|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Dakle validno je, kao ?to je Eeva učinila, otići u SOKOJ i deponovati svoje delo. I taj depozit će joj u budućnosti, ako zatreba, slu?iti kao dokaz na sudu (čak i međunarodnom) da je ona pre datuma koji je naveden u prijavi dela smislila tu pesmu. To je su?tina. I naravno, sud, a ne bilo koja agencija, je taj koji će presuditi čija je pesma i ko je od koga maznuo. Ja sam smatrao da se to podrazumeva. Generalno, ta priča "ko je kome maznuo" je zaista u?asno komplikovana, pogotovo u slučaju popularne muzike koja se cela sastoji od kombinacija par desetina fraza čije pojedinačno trajanje je retko kad du?e od 4 takta. Priča o "svetskim pravima" je jo? komplikovanija. Kako ubediti bilo kog sudiju da je npr. Mariah Carey čula va?u pesmu i bezobrazno je zdipila? Tu te?ko mo?e da pomogne i SOKOJ i Congress Library. Tu mo?e da pomogne jedino savet koji je dao master 29. Prosto, ne stavljajte pesmu na facebook. Ja dodajem: pre nego ?to imate dokaz da je ista ta pesma prethodno "za?tićena" (opet ta mrska reč), makar i kod SOKOJ-a. Na temu ma?njavanja, oni koje ne mrzi da čitaju mogu da pogledaju http://abbeyrd.best.vwh.net/mysweet.htm. Radi se o čuvenom sporu između D?ord?a Harisona i izdavačke kuće Bright Tunes. Mnogo sam se rask.nj..o, priznajem. Zapravo, ovaj thread bi trebalo da poslu?i Eevi (i svima koji imaju slične dileme). Zato se izvinjavam i zaključujem: Eeva, ako ti je frka od toga da će neko da ti mazne pesmu, uradila si dovoljno samim tim ?to si deponovala snimak. Da li je on u SOKOJ-u, Congress Library ili kod tebe u fijoci je potpuno svejedno. Time ?to si ga odnela u SOKOJ stekla si i mogućnost da umesto tebe SOKOJ podnosi eventualnu tu?bu. U druga dva slučaja bi morala sama da anga?uje? (i plaća?) advokata. Mo?da to nisu najbolji advokati na svetu, ali su D?.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Agencije za zastitu autorskih prava na teritorijama Ex YU | dexyco | Pravna Pitanja | 19 | 08-01-2008 06:26 PM |
Rumski - Online Zastita Autorskih Prava | Mogli | Predlozi i sugestije | 11 | 24-04-2005 03:59 PM |