Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-08-2016, 11:00 PM   #31
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: zasto toliko para? sf11

da slazem se sa tobom igore , mediji su jedna velika mentalna ustanova

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2016, 12:08 PM   #32
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Elem, ta priča oko novinarskog svaštarenja, njoj se mogu, a i ne moraju stavljati navodnici. Tvrdim da moj montažer nikada ne bi znao da mi izmontira to što mi se vrzmalo u glavi kao ja, kako kada sam radio kao novinar na radiju, tako i na TV-u.
Ne pričam o klasičnom šupačkom informativnom programu koji se od četres pete naovamo neguje na domaćim stanicama, već o specifičnom autorskom pečatu koji dolazi kao posledica da sam ja taj koji zna šta se dešavalo na terenu, vrlo dobro znam šta se sa time može uraditi, i znam kako to da uradim.
OK, ti voliš da se bakćeš svime time i voliš da držiš ceo proces u svojim rukama. Verujem i da si vremenom naučio da dobiješ zadovoljavajuće rezulatate, ali nisu svi novinari toliko renesansno široki, niti je potrebno da budu. Priznajem da je moje razmišljanje retro, ali smatram da novinar treba da koristi svoju pamet i znanje za pričanje priče, i da ne rasipa svoju pažnju i energiju na kontrolu zanatsko-tehničkih detalja. Ili da razmišlja da li će da napravi video rez na početku, na sredini ili na kraju pokreta. Doduše, ja sam lud pa mislim i da onaj ko je miksao pesmu ne treba da radi mastering, nego da ga prepusti nekim objektivnim ušima.

Kad bi politika bila dozvoljena na ovom forumu rekao bih i da nas je to renesansno razmišljanje dovelo dotle da imamo premijera koji se „razume” i u uzgoj paradajza i u urbanizam i u sve ostalo na svetu. Ali ovde je politika zabranjena, pa bolje da ćutim

Pozdrav,

Vasa
Old 31-08-2016, 12:41 PM   #33
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

S jedne strane si u pravu Vaso, s druge nisi. Strogo profesionalno gledano, naravno da bi idealno bilo kada bi bio neko ko samo smišlja prièu, meðutim, u praksi, makar kod nas, nemoguæe je osloniti se na sposobnosti i veštine montažera, i to, upravo zato što se rukovode filozofijom "moje je samo da montiram". I tako, imaš snimatelja koji kaže moje je ovo, montažera koga ne zanima novinarska perspektiva, i kada na nju doðeš skribomana koji ne ume dalje od Worda, onda o kakvoj kreaciji mi tu da prièamo. Nema od tog posla ništa brale.

Nisam zagovornik svaštarenja, nego prirodnog preklapanja interesovanja. Znaèi, imam sluha, volim muziku, zanima me produkcija, razvijam to kod sebe godinama privatno, znam i više nego što je potrebno za dobar tv/radio output, rade mi klikeri kako da inoviram, napravim zezu, privuèem pažnju, igram se... Ja stvarno nisam kriv što 97% snimatelja i montažera ne zna dalje od cut 'n' paste, niti ih više od toga zanima. A kada ih pitaš, pa zašto bre èoveèe, kažu: "Nije moje da...".
Taèno, nije moje da snimam, jer sam pokušavajuæi otkrio da mi ganglije vuku na zvuk, dok snimateljeve tripuju dobru fotografiju, kompoziciju, i ja ne uleæem na taj teren. Ali mu zato kažem, ej,, ovde æu reæi otprilike to, staviti efekat, podlogu, daj mi ovu atmosferu, poigraj se...

I sve to pod uslovom da imaš svoje ljude. Dakle, snimatelja i montažera koji isto tako uleæu u noge samo onoliko koliko znaju da æe doprineti dinamici igre, a nikako da bi jedni druge napravili invalidima. A ovo, danas ti snima Pera, sutra Žika, pa, Laza, onda upadaš u neke xyz montažerske kombinacije, gde niko nikoga ne zna u mali prst, a kamoli u srce i u dušu, to nas je po mom mišljenju pre dovelo do ovoga sad, nego èeprkanje po tuðem dvorištu.

Last edited by Igor; 31-08-2016 at 12:44 PM.
Igor is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2016, 03:11 PM   #34
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
I sve to pod uslovom da imaš svoje ljude.
Pa da, ali to je uslov koji sam sebi moraš da stvoriš. Mislim, da od nezainteresovanih ili poluzainteresovanih uslužnih radnika stvoriš lojalne saradnike. I to je ulaganje, i ume puno da košta u vremenu i živcima (pa i u novcima), ali posle ume da bude i jako isplativo i u vremenu i u živcima, a obaška u rezultatima. Istina, jednostavnije je sa torenta skinuti programe od desetak hiljada evra i biti sam svoj majstor u svom idealnom svetu. Pišem ovo samo zato što sam prošao i jednom i drugom stazom. I znam koja je bolja, kako za pojedinca tako i za društvo.

Pozdrav,

Vasa
Old 31-08-2016, 05:23 PM   #35
tajna92
Member

tajna92's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Kad bi politika bila dozvoljena na ovom forumu rekao bih i da nas je to renesansno razmišljanje dovelo dotle da imamo premijera koji se „razume” i u uzgoj paradajza i u urbanizam i u sve ostalo na svetu. Ali ovde je politika zabranjena, pa bolje da ćutim

Pozdrav,

Vasa

Slazem se, da je dozvoljeno i ja bih to isto rekao...
tajna92 is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2016, 05:27 PM   #36
tajna92
Member

tajna92's Avatar

A sto se tice ovoga oko montaze... Pa koliko danas medija imamo, nemoguce je naci toliko dobrih montazera, snimatelja, dzirlo uvaca-pavaca....

A i sta ce nam toliki mediji uopste?
tajna92 is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2016, 06:34 PM   #37
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by tajna92 View Post
A sto se tice ovoga oko montaze... Pa koliko danas medija imamo, nemoguce je naci toliko dobrih montazera, snimatelja, dzirlo uvaca-pavaca...
Sa kakvim novinarima rade, montažeri i snimatelji su veliki carevi.

Pozdrav,

Vasa
Old 31-08-2016, 06:38 PM   #38
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Quote:
Pa da, ali to je uslov koji sam sebi moraš da stvoriš. Mislim, da od nezainteresovanih ili poluzainteresovanih uslužnih radnika stvoriš lojalne saradnike.
Stvorio. Međutim, ovde je toliko obesmišljeno sve u vezi sa naplatom, da se članovi tima, želeli, ne želeli, moraju okretati ka naplativim varijantama, pa samim tim i ti moraš da ideš linijom manjeg otpora.
Tuđa iskustva su tuđa iskustva, uglavnom, ja u taj mulj nisam hteo, ukapirao sam da me ti vetrovi nose ka žabokrečini u kojoj se mnogo radi, a nimalo umno i profesionalno ne napreduje, i zato sam promenio kurs.

Neću da ono u čemu bi trebalo da bude strasti, talenta i makar egzinstencijalne sigurnosti koja dolazi vremenom, postane bezvoljno odrađivanje na mišiće, uz stalno preispitivanje o tome da li sam žuč koji gutam dovoljno dobro naplatio, ili sam se prešao. Neka, to mi ne treba. Mislim da je ovde zdravije biti profi, pa makar i rekreativno, amaterski.

Pozz!
Old 31-08-2016, 06:42 PM   #39
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Quote:
Sa kakvim novinarima rade, montažeri i snimatelji su veliki carevi.
I obratno.
Old 31-08-2016, 08:18 PM   #40
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Neću da ono u čemu bi trebalo da bude strasti, talenta i makar egzinstencijalne sigurnosti koja dolazi vremenom, postane bezvoljno odrađivanje na mišiće, uz stalno preispitivanje o tome da li sam žuč koji gutam dovoljno dobro naplatio, ili sam se prešao. Neka, to mi ne treba. Mislim da je ovde zdravije biti profi, pa makar i rekreativno, amaterski.
Ovo je jedna od žalopojki uobičajenih na nama bliskim prostorima. U kapitalizmu nema egzistencijalne sigurnosti koja dolazi vremenom kao posledica minulog rada.

Inače, "rekreativni/amaterski profesionalizam" je sintagma koju bi trebalo da zaštitiš kao intelektualnu svojinu

Pozdrav,

Vasa

P.S. Lepo sam rekao da je ovo za Pričaonicu. Ili bi trebalo otvoriti podforum Ispovedaonica.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules