Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-05-2006, 01:25 PM   #17
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Pitanje za Boggy-a

Quote:
Originally Posted by boggy
Zdravo p.e.r.u.n.

Na cemu si rezao fajl (mislim na kojoj spravi)?

Nije samo dithering problem kod razlike u CD-ovima, moze biti i jitter...
Razlike u ditheringu se MORAJU cuti vec u stadijumu dok su to tek wav fajlovi spremni za rezanje, ne treba trcati na CD dok se jos u fajlovima ne ustanovi da nema razlike...
Cim krenes na rezanje CD-a moze biti i sinhronizacija problem (jitter), kao i sama sprava za rezanje i njena ispravnost.... najverovatnije sve pomalo.

Pricate o dve vrlo podmukle pojave u digitalnom audiu, koje su matematicki gledano zanemarljive, ali ako se slusa, onda nije prvi put da se uocava razlika zbog ovih pojava, ma koliko bile tehnicki zanemarljive...
Ne znam to da objasnim, niti postoji neko logicno objasnjenje....

Ja sam to sebi objasnio (nagadjam samo) na nacin da ljudski sluh funkcionise slicno ekspanderu dinamike (nasuprot kompresoru)... te kada ga "napadnes" nekim sadrzajem nekog SPL-a, onda se usi naviknu, i "kazu", ok da vidimo sta ima tu oko nominalnih 100dB... pa onda opseg od 99.5-100.5dB razvuku na jos milion nivoa... u stvari tu je verovatno mozak najaktivniji jer se ta "vestina" unapredjuje vezbom i stalnim radom... s jedne strane je fascinirajuce... a s druge strane frustrirajuce... jer u ovom tvom slucaju ti nista nije jasno a muci te problem...

Da ne govorim da je covek sklon prilagodjavanju, te ako mu das mogucnost za sitne detalje... onda ce on to da dostigne, pa ce tada sitni i neprimetni detalji biti OGROMNI,...

Ovo gore, sto meni pada na pamet vizuelno vrlo docarava link u leshinom postu od pre nekog vremena http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13987
Vrlo lici na ono sto mi je na umu.... pa ko sme neka poseti taj link...

Naravno... ne mora biti cela ova moja "mudrost".... moze biti na kraju i neispravan kabl... ali navikao sam na te pojave. Mislim na to da ja nekom slozim "pricu" a ono bude neka banalnost u pitanju... desava se.

pozdrav

bogi
Prvo, pozdrav tebi, Boggy... Dugo nisam bio ovde, pa se i ne znamo. Podrzavam tvoj vrlo profesionalan pristup temama i svakako iskustvo u segmentima o kojima diskutujes! Nadam se da cemo dosta tema obraditi u buducnosti...

A sto se tice pomenutih "HALUDZA", to je normalna stvar ovde, gde se tim, a lepo si to rekao, SITNICAMA ne pridaje mnogo znacaja... Ali lepo je bar jednom se opeci... Onda vise nije svejedno! Mada, kao sto si i video u postu, mi se od sada i necemo baviti tim segmentom- masteringom sami, znaci ni tim konverzijama, tj. ditheringom... Pisac je ASUS, kao i PLEXTOR, malo stariji model, kabl je dobar, Plextor je i u studiju... Kazem, nakon "najvrhunskijeg" mastering procesa u Sterlingu, a tamo rade sve same babaroge... Jensen, Coyne, Athens, Gehringer... Kao da se bolje cuju sve ove sitnice... tj. kao da u tom full high end lancu kroz koji je projekat prosao i zavrsnica ne sme biti niskobudzetnija... Nazalost je tako, mada, ponavljam, nama vise nije bitno, napravili smo deal kao firma sa Sterling Soundom, tako da od sada oni rade sve... Nadam se.

Pozdrav Boggy!
perun is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules