|
|||||||
| Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Moderator
|
Takodje, u tvom poslednjem pozicioniranju zvucnika, sam primetio da je u jednoj poziciji jaka rezonancija na nizoj frekvenciji, a u drugoj poziciji je jaka rezonancija na nesto visoj frekvenciji... po mom iskustvu tu postoji pozicija zvucnika u kojoj su obe rezonancije minimalne i JEDNAKE... odnosno njihov uticaj manji. Pokusaj da pronadjes tu poziciju pazljivim pomeranjem i merenjem, taj nacin je puno laksi i sigurniji od helmholzovog rezonatora... ali ok... napravices i njega...
Dole je slika na sta konkretno mislim. Ako to uspes, treba ti low Q rezonantni apsorber na 100Hz da bi izdigao preostalu rupu i to je realnije da se napravi. Gadjati 88Hz nije mudro. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 24-02-2011 at 02:14 AM. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
|
I da, pokusaj da pronadjes u novom REW, analizu koja ima u imenu "non-minimum phase"... pa posalji sliku sta si dobio.
Ako ne umes... baci mi na mail projekat merenja u REW. Da li mi se ucinilio da mozda imas KRK Ergo? pozdrav bogi
|
|
|
#3 |
|
Pro Member
|
PO?aljem ti na mail i da, mikrofon je od KRK Erga.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Moderator
|
KRK Ergo si pozajmio ili je tvoj?
pozdrav bogi
|
|
|
#5 |
|
Pro Member
|
Ma pričam da trebam vratiti mikrofon ... stoga, pozajmio
... (e da je moj, nebi bilo nikakve ?urbe)
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Moderator
|
Quote:
Ti helmholz bass trapovi su mogli biti i manji... tebi je rupa na 100Hz pozdrav bogi
|
|
|
|
#7 | |
|
Pro Member
|
Imam, Senhiser e 825 S ...
Quote:
... MOram da točno izmjerim koliki su, jer sam zaboravio, a volumen sam izračunao dok sam ih radio (unutarnje stijenke kutije su uzete u računicu).@NLP, da sada ne mandrakam nekaj novoga (uvjek ostaje opcija rezonantnog apsorbera A sada jedno konkretno pitanje. Prema formuli na http://www.audioholics.com/education...onant-absorber mogu zaključiti da je za izračunavanje povr?ine "porta" formula S=L*V*((f*pi)/0,5*c))2 ... 2 označava "na kvadrat" Where f is the resonant frequency (Hz), c is the speed of sound (1120ft/s), pi =3.14, S is the area of the port (ft 2 ), L is the length of the port (ft), and V is the cavity volume (ft 3 ). Kako imam sve parametre f=88 Hz, c=343 m/s, L=16 mm ( ), V=70.9 litara (dcm kubna)Računicom dobijem da S=29,45 cm kvadratna. Ako je povr?ina rupe od desetke borera 0,785 cm kvadratna, da li mogu da jednostavnom računicom zbrojim koliko trebam rupa desetkom napraviti da se pribli?im zadanom S-u ... Zar se nemo?e to tako da napravi ????...ili ima jo? koji parametar na koji trebam da pazim, poput "port end-correction" sa navedenim :"Basically speaking, the air immediately outside either end of the port acts in sympathy with the design air mass in the port. This has the effect of increasing the apparent length of the port (fig1), and hence affects the tuning frequency of the resonator." |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Junior Member
|
|
|