|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
BaÅ¡ me zanima da li će sad Magix pozajmiti deo workflow-a iz Acida u Sequoia-u, odnosno Samplitude... Dugo vremena želim da testiram Samplitude, ali nema se vremena... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Pro Member
|
![]()
iPhone 5s nema za 200 jevropejki! U mom slučaju ima za 350 (kupljen u Ljubljani), možda negde ima i jeftinije od toga, ali ne verujem da je to neka značajna cifra.
A zaÅ¡to sam ga kupio? Prvo, bila je to jedna od retkih situacija u poslednjoj dekadi da mi dvesta, trista evra gore dole ne igra nikakvu ulogu. To je ključno! ![]() S druge strane, ne volim velike telefone, pa su otpali svi isti i bolji kojih za ovu lovu ima na tržiÅ¡tu. A opet, kad već lamentiram nad ovim, Å¡ta će mi snimanje u 4K rezoluciji na mobu? Za indie, amaterske, studentske (demo) poduhvate, bar moja logika i iskustvo kažu tako, ovo nije potrebno. Sabrao sam dva i dva (obično sabiram jedan i jedan), pogledao tuđe raw sample klipove, fotke, uživo mi se učinio jedini koji je dovoljno kompaktan a sa takvim kvalitetom uradaka, prelomio, i kupio. I veoma sam zadovoljan. I baÅ¡ me briga da'l je na njemu jabuka il' kruÅ¡ka. ![]() ![]() A Å¡to se tiče softvera i tih nekih nelogičnih oscilacija u cenama, Å¡ta ja znam. Sve Å¡to koristim je besplatno, i svestan sam da ukoliko bih plaćao, verovatno bih drugačije i razmiÅ¡ljao, a ovako, sa neograničenim konforom, ipak se odlučujem za Sound Forge i Audition kada je reč o osnovnom editingu, pre nego za CuBase. Sitnice su to, i nema dileme da su stvar ličnog osećaja, ali, recimo, Sf mi je ubedljivo najbolji za cutovanje, dok mi je Audition neuporedivo bolji za ručno envelopiranje. SelektujeÅ¡ deo fajla, pojavi se volume control iznad selekcije, pojačaÅ¡, smanjiÅ¡, zero crossing odradi savrÅ¡eno svoje, i kad uđeÅ¡ u rutinu, ukapiraÅ¡ da u svakom drugom programu na tu bezveznu stvar, koja je neminovnost, ti u stvari gubiÅ¡ vreme. Jednako kao Å¡to ti ne pada na pamet da se sa znanjem rada u Cb upuÅ¡taÅ¡ u viÅ¡ekanalnu montažu zvuka u Au. To je tamo toliko trapavo, nezgrapno i koloritno iritirajuće, da im džaba sve. Ko zna, možda upravo ovakve sitnice zasnovane na potrebi, a onda i na ličnim afinitetima, i samoj industriji daju slobodu prilikom formiranja cene, pa postoje ti neki antagonizmi između Wavelaba i CuBasea, Sound Forgea i Acida? Nećemo to nikada saznati. ![]()
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
Igore, da si malo bolje trazio u BGD si mogao ove godine uzeti 5s, ali sa 16GB za ravno 250€ a ti mi veruj ako hoces ili ne, necu ti prosipati one fore "keve mi", "majke mi", "dabogda mi keva prdnula na roditeljskom ako lazem" itd. . Ako je tvoj 5s sa vise memorije (32 ili 64GB) onda je jasno zasto si ga platio 100 € vise. Ja ga nasao (16GB) i hteo sam da ga uzmem samo da bih ga neotpakovanog prodao za koji € vise
![]() ![]() Ovde zavrsavam pricu o telefonima, keve mi, i izvinjavam se na off-u. ![]() Pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Member
|
![]()
Pogresnom logikom dolazite do zakljucka zasto kosta toliko.
Pre svega, to je proizvod koji treba da se proda, a da bi se prodao kosta da se napravi (programira) Postoje timovi (koji takodje kostaju) koji racunaju statisticki, koliko je trziste zainteresovano za proizvod, sta kupci zahtevaju itd... Koliko ce vremena uzeti da se napravi proizvod pomnozeno brojem ljudi i njihovih satnica koji u tome ucestvuju, plus svi ostali troskovi koji ulaze u proizvodnu cenu. Onda se prvo odredi koja prodajna cena pokriva te troskove pa se na to dodaje zeljeni profit. Da bi program radio to sto treba i kako treba, neko mora da ga pravi, odrzava i nadogradjuje a to kosta. Kad bi svi koristili free verzije, onaj programer bi jos posle prvog izdanja ostao bez posla... Eto zasto kosta, i nema nikakve veze cena SFa sa cenom Cubasea ili WaveLaba itd. Da dodam, a pogotovo sa cenom iPhone-a koji se prodaje u X puta vecem broju i ima X puta vece trziste i naravno markrting na svakom cosku. Telefon kupuje svako a SF samo onaj ko se na neki nacin bavi obradom zvuka. Last edited by tajna92; 27-08-2016 at 03:17 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Member
|
![]()
Što se tiče verzije SF-a koja košta 60 Evra, zapravo je prilično solidna i funkcionalna.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Sve je to stvar tržišta!
Cubase je zapravo jako jeftin u odnosu na to koliko koštaju svi ostali softveri za audio produkciju. Oni su se potrudili da budu jeftiniji od Pro Toolsa jer nikako drugačije uopće ni ne mogu probiti svoj proizvod na tržište. Ali prvo ih je zajebao sam Avid kada je skinuo radikalno cijenu PTa s prelaskom na "native" verzije, zatim je tu uletio i Logic nakon što ga je Apple kupio i još naknadno srušio cijenu. Sada Cubase stoji na nekoj granici ispod koje vjerovatno ne može ići niže. Ali to je, ponavljam, samo zbog konkurencije i pozicije na tržištu. Oni se lome da istovremeno sruše cijenu što niže a ponude još više u svom softveru. Trpaju se synthevima, daju puno plugina, imaju cijeli channel strip, pa sve te funkcije koje trebaju i ne trebaju... Sve je to samo zato što Pro Tools drže sav profesionalni market share u večini svijeta (ili barem onih tržišta na kojima se natječu) S druge pak strane, kao što je netko spomenuo, Sound Forge je tu da se na brzinu cap-cap klik-klik nešto izreže, editira, pošalje iz daw-a i vrati. On je praktički jedini koji s tolikom brzinom to obavi. I time je market leader u svom segmentu. E a kad si na vrhu onda možeš i diktirati cijene. Njegovo tržište nije da bude osnovni softver (to su daw-ovi) nego dodatni alat. A ajmo dodatne alate usporediti s extra-super-fiju-šminka dodacima za auto recimo. To je ko neke niskoprofilne alu felge. Ne trebaju ti jer auto ionako vozi. Al s njima vozi bolje i izgleda ljepše (ili u slučaju softvera - radi posao lakše). E pa to ćeš onda bratko i platiti! Zato može toliko koštati. U onom segmentu posla gdje ti treba ta brzina koju SF daje, tih 400 dolara/eura/čegagod nije neka para. To se jednim poslom odradi. A donese brzinu. A brzina je konkurentnost na tržištu. *ebi ga - tržište! A to što smo mi navikli da sve imamo jer pijaca radi punom parom, pa kad ti nešto zatreba samo si instaliraš, to je drugi par rukava. Kod nas se smatra da svi na zapadu imaju sve što i mi imamo. A nemaju - oni kupe samo ono što im treba.
![]() |
#19 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zasto toliko dugo ucitava | Braca | Computer Hardware | 4 | 16-11-2012 07:15 AM |
Eh da imam para ko Don! | Shricke | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 15 | 28-04-2008 10:09 PM |
sta da kupim za malo para | sasait | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 6 | 27-10-2006 04:12 PM |
koliko para toliko i muzike?! | balthazaar | Zoran Vračević - Vrač | 9 | 18-09-2006 10:12 AM |