|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Iz Eevinih poruka nije najjasnije da li ?eli da plasira svoje pesme u inostranstvu, ili joj je prosto frka da joj neko iz inostranstva ne mazne pesmu. I svakako je stvar njene procene da li će svaki put kada napravi pesmu plaćati po?tarinu za slanje nosača zvuka u LOC ili će ga prosto odneti u SOKOJ. Ako dođe do tu?be upućenoj Maraji Keri u USA, i ja sumnjam da će od SOKOJ-evih advokata biti neke velike vajde, ali opet, ne mo?e da ?kodi. Toliko ?to se tiče "za?tite prava u svetu". I ja sam odavno napisao da to prosto ne postoji. Ali je tema onda oti?la na potpuno drugu stranu - većina postova se bavila ru?enjem SOKOJ-a zbog situacije u Srbiji. I dobro je ?to si vratio temu na početak. @Eeva: Ova priča bi mogla da ti pomogne da sama ra?člani? ?ta ti je zapravo va?no - plasman pesama u inostranstvo ili za?tita od krađe? Pozdrav, Vasa P.S. RetroMan, ne zaboravi da mi (i svima ostalima) objasni? za?to bi neko trebalo da se i?člani is SOKOJ-a, i ko onda ubira i isplaćuje tantijeme za distribuciju i emitovanje u Srbiji. To je jako zanimljivo i ne bi valjalo da prođe nezapa?eno, mo?da bi neki koji ?ele da plasiraju svoja dela i ovde i napolju bili zainteresovani za to. Ja se odavno ne bavim komercijalnom muzikom i nemam neke vajde od cele ove priče, ali nije lo?e da podelimo svoja iskustva sa onima kojih se to tiče.
![]() |
![]() |
#2 | |||
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
Treba da se i?člani iz SOKOJ-a, samo ako hoce da se uclani u neku drugu agenciju, ili da svoja prava ostvaruje preko publishera koji je clan neke agencije u inostranstvu. Uzgred, bilo kad da se odjavis iz SOKOJa, SOKOJ te servisira do te kalendarske godine, i tek u sledecoj mozes da predjes u neku drugu agenciju. Zasto - ne mogu bas sve da ovako javno kazem (napisem), ali ovim sam se bavio pre desetak i malo vise godina, kada je covek koji je imao nekoliko hitova, od kojih je jedan proglasen za hit godine, te godine od SOKOJa dobio (mislaim) 85 dinara, odnosno nije ih ni dobio, posto SOKOJ nije isplacivao sume manje od 100 dinara (nije se isplatilo, posto bi troskovi isplate premasili tu sumu). Da je imao i svetski hit isto bi prosao, pa cak i da je SOKOJ funkcionisao, inflacija bi sve pojela. Stvari izgleda idu na bolje sa SOKOJem, ali ko zna sta ce biti sutra, a i mozda opet neka inflacija vreba iza coska. ![]() Quote:
Znaci treba biti clan u zemljii u kojoj mislis da ces najbolje da prodjes. Cela prica nije bas jednostavna, i zahteva vremena, truda i para, ali za one koji imaju ozbiljne namere (planove) u ovoj profesiji to je samo pocetak. ![]() RM |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
moderator
|
![]()
ok,hvala za info i strpljenje...
neke clanove foruma cu mozda i nasmejati ovim,al ajd' recicu pa kud puklo -da, zelim da plasiram pesme u inostranstvu,zbog cega i zelim da ih zastitim... Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Agencije za zastitu autorskih prava na teritorijama Ex YU | dexyco | Pravna Pitanja | 19 | 08-01-2008 06:26 PM |
Rumski - Online Zastita Autorskih Prava | Mogli | Predlozi i sugestije | 11 | 24-04-2005 03:59 PM |