Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-11-2011, 02:23 PM   #1
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Pojacalo za NS10

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Obzirom da je vreme, kada je taj monitor bio popularan i muzika se proizvodila na odredjeni nacin i sa nekim dugorocnijim ciljem, proslo, i ako nemas neke prevelike produkcione zahteve, onda je to sasvim ok, cak i mnooogo bolje od vecine kineskog smeca po rafovima distributera!
Otprilike baš tako Čak nije ni važno da li se muzika pravila sa dugoročnijim ciljem ili ne, važno je to da se pravila za drugačije sisteme za konzumiranje muzike.

Kad pogledaš ko danas koristi NS10, to su uglavnom ljudi koji ih već par decenija koriste, pa su se pomirili sa njihovim prednostima i manama. Takođe, ljudi uglavnom kompenzuju njihov nedostatak basa subwooferom umesto da traže pojačalo koje će ih "ispeglati" (tj. "pripitomiti" midrange da bi se stekao nekakav utisak udobnosti) kao takve.

Chris Lord Alge u intervjuu za www.recordproduction.com kaže da koristi najstarije NS10 (sa krpenim poklopcem, one koje još nisu imale oznaku STUDIO) i gura ih Yamahinim pojačalom PC2002m. I ima sub woofer (jeftin), naravno. Njegova logika je: "Za jeftine zvučnike - jeftino pojačalo. A najbolje je kad je od istog proizvođača".

Sad, da li se isplati juriti i tražiti neko konkretno pojačalo za njih? Slažem se sa Bokijem i mislim da je to uzaludan posao. Radiš sa onim što imaš, navikneš se na to i mirna Bačka. Koje god pojačalo da uzmeš (makar i Bryston 4b ) moraćeš iznova da se navikavaš na novu vrstu "ružnog zvuka" NS10.

Pozdrav,

Vasa
Old 26-11-2011, 02:43 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
moraćeš iznova da se navikavaš na novu vrstu "ružnog zvuka" NS10.

Pozdrav,

Vasa

Ha, ha, potpuno tacno! NS 10 ima najodvartniji sound,(pricam o monitorima, a ne desktop PC smecu koje se danas nudi za 200-300€) ali kad na takvoj kutiji nesto ZASVIRA, onda na drugom ozvucenju svira u pm (private mesage)...!!!

Jedino, kazem u gore-pomenutom studiju sviraju abnormalno dobro, pazi, kao potpuno druge kutije, neopisivo....! Prava erotika je raditi u takvim okolnostima, iako na reziju nisu slupane desetine hiljada € u izolaciju, cak sta vise, korektno je i nista vise, ali sound....kida...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2011, 04:04 PM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ha, ha, potpuno tacno! NS 10 ima najodvartniji sound,(pricam o monitorima, a ne desktop PC smecu koje se danas nudi za 200-300?) ali kad na takvoj kutiji nesto ZASVIRA, onda na drugom ozvucenju svira u pm (private mesage)...!!!
U međuvremenu natrapah na jedan tekst (relativno sve?, iz 2008) u Sound on Sound-u na tu temu:

http://www.soundonsound.com/sos/sep0...yamahans10.htm

Quote:
Jedino, kazem u gore-pomenutom studiju sviraju abnormalno dobro, pazi, kao potpuno druge kutije, neopisivo....! Prava erotika je raditi u takvim okolnostima, iako na reziju nisu slupane desetine hiljada ? u izolaciju, cak sta vise, korektno je i nista vise, ali sound....kida...
Pa sad... pitanje je da li je to dobro ili lo?e? Sve se ne?to mislim da Yamaha NS10 koja "ne zvuči kao Yamaha NS10" ustvari nema smisla. Ili bar da joj se obri?e logo sa kutije Srećom ne radim vi?e po studijima, ali nisam siguran da bih se osećao bezbedno kada bih u?ao u studio koji ne poznajem i gledao u zvučnike koje "poznajem", a čuo zvuk koji ne očekujem.

