Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Recenzije

Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-03-2007, 05:57 PM   #21
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra"

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
.....Pri konverziji na visim bitrateovima (96,192) se NE SEMPLUJE ceo opseg, vec i dalje nas ciljni cujni opseg,
Sempluje se do pola frekvencije uzorkovanja (sampling freq.), i zgodno je kada ta polovina NIJE 22.05 (polovina od 44.1kHz),... ali kada je 48 (na 96k semplovanje) ili 96 (na 192k semplovanje)... onda vazi ovo dole sto si rekao... lakse je i lepse napraviti ljudski antialiasing filter... i tu mozemo da biramo kako cemo da radimo...
Quote:
ali je zahvaljuci daljoj margini mnogo lakse napraviti efikasan anti-aliasing filter koji ne utice na sam cujni opseg (ko sto rekoste, manji je q).......
upravo to... samo sam prokomentarisao uslove...

Znaci... uvek do pola sampling rate-a se moze ici teoretski...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2007, 05:58 PM   #22
Bota
Member

Bota's Avatar

Quote:
Kao sto gore napisah, ovo ti je najveca greska u zakljucivanju. I pri visim sampleratovima se sempluje samo nas cujni opseg, ali sa laganijim i sto je jos bitnije, VISHLJIM filterima, i to dosta detaljnije.
Inace svaki bit kvantizacije nosi 6dB dinamike konverzije, tako da nije tesko izracunati da je teorijski maximum 16bitnog zapisa zapravo 96db. To konkretno znaci da zvuk tisi od -96dB ne bi ni pobudio kvantizaciju. To jest dosta tiho, ali je -144dB vec nedostizno tiho >D

To se odnosilo na softversku sintezu zvuka o kojoj je SHIVA pričao i opravdanosti povećanja frekvencije odmjeravanja u tom slučaju a ne na analogni signal koji treba digitalizovati pa opet vratiti nazad.
Bota is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2007, 06:02 PM   #23
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
cela ova diskusija je kako perica zamilslja put na mesec. toliko pateticno pogresnih predstava o tome .. a tako je lako naci iole ozbiljnije stivo o tome.

Al ajd ukratko, Shiva je poprilicno u pravu. Zvuk od 20khz opisan sa samo 2 tacke (tj uzorka) je NENORMALNO OSETNO losiji od tog istog opisanog sa 4 ili vise tacaka. Cepidlaka ce se uhvatiti za tih 20khz, ali ovo pravilo je univerzalno na celom spektru, tako da ce se i 1 khz vec osetno bolje cuti.. i to veoma osetno. Pri konverziji na visim bitrateovima (96,192) se NE SEMPLUJE ceo opseg, vec i dalje nas ciljni cujni opseg, ali je zahvaljuci daljoj margini mnogo lakse napraviti efikasan anti-aliasing filter koji ne utice na sam cujni opseg (ko sto rekoste, manji je q). Ja sam doziveo veliki shock kada sam u mastering okruzenju na kraju procesa uporedjivao masterovane mixeve 48/24 sa finalnim 44.1/16 cdAudio kvalitetom... do te mere se cuje, da vec primetite promene u texturi npr vokala.. Doduse, ne desava mi se to cesto, jer da bi to bilo zaista ocigledno, mora se slusati u idealnim uslovima.
Sto se resamlinga tice, cini mi se da je ipak manje zlo od unistenih cinela ili sibilanata na vokalu od strane losijih konvertera i anti-aliasing filtera..
Po svemu sudeci si ti Perica. Lupetash i ti i Shiva. Trebao bi znati da su 96 i 192 SAMPLERATEOVI, a ne BITRATEOVI. Kad to razluchish, mozda se i upustim u neku diskusiju.
Nego, prochitaj malo bolje to sto je Bota napisao, nauchices neshto.
Nadam se da ne zvuchim bezobrazno, ali tvoj stav da toliko znas o materiji govori o tome koliko jos moras uchiti. Kao i ja, samo se ne hvalim da nesto znam.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2007, 06:07 PM   #24
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bota View Post
....To nema nikakvog fizikalnog smisla izuzev ako uzmemo u obzir mali broj ljudi čija je gornja granica čujnosti nešto viša od prosjeka. Po Šenonovoj teoremi, frekvencija odmjeravanja mora biti najmanje 2 puta veća od najviše frekvencije u spektru da bi se iz odmjerenog signala mogao ponovo rekonstruisati originalni (analogni) signal. Logika da odmjeravamo sa 96 KHz bi bila opravdana samo onda kad bismo bili u stanju da čujemo do 40 KHz!!!
Meni tu nema logike ili imam bag u razmišljanju.
imas bag u razmisljanju... pokusavas da primenis Shannonovu teoremu na ljudski sluh, a ta teorema nije pravljena za to nego za telekomunikacije, gde je bitno da se nesto prenese.... sa sto vecom sigurnoscu i trazio se uslov za to... (prakticno jedan od osnova digitalnih telekomunikacija, a definitivno pretecha i osnova digitalnog audia) a ovde (barem na ovom forumu)... se slobodno moze diskutovati upravo o tih 16kHz i koliko god to tebi bilo BEZ "fizikalnog smisla" ljudi ce cuti potpuno razlicite frekvencije od 16kHz... ako ih budes semplovao sa 44.1, 48, 88.2, 96, 192kHz, zasto? Pa zato sto ljudi nisu pravljeni tako da bi ZADOVOLJILI Shannonovu teoremu... nego iz ko zna kojih drugih razloga...

Znaci... teorema koju spominjes super radi kada gledamo modemske komunikacije... i za to je u neku ruku i pravljena... a ljudi su ljudi... koji uvek mogu da "iznenade"

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 20-03-2007, 06:13 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Po svemu sudeci si ti Perica. Lupetash i ti i Shiva. Trebao bi znati da su 96 i 192 SAMPLERATEOVI, a ne BITRATEOVI. Kad to razluchish, mozda se i upustim u neku diskusiju.
....
Previse se petljate sa mp3 pa mesate pojmove...
96 i 192kHz... jesu sample rateovi... verovatno je lapsus

pozdrav

bogi

Old 20-03-2007, 06:13 PM   #26
Bota
Member

Bota's Avatar

Šta će se desiti ako dovedemo čistu sinusoidu, frekvencije 16 KHz na ulaze dva A/D konvertora čiji su sampling rate-ovi 44.1 i 96 KHz a zatim je vratimo nazad D/A konverzijom? Zanemarimo pri tome kvantizacioni šum u cilju diskusije, pretpostavljajući da je ispod praga čujnosti. Da li će se te dvije sinusoide razlikovati i po čemu?
Bota is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2007, 06:19 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
A tu je i problem kod konverzije. Jako malo programa to radi kako treba, recimo kad spustas sa 96 na 44.100. Steinberg se tu pokazao kao naj losiji, dok je Adobe Audition(bivsi Cool edit pro) pokazao naj bolje rezultate na testovima.
Uostalom, pogledajte koje opcije kod konverzije nudi Steinberg, a koje Audition. Sto bi nas narod rekao, dupe i oko.
Da ne ispadne da smo pristrasni... evo vam i sprava - "nosac" POW-R dithering algoritma... pa kad je bal nek je i na vodi... kako ste krenuli ... bice digitalni audio - remastered ... po sistemu "sad il' nikad"

izvol'te... POW-R

pozdrav

bogi

p.s. Forum je prepun ovakvih prica...

Old 20-03-2007, 06:25 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bota View Post
Šta će se desiti ako dovedemo čistu sinusoidu, frekvencije 16 KHz na ulaze dva A/D konvertora čiji su sampling rate-ovi 44.1 i 96 KHz a zatim je vratimo nazad D/A konverzijom? Zanemarimo pri tome kvantizacioni šum u cilju diskusije, pretpostavljajući da je ispod praga čujnosti. Da li će se te dvije sinusoide razlikovati i po čemu?
Hoce! Po svacemu... najvise po fazi i grupnom kasnjenju...

Jedno je teorija, i crtanje kvadratica sa AD konvertorom i antialiasing filtrom... potpuno je druga "filozofija" napraviti to u realnosti...

kada krenemo formulama... baratamo samo sa (pribliznim) modelom... i u zavisnosti od toga sta nam je cilj... blizi smo ili dalji od realnosti...

pozdrav

bogi

p.s. Bas nesto pokusavam da zamislim sirotog Arthura, spakovanog u kutiju od starog, belog 3COM-USRobotics modema... koji se uklapa "savrseno" u teoriju... i cuje SAMO ono sto ste mu "propisali"...

Old 20-03-2007, 06:41 PM   #29
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Da ne ispadne da smo pristrasni... evo vam i sprava - "nosac" POW-R dithering algoritma... pa kad je bal nek je i na vodi... kako ste krenuli ... bice digitalni audio - remastered ... po sistemu "sad il' nikad"

izvol'te... POW-R

pozdrav

bogi

p.s. Forum je prepun ovakvih prica...
Naravno da jeste. I ti si deo te priche upravo. Ne mozes se ogradjivati.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2007, 06:48 PM   #30
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Naravno da jeste. I ti si deo te priche upravo. Ne mozes se ogradjivati.
Nisam primetio da sam se igde ogradio, osim sto sam sugerisao da se prica o temi o kojoj je vec ranije diskutovano na Forumu...
Ako neko ima subjektivni utisak da se ja od icega ogradjujem, onda mu se izvinjavam... eto...

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (0 members and 4 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules