![]() |
#1 |
Super Moderator
|
![]()
Yamahe su studijski standard i legenda u svijetu monitoringa.
Danas ih generalno ne vole jer kako kazu previshe isticu srednje na ushtrb visokih i narocito basa, te ih preporuchuju kao druge monitore pri opremanju studija, zbog kompatibilnosti sa ostalim studijima. Vashe misljenje o njima i naravno recite koju ste verziju imali prilike da chujete. Takodje i sa kojim pojachalima su bile uparene.
![]() |
#2 |
Administrator
|
![]()
Evo ovako:
ne znam koju verziju sam slusao, niti koje pojacalo je bilo u pitanju, jer sam bio u jednom studiju na pola sata. Glavni rack nisam ni video, gde je, pretpostavljam bio i amp. Yamaha NS10 je brutalno istinita i meni se licno ne svidja. Isto tako, ovaj model se vise, kao sto znas ne proizvodi. NJena istinitost mi smeta, jer je zvuk katastrofa. Znam da ljudi kazu: nisu ti monitori za slusanje, vec za stvaranje zvuka........ ali, meni se namece jedno pitanje: Vrednost Yamaha-e je u njenoj istinitosti. Istinitost = neobojenost. Istinitost ima vrednost pri EQ. rezultat su losi niski, srednji i visoki. --------------- Onda, kako da imam poverenja u istinitost, kad mi istinitost nista ne znaci???? Da li ce istinitost da dovede do sledeceg: Ovi monitori imaju izrazene mid tonove. Ja cu, naravno, da ih skinem sa EQ i zvuk je OK..... ali pustim li tu pesmu na bilo kojim drugim monitorima ili hi-fi zvucnicima, dobicu APSOLUTNI nedostatak srednjih, a zvuk ce da bude poput EQ-a u obliku osmeha ( ![]() ---------------------- Drugim recima, namece mi se zakljucak da je Yamaha istinita samo za nju samu i da nije sposobna da simulira drugacije sisteme. Ako je brutalna i ogoljena, onda cu da odradim takav EQ da to zvuci dobro...... Onda ponovo pustim snimak na drugim sistemima i dobijam potpunu zasicenost. Po meni, ovakva istinitost nema vrednost za mene....... Mnogo se bolje snalazim sa drugim monitorima, makar ih bio glas da su obojeni. -------------------------------- Ipak, monitori su mozda najsubjektivnija kategorija u studiju.
![]() |
#3 |
ton magistar
|
![]()
i akg d12 se odavno ne proizvodi, a svaki producent bi da guzicu za jedan takav mikrofon.
ns10 su jedni od najpopularnijih nearfields monitora na svitu - sigurno ne bez razloga. e, sad bi trebalo definirat sto su nearfields monitori i cemu oni sluze, odnosno sto se na njima slusa. ja imam jbl control1 i na njih nikad sebi nebi navi moloko ili stereo mc's (rumski, bas ti zavidin ![]() takodjer volim na njima poslusat gotovu stvar, tek toliko da cujem kako funkcionira. naravno da necu na njima mixat ili masterizirat. btw: a sto biste rekli na one male auraton monitore, od 1l zapremine, sa jednim zvucnikom u sebi, koje (kao i ns10) mozemo nac u najboljim svjetskim studijima, medju ostalim vecim, boljezvucecim i neuporedivo skupljim zvucnicima. nevirujen da producenti na auratonima slusaju svoj omiljeni band. ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Kada sam prije par godina htio da pazarim NS-10 ljudi su se polomili da me odgovore od toga!
U medjuvremenu sam spicko lovu, tako da... Sad za monitoring imam Tannoy MX-1 + TEAC 4x40W ![]()
![]() |
#5 |
Administrator
|
![]()
Pre neko vreme smo Diviner, Boskovic i ja imali ponovo prilike da cujemo kako rade Yamaha NS10 kod Bassystem-a. Upravo, u studiju je bio i drugi par kutija, pravljenih...... U ovoj varijanti, moj izbor su bili pravljeni monitori.... Prijatniji mom uhu.
![]() |
#6 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
btw: jeli netko slusao auraton (onaj mali, 1l zapremine, sa jednim zvucnikom)? mozda jedino on gore zvuci od jamahe, a svejedno ima svoju namjenu.
![]() |
![]() |
#7 |
Administrator
|
![]()
Nisam ga slusao, ali znam sta hoces da kazes.....
Evo ovako: ako imam novaca za jedan par monitora, ne bih uzeo Yamaha-u... Ako imam love za 2 para monitora, uzeo bih je za kontrolu mix-a. Nemci kazu: duplo siveno - bolje drzi. Svirao sam zajedno sa deckom koji je filmski tonac, radi za Kusturicu. Oni su radili 3-sistemsku kontrolu zvuka: Sistem 1: Mackie Sistem 2: Yamaha Sistem 3: obican TV sa svojim zvucnicima Dakle, mix su monitorovali sa TV zvucnikom ![]() ![]() ![]() Yamaha je odlican BACKUP..... ali, ponavljam, ne bih je uzeo ako bih morao da imam samo jedan par monitora u studiju.
![]() |
#8 |
ton magistar
|
![]()
upravo tako
![]()
![]() |
#9 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#10 |
Super Moderator
|
![]()
Da da to sa krsem je apsolutno ok...jer se sav proizvedeni zvuk mora preslusati i na najlosijem sistemu tako da se svede na zlatnu sredinu..... 8)
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
NS10 blizu crt monitora - kako da izbegnem izobličenje? | Guta | Dizajn i konstrukcija studija | 28 | 09-12-2006 04:47 PM |
NS10 amplifier preporuka | belu | Monitoring | 34 | 11-11-2006 10:59 PM |
Yamaha NS10 i Yamaha HS50M | MHz | Monitoring | 8 | 01-10-2005 04:12 PM |
Yamaha NS10 | alen | Monitoring | 12 | 13-08-2004 06:42 PM |