|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
hehe, sto bi braca ameri rekli - "popcorn time"!
![]() aj ljudi batalimo rasprave, covek je dobio dosta saveta na postavljeno pitanje
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Opet se prica o babama i zabama, jedno se pita drugo se cuja a trece odgovara. Ako je komercijala u pitanju, tj. zaradjivanje para onda KOGA ZABOLE NA CEMU JE RADJENO Ako je za svoju dusu i ima se vremena i para onda brate mili udri po cemu god ti je volja.... Roland System 100, Yamaha CS 80 ....itd. pa nek ide zivot
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Tema je trebala biti malo strozije moderisana i ne bi bilo problema, ovde ima teskog offtopica.
Dakle ovo je tema sa pitanjem kako oziveti soft synt, ne da li je soft bolji od harda, i kada i za koliko i da li ce ga stici, i da li je bolje itb od otb i da li je isplativo cimati se ako radis komercjalu ... to bi sve trebalo prebaciti u odvojene teme, pa da se vodi rasprava lepo, a ne ovako.
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 29-01-2010 at 05:07 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Nisam imao sreću da me roditelji pre tri'jes godina upi?u u muzičku ?kolu. Ćale je kontao kako je karate prava fora, a keva se zdala da joj sin ide na tečajeve plesa
![]() I ako im i?ta budem zamerao u ?ivotu biće to njihovo "začepljeno uho" na sve one moje dečačke poku?aje da zvi?dukom artikuli?em melodije i ritmove koje bih čuo na radiju. U međuvremenu naučio sam rifovati na gitari, "čukati" molove i durove na crnim'n'belim dirkama, a i pevah u horu godinama ali, na?alost, ne znam da čitam note i ne stidim se to da vam priznam. Ali strast prema zvuku, načinima da se on stvori, promeni, prethodno snimi i naposletku prosledi do recipijenta nikada me nije napu?tala. A onda, radeći na radiju, upalila mi se ona sijalica iznad glave i osvetlila cilj koji sam sebi tada zacrtao! Neću da se izra?avajući se u radio-skečevima, radio-dramama te ostalim radio-foničnim formama koristim gotovim zvucima, serviranim na gotovo. Hoću da kada nekome ponudim svoje "nazovigakakohoće?" delo, ono bude kompletno moje. Da, zapravo, sebe nateram da ulazeći u svet audio-produkcije spojim korisno i lepo, u stvari, posao sa s njim usko vezanim hobijem. Kupio sam, između ostalog, M-Audio Radium 49, otkrio Rumski forum, skinuo gomile semplova, tutorijala, i polako učim da koristim sve to. Nisam profesionalni muzičar, niti ću to ikada biti, ali s obzirom da vas isprva u mnogim temama nisam ni razumeo, a da sada to nije slučaj, mislim da sve ovo nije gre?ka. Dakle, relativo je do apsolutno neva?no ?ta će vam neko poput mene reći o "O?ivljavanju soft synth-a", ali stoji i to da nikad ne zna? ?ta će? i od koga naučiti. Recimo i to da na M-Audio Pro 5 verovatno ne bih mogao ni čuti razliku između soft i hard synth-a, sve da i ovaj drugi imam. P.S. I da, zaista je bezveze ?to svaki drugi topic ode u aut, ali to je, mislim, zbog toga ?to u umetnosti uop?te (svuda) vlada stvaralačka kriza, pred kojom uvek pada paravan, i to, iz ruku muzičke i uop?te kulturom "inspirisane" industrije. Individualnost je otud nema, ali bunt postoji, mada se kanali?e kroz prepucavanja i pritom, ?to mi naročito smeta, ne biraju se reči.... Ja ih neću potezati, niti prozivati one koji ih koriste. To neka je njima na čast i domaće vaspitanje.
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
meni sjajna tema,interesantno za citanje
![]()
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
ubili ste zeca ... bez obzira koliko volim da klikcem sintove preko bcr-a pravi osecaj mi je user preset br.1 poznatiji kao repetitor na jx8p-u ... vec je sve receno ... pre-ampi , kompresori ... sve sto ti padne pod ruku ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Da se vratimo na temu...evo starog mudrog i strucnog forumskog saveta:batali ozivljavanje soft syntova,nemoz' to. plati onome ko ima prave pa nek ti odsvira sta treba
![]()
![]() |
#9 | |
mod?rateur analogue
|
![]()
evo , neka se nitko ne naljuti, ja sam malo počistio sve off topice, i sve personalne opaske, bez favoriziranja ikoga.
nastavimo o procesiranju soft sinteva, miksu s njima i sl. da se i sam vratim na temu: Baltazare, vjeruj mi da se eksterni procesing soft sinteva koristi pododosta, kao sto ti je i kolega DaBear napomenuo. s kojim se 103% sla?e?. naravno i interni, sa saturacijama, vintage warmerima, nebula reel to reelom itd. to nije zato jer netko "ne zna da rukuje s njima", nego ima svoje opravdanje u miksu, separaciji, postizanju RMS-a prije masteringa, ali i estetici/uhu samog producenta/izvođača. mogli bi jednom rijecju rec da to spada pod "produkciju". Quote:
znam stavit jos neke stvari u chain, recimo Mutator filter, ali sa svim kontrolama na nuli i ful otvorenim filterom.. skoro kao bypass.. tu se vec dobije vi?e masti (makar ne volim taj izraz, al u opisima tog tipa, jezik je siroma?an). i element vsti plastike je jos smanjen. koristio sam nekad i tube pedalu od EHX, ili EHX memoryman na Wet Only, sa single repeat, za lo-fi, to je vec bilo manje suptilno, i nije za svaki sound i priliku al kad radi, onda je bruka. u svakom slucaj, probas, eksperimentiras, i uho treba da je jedini faktor odluke. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Superoperater
|
![]()
Reaktor 5 je jako mocna softverska spravica. Mozda ako imas neki substraktivni zvuk, zamenis taj plug in reaktorom, a zatim podesis reaktor. Zasto reaktor ? Zato sto se u njemu moze doterati sampling rate na 192000 i time se dobiti mnogo u kvalitetu filtera. Oni tada zvuce kao ni jedni drugi na softveru a blize se opasno hardveru. To se moze lako uvideti iz nekog SWEEPa nekog SAW oblika. Radio sam neku pesmu pokusavajuci da izemuliram neki saw lead sa neke sprave i video sam sta sve nedostaje softveru - generalno. Kada sviras SAW i bez filtra, cujes izoblicenost cim ode u gornji deo spektra. To je zbog toga sto soft sve radi u 44100(nekad i manje interno zbog CPUa) a hard sintovi rade to na daleko vecim frekvencijama pa posle to resempluju i diteruju i sta vec... Postavicu 2 saw sweepa sa reaktora - jedan na 44100 a drugi 192000 i videcete IZ AVIONA ogromnu razliku u zvukovima... Samo ako nemate neki ljut procesor, pojesce ga za dorucak. Posle su tu jos i bojenja kvalitetnim efektima ( neki stereo korus, reverb ) u nedostatku hardvera probaj plug TC Studio M40 da malo ozivis stvar...
Povodom cestih opaski - ma sta ima veze na cemu se radi - bitna je ljubav i muzika - Ja volim tehniku i nailazim ovde na ljude koji takodje vole tehniku. Radim kao tehnicar a ne kao kompozitor i dosao sam na podforum - Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika - ne vidim tu mesta umetnickim vec samo tehnickim diskusijama i zato "get the f**k out of here" ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
pomozite da smislim kako napraviti ovaj zvuk | InsaneEyes | Produkcija Elektronske Muzike | 9 | 12-12-2009 02:36 PM |
Kako sa monotimbralnim Synth-om napraviti aranzman? | Comodo | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 10 | 24-04-2009 04:50 AM |
Kako da postignem ovaj zvuk? (Jarre) | fischek | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 17 | 01-10-2007 01:19 PM |
Kako snimiti zvuk sa izlaza kartice u komp.? | splatch | Audio Software | 2 | 25-09-2005 11:17 AM |
Roland guitar synth GR-50 - kako podesiti? | FrankoPanko | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 25-08-2005 07:10 AM |