Pozdrav,

Vasa
Old 27-11-2011, 11:04 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.........
Sad, da li se isplati juriti i tražiti neko konkretno pojačalo za njih? Slažem se sa Bokijem i mislim da je to uzaludan posao. Radiš sa onim što imaš, navikneš se na to i mirna Bačka. Koje god pojačalo da uzmeš (makar i Bryston 4b ) moraćeš iznova da se navikavaš na novu vrstu "ružnog zvuka" NS10.
......
Mislim da brkas neke cinjenice.
Po semi skretnice (ima je u pdf koji sam zakacio na predhodnom postu) i izmerenom odzivu NS10, spomenuti zvucnik je prakticno tehnicki neispravan po nekim modernim dizajnerskim kriterijumima, mislim konkretno na preprostu skretnicu gde je dizajner "predpostavio" da su drajveri idealni (nemaju svoje licne HP [tweeter] i LP [woofer] karakteristike), i potpuno "zaboravio" na neophodnu baffle step kompenzaciju za svaki zvucnik koji ima ambiciju da bude free standing monitor (ne ukopan u BETONSKI zid).... ispada da je NS10M dizajnerska greska gde bass-a ima manje (4dB barem) nego sto zvucnik realno MOZE da reprodukuje, ali bi pri tom izgubio glasnocu i "efikasnost" sto im je mozda bio neprihvatljiv kompromis.

E sad, po mom iskustvu, ozbiljan redizajn skretnice tog zvucnika, da dobije anechoic RAVAN odziv, za sta i sam mozes videti da postoje realne mogucnosti, bi izazvao pojavu sasvim finog monitora sa jako finim odzivom, ali sad moram da navedem nesto mozda neocekivano, a to je,.... takav monitor bi I DALJE bio brutalno detaljan, sada bi imao 4dB snazniji bass (trazio bi doduse jace pojacalo za istu glasnocu) i OPET bi se razlikovalo svako pojacalo koje bi nakacio na njega,... i opet bi Bryston i "zuti" BoZo bolje zvucao od Alesis, i bilo kog komercijalnog HiFi pojacala cene do 750EUR za dva kanala.

Hocu da kazem da su to dva paralelna procesa, ne u elektroakustici nego u ljudskom mozgu... makar i zvucnik imao pogresan odziv... bolje pojacalo se uvek cuje kao bolje... jer kada zvucnik dobije dobar odziv,... da bolji ne moze opet se cuju razlike u pojacalima a da se nista u vec znanim cinjenicama sta je bolje a sta losije nije promenilo.

Znaci, nas mozak jasno razlikuje te dve stvari i uspeva da analizira te pojave odvojeno a da se cak i ne napinje da tako nesto uradi... to se cuje odmah.

To znam zato sto sam projektovao zvucnike i zato sto je SuperMEE imao sedam verzija (pasivne) skretnice, i zato sto je prva verzija bila takodje slicna NS10 bez baffle step kompenzacije... te sam ljudima dao da slusaju zvucnik koji "nema bass"... iako ima mocan midwoofer koji itekako moze da talasa... ali i tada... bolje pojacalo je bolje zvucalo ... tako ... da ... mislim da znam sta pricam.

Drugim recima... ne slazem se da sa boljim pojacalom samo opet treba da se naviknes na "novi" "ruzni zvuk" yamaha NS10, to nije samo novi "ruzni zvuk" jer novi "ruzni zvuk" nikome ne vredi 3-4kEUR koliko kosta Bryston (i to nije nikakav fetis, btw... treba i neke motivacije u toku miksa)... ili stvari pojednostavljujes vise nego sto ti iskustvo govori.... sto coveku mozda nece pomoci, i navesce ga na stranputicu.

Ako budete sami nipodastavali i trivijalizovali svoju struku, imajte u vidu da dna nema... Nemam nista protiv da se stvari trivijalizuju, ali neke se pojave ipak ne mogu trivijalizovati ispod minimalnog nivoa, jer onda prestaje da postoji pojava, odnosno struka vam se urusava kao kula od karata... i ne vidim tu onda dobru nameru (my 2c.)

EDIT: BTW, iz ovog mog pisanja proizilazi da je POZELJNO ugraditi NS10 u srednje tvrdi zid, time ce se pojacati bas do neocekivanih nivoa, a NS10 ce zazvucati kako nikad nije... ali to i dalje ne znaci da mu ne treba kvalitetno pojacalo da bi svirao...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 27-11-2011 at 11:35 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2011, 09:43 AM   #5
nikolaivanic
Senior Member

Po meni, ns10 je zvucnik za monitorizaciju pri snimanju zbog odlicne rezolucije i SAMO kao pomoc u remixu iz istog razloga. Moze dovesti do totalno promasenih mixeva sto se meni desavalo vise puta. Mnogo bolje - prenosivije mikseve sam dobijao sa nekim sranjem od pionira koji je imao treperave led diode na frontu.
Priredio mi je niz neprijatnih iznenadjenja sa subovima koje uopste nismo culi u remixu - blam
Mislim da je kriticniji izbor zvucnika od izbora pojacala - najbolji amp bez ozbiljne tonske korekcije ne moze ns10 dati ono sto nema ni u praksi ni na papiru - basove ispod 70hz.
Uz sub woofer moze da prodje... al to je druga prica...

Last edited by nikolaivanic; 28-11-2011 at 09:46 AM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2011, 09:45 AM   #6
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Po meni, ns10 je zvucnik za monitorizaciju pri snimanju zbog odlicne rezolucije i SAMO kao pomoc u remixu iz istog razloga. Moze dovesti do totalno promasenih mixeva sto se meni desavalo vise puta. Mnogo bolje - prenosivije mikseve sam dobijao sa nekim sranjem od pionira koji je imao treperave led diode na frontu.
Priredio mi je niz neprijatnih iznenadjenja sa subovima koje uopste nismo culi u remixu - blam
Mislim da je kriticniji izbor zvucnika od izbora pojacala - najbolji amp bez ozbiljne tonske korekcije ne moze ns10 dati ono sto nema ni u praksi ni na papiru - basove ispod 60hz.
Uz sub woofer moze da prodje... al to je druga prica...
Ovo realno nije krivica NS-10ki...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2011, 10:12 AM   #7
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
Ovo realno nije krivica NS-10ki...
pa naravno
Pogresio sam ja sto ih nisam cuo pre kupovine, sto sam pogresno protumacio slike iz raznih studija, sto nisam imao 5 godina iskustva sa njima, sto ih nisam ugradio u beskonacno veliki zid, sto im nisam promenio skretnicu, sto ne mogu da ubedim musterije da iako ne cuju bas, da je on ustvari tu, sto nemam bujnu mastu da zamislim koliko je tu ustvari "mastan" ton, sto sam ih koristio za remix, na kraju, sto nisam kupio neke druge zvucnike...
Referentni zvucnici?

Last edited by nikolaivanic; 28-11-2011 at 10:31 AM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2011, 12:39 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
ili stvari pojednostavljujes vise nego sto ti iskustvo govori.... sto coveku mozda nece pomoci, i navesce ga na stranputicu.
Naravno da pojednostavljujem, pitanje je samo da li je to moje pojednostavljivanje preterano. Nisam baš toliki cinik i nihilista da tvrdim kako je Harman Kardon 610 isto što i Bryston 4b. Osim što ga HK ili to Yamaha pojačalo koje već ima u ovom trenutku neće koštati ništa, a Bryston bogami hoće. Tako da i saveti tipa "kupi Bryston 4b" takođe vode na stranputicu. Makar finansijsku.

Što se tiče mog iskustva - ono je takvo kakvim sam ga već opisao: NS10 je u jednom trenutku bio svuda i bio je guran svim i svačim. I ono što sam zaključio slušajući ih (i radeći na njima i razgovarajući sa tadašnjim kolegama) je da se čak i sa "ne baš baš dobrim pojačalima" ponašaju korektno ukoliko se slušaju tiho. I naravno ukoliko se sve vreme ima u vidu da zvuk koji dolazi iz njih treba da bude "in your face", a ne "hi-fi, širok, dubok, pitom i lep". Možda grešim, ali u ono doba uglavnom nisam grešio.

Kad pominjem "fetiš" ne mislim samo na Bryston nego na celu današnju famu oko Yamahe NS10. Malo mi to liči na dijalog tipa:

- Koje pretpojačalo za Shure SM57?
- Neve 1073.

Pozdrav,

Vasa

P.S. @nikolaivanic: to jesu referentni zvučnici. Pod uslovom da ih poznaješ, naravno.
Old 28-11-2011, 01:21 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Naravno da pojednostavljujem, pitanje je samo da li je to moje pojednostavljivanje preterano. Nisam baš toliki cinik i nihilista da tvrdim kako je Harman Kardon 610 isto što i Bryston 4b. Osim što ga HK ili to Yamaha pojačalo koje već ima u ovom trenutku neće koštati ništa, a Bryston bogami hoće. Tako da i saveti tipa "kupi Bryston 4b" takođe vode na stranputicu. Makar finansijsku.
Onda je bolje, po mom skromnom misljenju, dati coveku savet da izabere onu kombinaciju kojom postize najbolje rezultate, a ne generalizovati pricu o nekakvoj "novoj vrsti 'ruznog zvuka'", posto ovo citaju i ljudi koji nisu nikada culi NS10.
Yamaha NS10 ne zvuci uopste ruzno, po mom licnom neproducentskom misljenju, ona samo zvuci specificno i karakteristicno... i dakako je bila korisna i bice i dalje. Pokazuje sasvim drugacije ponasanje kvalitetnijim pojacalom, ali koji pasivni zvucnik to isto ne radi?
Ovako, kroz tvoju pricu se provlaci cinjenica da je prakticno svejedno sta nakacis na NS10... to ce biti lose pa lose (kako god okrenes)... nemam takvo iskustvo... ima ljudi koji rade svakodnevno na NS10 i ako promena pojacala, kvalitetnijim, uslovi pojavu da im se rezultati rada poboljsaju, nije to onda "nova vrsta 'drugacijeg zvuka'"... to se zove "bolje".
Quote:
Što se tiče mog iskustva - ono je takvo kakvim sam ga već opisao: NS10 je u jednom trenutku bio svuda i bio je guran svim i svačim. I ono što sam zaključio slušajući ih (i radeći na njima i razgovarajući sa tadašnjim kolegama) je da se čak i sa "ne baš baš dobrim pojačalima" ponašaju korektno ukoliko se slušaju tiho. I naravno ukoliko se sve vreme ima u vidu da zvuk koji dolazi iz njih treba da bude "in your face", a ne "hi-fi, širok, dubok, pitom i lep". Možda grešim, ali u ono doba uglavnom nisam grešio.

Kad pominjem "fetiš" ne mislim samo na Bryston nego na celu današnju famu oko Yamahe NS10. Malo mi to liči na dijalog tipa:

- Koje pretpojačalo za Shure SM57?
- Neve 1073.
Fetis je preterana rec, to bi bilo kao kad bi ja rekao da je moja Weller lemilica bila fetis makar me sluzila prethodnih 25 godina bez greske. Pri tom sam je kupio zato sto ih je gomila elektronicara oko mene vec posedovala, i bila apsolutno zadovoljna i posvecena toj alatki... da li postoje bolje... pa ima kojesta, ali nemam nikakvu potrebu da probam.

NS10 je alat, Vaso, alat za rad. Fetis je pre gomila profi-izgledajucih wannabe profesionalnih monitora koji od profesionalnog imaju samo balansirani ulaz.... a takvih je napravljeno milion...
E sada, ako neko poseduje NS10 da bi mu "izgledao" i da bi se pricalo da ga ima... to se ne moze izbeci... jer alat ne cini majstora.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 28-11-2011 at 01:23 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2011, 02:06 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Onda je bolje, po mom skromnom misljenju, dati coveku savet da izabere onu kombinaciju kojom postize najbolje rezultate, a ne generalizovati pricu o nekakvoj "novoj vrsti 'ruznog zvuka'", posto ovo citaju i ljudi koji nisu nikada culi NS10.
Aj' da pokušam i treći put - po mom iskustvu i (možda poptpuno pogrešnom) mišljenju jedna od mogućih kombinacija je da koristi to što ima na maloj snazi (tj. da ne dozvoli pojačalu da klipuje). A naravno da čovek treba da izabere kombinaciju koja njemu odgovara (i po zvučnom i po finansijskom kriterijumu). Ni cipele ne kupuješ dok ih ne probaš, jel' da?

Očigledno si i sam primetio da frazu "ružan zvuk" uvek stavljam pod navodnike. Ja lično zvuk Yamahe NS10 smatram iskrenim (kao što i ti u jednom trenutku nagovestio, bez navodnika), oni koji ih nikad nisu čuli kada ih danas čuju prvi put taj zvuk smatraju... jbg - ružnim (bez navodnika). I baš zbog njih i pišem tako kako pišem. Jer je malo zeznuto objasniti nekome ko ne poznaje te zvučnike da npr. kombinacija NS10 + Bryston 4b (~4k€) i dalje ne zvuči onoliko impresivno i skupo koliko cena nagoveštava.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 28-11-2011 at 02:33 PM. Reason: slovne greške
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules