Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   Kako oziveti zvuk soft synth-a (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32602)

AleksandarK 27-01-2010 02:05 PM

Kako oziveti zvuk soft synth-a

Zanima me ustvari, postoji li neka audio kartica za PC, makar i nedostupna($$$), sa kojom bi softverska sinteza dala izlazni kvalitet zvuka bar priblizan onom sto proizvodi hardver.
Mislim pre svega na dinamiku i osecaj 'pod prstima' da sviras realan instrument, a ne bledi bezivotni sempl.

Imam Audiophile 2496, i izmedju ostalog KORG Wavestation SR hardverski i njegovu 'identicnu' Korg legacy softversku kopiju. Razlika je ... poprilicna.

Mnogi znaju o cemu pisem, ima li ko kakav savet ?

pleon 27-01-2010 04:35 PM

Re: Kako oziveti zvuk soft synth-a

Quote:

Originally Posted by AleksandarK (Post 270292)
Zanima me ustvari, postoji li neka audio kartica za PC, makar i nedostupna($$$), sa kojom bi softverska sinteza dala izlazni kvalitet zvuka bar priblizan onom sto proizvodi hardver.
Mislim pre svega na dinamiku i osecaj 'pod prstima' da sviras realan instrument, a ne bledi bezivotni sempl.

Imam Audiophile 2496, i izmedju ostalog KORG Wavestation SR hardverski i njegovu 'identicnu' Korg legacy softversku kopiju. Razlika je ... poprilicna.

Mnogi znaju o cemu pisem, ima li ko kakav savet ?

pa generalno mislim da svaki skuplji konverter mora dati bolje rezultate od jeftinoga.

ali to se više tiče samplovanih instrumenata, snimaja i ostalih stvari vezanih uz sam DAW.

no nemoj očekivat dobar zvuk što se tiče softverskih emulacija suptraktivne sinteze. kako je sa fm, aditivnom, wavetable sintezom i ostalog ne znam.

al za očekivat je da stvari (hardver) koje su zamišljene da od starta budu digitalne, mogu imati svoju kolko tolko uspješnu softversku inačicu, dok analogna tehnologija emulirana u digitalnoj domeni gubi svoje čari tj. život.

ja sam koristio svojevremeno istu karticu kao i ti pa sam prešo na tascam fw-1884 koji ima kvalitetniji konverter ali ni to mi nije pomoglo (to mislim na soft sinteve ).

suočen sa tim istim problemom koristio sam izotopov plugin ozone, tj. harmonajzer i multi band kompresor koji su dio tog masteringu namjenjenog vst-a.
pomoglo je malo.

mrtvac je posto frankejštajn :D

edit: zanimljivo pitanje zapravo. mislim da dosta razmišlja o tome što će točno dobiti time ako kupe bolju zvučnu karticu?

pozdrav

sRce 27-01-2010 05:08 PM

Ko je usnimavao analogne ili bilo koje starije synth-eve (analogne i digitalne) zna kakva je muka procistiti zvuk od sumova, dok na drugu stranu los sample (VST) je los sample... i tu nema popravke.

Bila je neka kombinacija gde su VST-e pustali prvo da prodju kroz dobre preamp-ove da dobiju "mudanca" pa ih tako usnimavali.

Postoje razne kombinacije... ali cemu sve to...

Rhino 27-01-2010 06:09 PM

[quote=sRce;270334]

Bila je neka kombinacija gde su VST-e pustali prvo da prodju kroz dobre preamp-ove da dobiju "mudanca" pa ih tako usnimavali.

[quote]

Ja to radim s vremena na vrijeme, volim ih provuci kroz jednog 'starijeg' pre-a kad pomislim da zatreba:wink:

sRce 28-01-2010 08:23 AM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 270342)
Ja to radim s vremena na vrijeme, volim ih provuci kroz jednog 'starijeg' pre-a kad pomislim da zatreba:wink:

Evo odlican primer... bio bih ti zahvalan kad bi dao jedan primer iste deonice (pad, solo...) nekog vst-a sa i bez preampa da ljudi cuju kako to zvuci.

pozz

puRe 28-01-2010 10:13 AM

Sto rece pleon, uvek mozes probati sa nekim boljim saturatorom (npr. PSP MixSaturator/Vintage Warmer, WaveArts Tube Saturator, SPL TwinTube, itd...).

slowstar 28-01-2010 11:12 AM

nije stvar u saturaciji, preampu ili kompresiji, jednostavno soft jos uvek ne moze ni blizu hardvera, valjda zbog "specijaliziranosti" hardvera, i primetno vece gustine zvuka, ako tako mogu da se izrazim...
Valjda, kada racunari budu radili na preko 20 gigaherca, kada memorija bude u terabajtima, i kada konvertori budu 32/384 bice manja razlika, ili nece vise biti tako cujna, ali bar za doglednu buducnost HARDWARE RULES. Zao mi je zbog ljudi koji misle da mogu da prave sjajne sintove i snimke na P.C.-u od 300 eura i gomili piratskih programa....jos uvek vazi ona "Koliko para, toliko muzike" bar po mom vidjenju...

Rhino 28-01-2010 12:08 PM

Quote:

Originally Posted by sRce (Post 270411)
Evo odlican primer... bio bih ti zahvalan kad bi dao jedan primer iste deonice (pad, solo...) nekog vst-a sa i bez preampa da ljudi cuju kako to zvuci.

pozz

Ocu vala... Kasnije. Trenutno nemam vremena..

Ne radi se o tome da to 'popravi' zvuk ili je nesto epohalno. Ali ovaj joemeek vc1q (koji nije skupa naprava) ima svoj odredjeni karakter koji kad legne-legne sto se mene tice. U suprotnom moze i vitage warmer ili nista.:) Sve zavisi..

Moritz 28-01-2010 12:08 PM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 270427)
nije stvar u saturaciji, preampu ili kompresiji, jednostavno soft jos uvek ne moze ni blizu hardvera, valjda zbog "specijaliziranosti" hardvera, i primetno vece gustine zvuka, ako tako mogu da se izrazim...
Valjda, kada racunari budu radili na preko 20 gigaherca, kada memorija bude u terabajtima, i kada konvertori budu 32/384 bice manja razlika, ili nece vise biti tako cujna, ali bar za doglednu buducnost HARDWARE RULES. Zao mi je zbog ljudi koji misle da mogu da prave sjajne sintove i snimke na P.C.-u od 300 eura i gomili piratskih programa....jos uvek vazi ona "Koliko para, toliko muzike" bar po mom vidjenju...

Ne bih se u potpunosti slozio sa tobom da je hardver i dalje toliko ispred softa.
Native Instruments i Spectrasonic ( inace rade sva prosirenja za Rolanda) su otisli jako daleko. Massive od NI je dosao u rang sa Virusom, Waldorfom.....itd. i novi Absynth 5 takodje..... o semplovima ( bubnjevi, stringovi i slicno ) necu ni da govorim. OK , Klaviri jesu i dalje za korak ispred softa ali ne zadugo. Sve je stvar na sta si navikao svoje usi i sa cime ti je lakse da radis.

silicon science 28-01-2010 02:04 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 270432)
Ne bih se u potpunosti slozio sa tobom da je hardver i dalje toliko ispred softa.
Native Instruments i Spectrasonic ( inace rade sva prosirenja za Rolanda) su otisli jako daleko. Massive od NI je dosao u rang sa Virusom, Waldorfom.....itd. i novi Absynth 5 takodje..... o semplovima ( bubnjevi, stringovi i slicno ) necu ni da govorim. OK , Klaviri jesu i dalje za korak ispred softa ali ne zadugo. Sve je stvar na sta si navikao svoje usi i sa cime ti je lakse da radis.

Slazem se i dodao bih... I sam znas sta i kako radim i ne mogu da zamislim svoje stvaralastvo bez soft sinteva, sve koje si pomenuo uz jos poneke, tipa AAC itd. Ali jos uvek nema softa koji tuche kao minimoog, arp odyssey ili Waldorf MW1...:) I tu nema iskljucivosti i izbora vec odabira. Ne moze Arp da uradi nesto kao Absynth, i obrnuto. Takodje soft emulacije analognih vco monofonika su "shumeca tableta", barem za sada, koliko god se primakli u "karakteru", a jesu, jos uvek nema mesa. A za takve stvari preporucujem NI Reaktor i mnogobrojne ensemblove. Dosta je blizu kad se solo svira, chim udje jos par stvari u mix, krece muljanje, i eq i ostale stvari samo jos pojedu zvuk. :cry:

Back on topic:
svakako da provlachenje kroz ampove daje nov i ziv karakter soft sintu, kao i kroz kvalitetne outboard FX procesore :) Zavisi sta vec imas od toga, pa to i upotrebljavaj. A ako ces ulagati novac, onda pazljivo, mozes cak napraviti DIY do jaja linijski preamp za malo novaca, tranzistor ili lampa, zavisi sta zelis, tj. kakav karakter

All times are GMT +1. The time now is 06:52 PM.