Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-01-2011, 06:10 PM   #1
bubu
Member

Default Re: kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !!

Realno gledano kafići i diskoteke zarađuju zbog glazbe.. 85% zarade je samo zbog glazbe koju pustaju, 10% interijer, ostalih 5% usluga i cijene. Da je neki klub koji pusta inace house osudjen da pusta neke gluposti koje npr nemoraju platit pao bi im promet za kojih... 50% njihov trosak na glazbu je zanemariv u usporedbi sa onime sto zarade. (Govorim o diskotekama i vecim kafićima..one kvartovske birtije nece niko ni piat za glazbu, nego puste lokalni radio na linijicu i svi sretni zadovoljni)
bubu is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2011, 04:39 AM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by bubu View Post
Realno gledano kafići i diskoteke zarađuju zbog glazbe.. 85% zarade je samo zbog glazbe koju pustaju, 10% interijer, ostalih 5% usluga i cijene. Da je neki klub koji pusta inace house osudjen da pusta neke gluposti koje npr nemoraju platit pao bi im promet za kojih... 50% njihov trosak na glazbu je zanemariv u usporedbi sa onime sto zarade. (Govorim o diskotekama i vecim kafićima..one kvartovske birtije nece niko ni piat za glazbu, nego puste lokalni radio na linijicu i svi sretni zadovoljni)

Zavisi kako-gde...

Imam utisak da cene igraju veeeeeeliku ulogu!
Naravno da ce ljudi hteti da vide omiljeni bend, ali ako je cuga (citaj: toceno pivo) 200-300 din (preko 2-3e, o.5l) ljudi ce otici na jeftiniji provod i narodnjake....!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2011, 08:45 PM   #3
bubu
Member

a ok..igraju i cijene ulogu istina, ali npr. klubovi tu u zagrebu koji imaju ok cijene, na kojima dosta zarade(jer se nabavna cijena jako puno razlikuje od njihove prodajne) zarađuju zbog glazbe koju pustaju. Naravno da ce neki klub u kojem je pivo <15 kuna vise zaradjivati nego oni u kojem je 0.3 pivo 20+ kuna i da ce bit vise ljudi tamo bez obzira na glazbu. Ali i glazba igra veliku ulogu, pa bile to cajke, house, rock sve ima svoju publiku. Ali stvar je u tome da glazba privlaci ljude, bez nje bi klubovi bili trgovine
bubu is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 08:13 AM   #4
Komplex
Member

Ja ne znam zasto se ljudi bune? Oke, neki se bune zato sto se mnogo placa u odnosu na standard! oke, to razumem i mislim da bi samo CLUBOVI tj najveci clubovi u srbiji trebalo da daju 1500-2000eura mesecno za to jer se u clubovima vrti mnogo mnogo muzike a okrecu se i parice

Kod nas u Svajcarskoj je, koliko sam ja cuo, sve automatizovano. I plus kad club zove DJ da mu vrti muziku i dj vrti neke poznate stvari, takodje placa club za to!

I opet kazem da mislim da ovi ovamo imaju cak mozda i neki uredjaj da bi playlista sama otisla do brojaca itd itd! znaci nesto NAJNORMALNIJE!
Komplex is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 08:50 AM   #5
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

eh svajcarska

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 02:42 PM   #6
Komplex
Member

hahah kako si to rekao
prosto sam mogao da osetim onaj eeeeh uzdah u tvom postu
Komplex is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 07:24 PM   #7
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Komplex View Post
Ja ne znam zasto se ljudi bune? Oke, neki se bune zato sto se mnogo placa u odnosu na standard! oke, to razumem i mislim da bi samo CLUBOVI tj najveci clubovi u srbiji trebalo da daju 1500-2000eura mesecno za to jer se u clubovima vrti mnogo mnogo muzike a okrecu se i parice

Kod nas u Svajcarskoj je, koliko sam ja cuo, sve automatizovano. I plus kad club zove DJ da mu vrti muziku i dj vrti neke poznate stvari, takodje placa club za to!

I opet kazem da mislim da ovi ovamo imaju cak mozda i neki uredjaj da bi playlista sama otisla do brojaca itd itd! znaci nesto NAJNORMALNIJE!
Ovde su ljudi podeljeni. Imas dve grupe :
jedna koje nece nista da placa i drga kojoj je pun ocin doskocica rezima kako da "protrese krosnju" pa sta popada...

Ja smatram da treba da se placa, ali da se mora uzetu u obzir sledece:

Rezimska statistika (obicno to "rezim" koriste oni koji nisu rezim, a tek mi od njih kiselo udari...) kaze da je ovde prosecna zarada oko 300e.
A ja bih voleo da znam kolika je prosecna zarada ako se u obzir uzmu najvise petocifrene zarade...?
Mislim da je katastrofalan podatak u pitanju... Ispod 200e...!!!

U takvim uslovima, koliko treba da je naknada za ovo?
Isto kao i tamo gde je plata 1500-2000e...?
Puna usta "malog" biznisa, a isti pod najgorom salvom sa svih strana!

Old 24-02-2011, 11:14 PM   #8
Inovative_kg
Senior Member

Inovative_kg's Avatar

Prosecna plata u Srbiji je u decembru mesecu 2010. godine bila 39.580,00 dinara, odnosno 370 eura .. Ne znam na sta se odnosi ovih 200 eura gore pomenutih
Inovative_kg is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2011, 01:06 AM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Inovative_kg View Post
Prosecna plata u Srbiji je u decembru mesecu 2010. godine bila 39.580,00 dinara, odnosno 370 eura .. Ne znam na sta se odnosi ovih 200 eura gore pomenutih

Ako procitas text, bice ti jasno.

Ta prosecna plata od skoro 39.580,00 je "prosecna" jer se u obzir uzimaju platurine poslanika, direktora javnih preduzeca, gradonacelnika i ostalih raznih stranackih namesnika od 200, 300 i vise stotina hiljada dinara...!!!

Dakle, ja samo kazem, hajde da obracunamo kolika je prosecna plata u zemlji, ako se u obzir uzmu samo plate ciji neto iznos ne prelazi 100.000din.
Verujem da je ubedljivo najvise ovakvih plata !

Onda ces vrlo lako doci do onih tragicnih 200-tinak evra...
Da ne kazem da je i to optimisticno...

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules