Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 29-08-2016, 02:24 AM   #11
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: zasto toliko para? sf11

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Sve je to stvar tržišta!
Cubase je zapravo jako jeftin u odnosu na to koliko koštaju svi ostali softveri za audio produkciju. Oni su se potrudili da budu jeftiniji od Pro Toolsa jer nikako drugačije uopće ni ne mogu probiti svoj proizvod na tržište. Ali prvo ih je zajebao sam Avid kada je skinuo radikalno cijenu PTa s prelaskom na "native" verzije, zatim je tu uletio i Logic nakon što ga je Apple kupio i još naknadno srušio cijenu. Sada Cubase stoji na nekoj granici ispod koje vjerovatno ne može ići niže. Ali to je, ponavljam, samo zbog konkurencije i pozicije na tržištu.
Oni se lome da istovremeno sruše cijenu što niže a ponude još više u svom softveru. Trpaju se synthevima, daju puno plugina, imaju cijeli channel strip, pa sve te funkcije koje trebaju i ne trebaju... Sve je to samo zato što Pro Tools drže sav profesionalni market share u večini svijeta (ili barem onih tržišta na kojima se natječu)

S druge pak strane, kao što je netko spomenuo, Sound Forge je tu da se na brzinu cap-cap klik-klik nešto izreže, editira, pošalje iz daw-a i vrati. On je praktički jedini koji s tolikom brzinom to obavi. I time je market leader u svom segmentu. E a kad si na vrhu onda možeš i diktirati cijene. Njegovo tržište nije da bude osnovni softver (to su daw-ovi) nego dodatni alat. A ajmo dodatne alate usporediti s extra-super-fiju-šminka dodacima za auto recimo. To je ko neke niskoprofilne alu felge. Ne trebaju ti jer auto ionako vozi. Al s njima vozi bolje i izgleda ljepše (ili u slučaju softvera - radi posao lakše). E pa to ćeš onda bratko i platiti! Zato može toliko koštati.
U onom segmentu posla gdje ti treba ta brzina koju SF daje, tih 400 dolara/eura/čegagod nije neka para. To se jednim poslom odradi. A donese brzinu. A brzina je konkurentnost na tržištu. *ebi ga - tržište!

A to što smo mi navikli da sve imamo jer pijaca radi punom parom, pa kad ti nešto zatreba samo si instaliraš, to je drugi par rukava. Kod nas se smatra da svi na zapadu imaju sve što i mi imamo. A nemaju - oni kupe samo ono što im treba.
Sa' će Arthur da me pominje...

Šalu na stranu, Shot je jedan od članova koje najviše poštujem. Smem da kažem da od ovog sjajnog čoveka može i treba puno da se nauči!

Ipak bih da primetim sledeće...

Mislim da je "slučaj Forge" dosta "jednodimenzionalno" posmatran...!

Dakle, šta je to Sound Forge?
Koja mu je namena?
Šta se s istim radi?

Da pobliže objasnim tendencije savremenih medija...a tamo se najviše koristi...u rtv novinarstvu...!

Propast ekonomije, odnosno porast želje vlastodžaca, u odsustvu građanske svesti i pre svega - reakcije, dovodi do opšte društvene letargije.

Pa tako i u medijima, želja da se od jednog čoveka - proizvede više funkcija za istu (čitaj: manju) naknadu.
Dakle, Novinar je i spiker (loš) i montažer (jož gori) i lektor (wtf?)... = Jedna plata.

Forge je alat koji pomaže da se takav trend održi. Ne zato što je dobar! Nego zato što je neko trbuhom za kruhom prihvatio to!

I to je to.

Bockie is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules