|
|
|
|
#1 |
|
VIP Member
|
he he ,,ala se zadimilo.
kao sto sam par puta rekao - ja sagledavam stvari realno. Radije cu da posavetujem nekoga na vreme, nego ga da zavaravam sa pricama da je "uspeh zagarantovan cak i ako imas malo talenta" (!!??) Surfer - ja nikada nebih ovo naveo, pogotovu u danasnja vremena...pogotovu kod nas, pod nasim podnebljem. Kakav uspeh? Da bi neko docekao da radi sa zvezdama nase strade, treba da prodje dosta vremena. I sta je to "radi" ? Odradi jedan ili dva sessiona svakih par meseci? Koliko ima "top zvezda" kod nas koje mogu da plate nesto kako treba? Posla ima (zavisi kakvog) i zavisi koliko je placen. Ako neko ne zna nista drugo radi - onda mora to da radi posto poto, za koje bilo pare. Ja sam dosao u fazu kad mi se veliki deo "muzickih poslova" ne isplati. necu da radim bud zasto i na svu srecu ima toliko drugih stvari kojima mogu da se bavim dok je muzika u bedaku!! Ja sam kao klinac batalio sve za muziku. Muzika je bila moje sve ,20 sati dnevno!! I fax sam batalio zbog muzike...i bilo je OK tad. Imalo se, kupovalo se , trosilo se....pa cak i posle u Engleskoj. Dodjes do nekog momenta kad te ljudi zovu da radis za njih....zovu iz Amerike, iz Francuske, Engleske...i sve je lepo, i lova do krova, svaki dan ima nesto...i ime se provlaci kroz razne magazine i razne top liste. I onda sve stane!! Muzike ima i danas, ona nije nestala..ali je ima 100 miliona puta vise nego pre 10 godina. I ima 100 miliona manje sanse da se nesto uradi i da se neko probije. Muzika se ne prodaje vise i samo Top10 artisti imaju neke koristi od muzike. Ostalo sve radi sa gubitkom!! Fakat! Cinjenica! Mogu iz dve recenice da pogodim da li neko u muzici iz hobija ili je ozbiljan. Sta tu ima sad da se objasnjava?? Stavis slusalice i analiziras muziku: - akorde - zvukove - efekte - balanse zapitas se zasto je sve to tako? - upoznas SVE pluginse koje imas? - naucis kako i sta rade Kad to sve naucis, onda ces lako da dodjes do zeljenog zvuka!! - naucis da sviras ili bar da znas kad je nesto dobro slozeno (odpevano / odsvirano / smiksano) (za ovo drugo trebas mnogo da slusas muziku i da je analiziras!!) Nekad davno, dok nije bilo plugova, ljudi su sami izmisljali nacine kako da dodju do zeljenih rezultata. Izmisljali su razne tehnike - koje se i dan danas koriste i mogu se primeniti i sa plugovima...treba istrazivati. to sto ce neko reci "uradi to ovako" nikome ne cini uslugu!!! Ima manula svugde, ima tutorial DVD-a, sve je danas toliko dostupno, da je prosto smesno.. I onda se pojavi neko ko pita "kako da stavim odvojene izlaze na Kontaktu"??? Tri klika u Google i ima brdo videa, ima MANULA i sta vec....ali lakse je pitati nekoga na forum !! kad sam ja pocinjao - nije bilo nikakvih foruma sa pametnim facama da mi odgovore na pitanja...sam cackas i ucis!! A smatram da mi je duznost da upozorim mlade narastaje da je JAKO TESKO danas uraditi nesto sa muzikom!!! Vreme se izvuce, godine prodju i ko je kriv posle za sve??? Ja sam kao klinac SVE zapostavio zbog muzike i ako neko drugi danas planira da uradi isto to, onda MORAM da mu kazem koje su sanse (male!) da ce u zivotu imati neke vajde od toga.. Onih 0,1% koji su stvarno talentovani ce da guraju, nikoga nista ne pitaju, otici i preko ako treba...na njih se ovo ne odnosi. Samo, danasnja tehnologija puno zavarava i svi misle da su talentovani..
Ja sam svestran - sve mi je strano ! Sinewave Surfers Messy Boys SE16 Zoran http://www.facebook.com/album.php?ai...2&l=57cd77e7d1 http://soundcloud.com/dabear Last edited by DaBear; 28-02-2011 at 11:15 AM. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Pro Member
|
Quote:
?to se tiče faxa i profi bavljenja muzikom, ja sam uradio suprotno od tebe - batalio muziku kao zanimanje. U to vreme se jo? uvek odlično od toga ?ivelo, ali pod uslovom da svira? ono ?to ti se ne dopada. To je meni bio dovoljan razlog da batalim, čak i bez anticipiranja situacije sa gomilom krokodila u suvoj bari.
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
|
@dabear
Ja se slažem sa tobom u većini stvari i poštujem tvoje mišljenje kao profesionalca i čovjeka koji iza sebe ima rezultate. Međutim, htio sam postaviti nekakvu protutežu tvom stavu da nema nade. Ja se sa tim ne slažem i želim ponuditi i drugu priču koja je potpuno suprotna tako da bi klinci mogli vidjeti obadvije strane medalje. A to je da je bavljenje glazbom nešto najljepše i da ako je to stvarno to što netko želi, onda se vrijedi potruditi no matter what. Uvijek je bilo krize i uvijek je glazba propadala i uvijek je sve manji broj onih koji mogu od nje živjeti. Ali to nije razlog da se niti ne počne ako ti to stvarno želiš. Pa što to danas ne propada osim dvije i pol grane industrije? Zato sam rekao da je uz puno rada i nešto talenta uspjeh zagarantiran u bilo kojem poslu pa i u glazbi. Pogledajte sportaše, konkurencija je abnormalna, talenat ne znači ništa bez puno treninga. Ja znam dosta ljudi koji nisu nešto talentirani a lijepo žive od glazbe. Do toga su došli radom. Samo želim da klinci ne izgube nadu, that's all P.S. Isto tako ne razumijem što to znači da ima brdo manuala, DVD-a i Google ako netko želi nešto naučiti i kao pa šta ljudi postavljaju pitanja na forumu?!?! Pa čemu onda služi ovaj forum ako netko tko želi nešto naučiti ne bi trebao ništa pitati? Koja je njegova svrha? Last edited by Surfer; 28-02-2011 at 12:10 PM. |
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|