|
Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Nije to nista posebno strasno. Za vid klasicarske orkestracije, moras da dobro poznajes manir svakog instrumenta ponaosob, njegov opseg, najbolju lagu, a takodje moras da si mnogo naslusan (ili jos bolje nasviran) orkestarske muzike.
U srednjoj muzickoj skoli postoji predmet orkestracija, koji se kasnije produbljuje na akademiji gde recimo dobijas klavirksku partituru, a ti treba da je raspises za recimo gudacki kvartet ili kvintet (to je najlakse). Sledeci korak je da to radis za veci kamerni sastav, a krajnji podvig je orkestracija za kompletan simonijski orkestar. Sta ja u stvari hocu da kazem? Taj predmet u skoli, sam po sebi je bio totalni smor, ali zato kasnije,dok sam svirao u simfonijskom orkestru, naucis sve to za prvih dva sata, a onda pocinje prava voznja. Tek tada ti postaje jasno koliko to sve na papiru nema veze i koliko u stvari treba samo da slusas muziku i da logicki raspodeljujes deonice. Tek tu ti bude jasno da prelaz deonice sa violina na duvace nije nista posebno, vec, normalan muzicki tok. Znaci, moj savet: Sto manje papira, a sto vise prakse. U Beogradu si i mozes kad ti cefne da odes na probu filharmonije i zamolis da ti dopuste da slusas (sto ce za njih biti presedan jer ih niko ne slusa ![]() ![]() ![]() E, sad, postoji i orkestracija koja nije po klasicnom obrascu i to svi olako prelaze preko toga, a ja mislim da je to trenutno mozda cak i bitnije, jer su postulati "klasicarske" orkestracije postavljeni pre par vekova i od tada se nisu bitno izmenili. Ali mi zivimo u vremenu mobilnih telefona, kompjutera, satelita i ne moraju duvaci da budu u sredini niti kontrabasi po strani, vec mozemo i da se igramo sa zvukom dok ne dobijemo zeljene rezultate... Naravno, nije nikad lose znati i osnovu, da bi mogao lakse da uradis nadgradnju.
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
?to prije pi?ete glazbu ili tekst ili ... ? | Tonko | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 3 | 02-07-2009 04:11 AM |
Va?no Prije Davanja Kritike | ANITA | Promocija radova | 14 | 02-10-2008 01:55 AM |
evo kako je prije 12 godina zvucao moj prvi uradak | roginator | Promocija radova | 15 | 02-03-2008 09:51 AM |
Sta bi vi prije kupili | SIMKES2 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 16 | 03-02-2008 03:35 PM |
Efekat prije snimanja U Cubase-u? | enzomat | Audio Software | 16 | 24-01-2005 12:18 AM |