (rumski, bas ti zavidin ), ali su nezaminjiv studijski alat za odradit posao - koristim ih (ponekad) kod trackinga, te na njima slusam panorame i jeke.
takodjer volim na njima poslusat gotovu stvar, tek toliko da cujem kako funkcionira.
naravno da necu na njima mixat ili masterizirat.

btw: a sto biste rekli na one male auraton monitore, od 1l zapremine, sa jednim zvucnikom u sebi, koje (kao i ns10) mozemo nac u najboljim svjetskim studijima, medju ostalim vecim, boljezvucecim i neuporedivo skupljim zvucnicima.
nevirujen da producenti na auratonima slusaju svoj omiljeni band. :
Old 27-08-2003, 07:57 PM   #4
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Kada sam prije par godina htio da pazarim NS-10 ljudi su se polomili da me odgovore od toga!
U medjuvremenu sam spicko lovu, tako da...
Sad za monitoring imam Tannoy MX-1 + TEAC 4x40W

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2003, 08:12 PM   #5
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Pre neko vreme smo Diviner, Boskovic i ja imali ponovo prilike da cujemo kako rade Yamaha NS10 kod Bassystem-a. Upravo, u studiju je bio i drugi par kutija, pravljenih...... U ovoj varijanti, moj izbor su bili pravljeni monitori.... Prijatniji mom uhu.
Old 28-08-2003, 05:46 PM   #6
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by rumski
Pre neko vreme smo Diviner, Boskovic i ja imali ponovo prilike da cujemo kako rade Yamaha NS10 kod Bassystem-a. Upravo, u studiju je bio i drugi par kutija, pravljenih...... U ovoj varijanti, moj izbor su bili pravljeni monitori.... Prijatniji mom uhu.
ma, tesko je uopce nac monitor koji losije zvuci od ns10, ali to ne znaci da ns10 nije koristan alat.

btw: jeli netko slusao auraton (onaj mali, 1l zapremine, sa jednim zvucnikom)? mozda jedino on gore zvuci od jamahe, a svejedno ima svoju namjenu.
Old 31-08-2003, 11:32 AM   #7
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Nisam ga slusao, ali znam sta hoces da kazes.....
Evo ovako: ako imam novaca za jedan par monitora, ne bih uzeo Yamaha-u... Ako imam love za 2 para monitora, uzeo bih je za kontrolu mix-a. Nemci kazu: duplo siveno - bolje drzi.
Svirao sam zajedno sa deckom koji je filmski tonac, radi za Kusturicu. Oni su radili 3-sistemsku kontrolu zvuka:
Sistem 1: Mackie
Sistem 2: Yamaha
Sistem 3: obican TV sa svojim zvucnicima
Dakle, mix su monitorovali sa TV zvucnikom
Yamaha je odlican BACKUP..... ali, ponavljam, ne bih je uzeo ako bih morao da imam samo jedan par monitora u studiju.
Old 31-08-2003, 12:38 PM   #8
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

upravo tako
Old 03-09-2003, 06:07 PM   #9
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by rumski
Nisam ga slusao, ali znam sta hoces da kazes.....
Evo ovako: ako imam novaca za jedan par monitora, ne bih uzeo Yamaha-u... Ako imam love za 2 para monitora, uzeo bih je za kontrolu mix-a. Nemci kazu: duplo siveno - bolje drzi.
Svirao sam zajedno sa deckom koji je filmski tonac, radi za Kusturicu. Oni su radili 3-sistemsku kontrolu zvuka:
Sistem 1: Mackie
Sistem 2: Yamaha
Sistem 3: obican TV sa svojim zvucnicima
Dakle, mix su monitorovali sa TV zvucnikom
Yamaha je odlican BACKUP..... ali, ponavljam, ne bih je uzeo ako bih morao da imam samo jedan par monitora u studiju.
Potpuno se slazem sa Rumskim, a ovo za TV uopste nije za cudhenje. Moj poznanik koji je radio dosta komercijalnih projekata mi je rekao da kad uvijek kad miksa, pored monitora, kontrolishe zvuk i na nekim krshevima. Tako da uopshte nije losha ideja pri produkciji preslushati zvuk i na TV-u, nekoj bezveznoj liniji, u autu...

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2003, 08:51 PM   #10
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Da da to sa krsem je apsolutno ok...jer se sav proizvedeni zvuk mora preslusati i na najlosijem sistemu tako da se svede na zlatnu sredinu..... 8)

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules