Quote:
Originally Posted by boggy
Probaj ovako:
Napravi dva okvira kao za "shifonjer" dubine 30cm i napuni ih NESTISNUTOM mekom kamenom vunom... slicno kao sto je radio student u svojoj sobi za vezbanje violine (mada je ona vuna staklena - Ecose). Da bi obezbedio da ti donji slojevi budu bez pritiska koje pravi tezina gornjih slojeva postavi povremeno "police"... sve mozes napraviti od ravnih krovnih letvi. Ta dva "super trap-a" mozes pomerati po sobi i meriti njihov uticaj. Oni realno ne mogu napraviti cudo ispod 100Hz... ali su jedino sto mozes napraviti bez znanja, iskustva, vestine, merne opreme a da ti uticaj bude ocigledan u merenjima bez i sa tim "super trapovima". Tako ces bez preterano velikih ulaganja steci utisak sta ti realno mozes srediti u sobi i na koji ces to nacin uraditi. Cloud neces lako probati bez ozbiljnije akcije, i tu ti preporucujem visece horizontalne trapove od po 15-20cm debljine od istih materijala, i pokri sto veci deo plafona... zazor do plafona moze biti 10-20cm. Tu i nema sta meriti, to ce ti trebati sigurno... modovi od plafona i poda su ionako na nesto visim frekvencijama zbog manje talasne duzine.
Setanje "super-trapova" po sobi ce ti pomoci da sam shvatis gde je njihov najveci uticaj za odredjeni sobni mod. Kasnije ces ih upotrebiti, i dodaces novih jos tamo gde su ti bili korisni ti stari (merenjima si ustanovio)
Trapove pozicioniraj uz zidove, zadnji, zadnji i prednji, samo prednji, levi i desni, zadnji levi i desni ugao (pod uglom kao superchunk)... itd...
Sve belezi i vodi evidenciju... trebace ti neko vreme da rastumacis sta koji gde radi, i kasnije ces samo da ih napravis jos i dodas.
Ako ti je 30cm mnogo debelo, napravi 20cm (od nesto gusce vune)... mada je 30cm moze biti dosta efikasnjie. Sirina neka bude 1.5m, a visina 2m.
koristi onaj povrtarski filc da bi sprecio da prasina leti po sobi kada zavrsis punjenje vunom. Trudi se da sve uradis od letvi i da ceo kostur bude vazduhopropustan sto je moguce vise, odnosno izbegavaj velike ravne povrsine... ploce od medijapana i slicno... Ako si vest, mislim da ces uspeti da ih napravis.
Srecan rad! 
|
Imam u skladistu 16.4 kvadrata kamene vune od 120kg/m3 i 9.6 kvadrata kamene vune od 75kg/m3 (obe debljine 5cm), moze li nesto od te vune da posluzi kod ovih improvizacija zarad odredjivanja uticaja na sobne modove?
Takodje razumem da ce mi u svakom slucaju biti potreban cloud sto vece povrsine, da li bi bilo sigurno da odmah krenem sa njegovom kontrukcijom? Recimo debljine 15cm od ove najteze vune, isto toliko odmaknutog od plafona?
Sta bi jos bilo sigurno krenuti sa izradnjom pre merenja sa improvizovanim super-trap-ovima? Donekle sam u zurbi, a imam majstore koji su mi na usluzi.
Ono sto je jos mozda problematicno kod mene je sto sumnjam da cu moci da stavljam bilo sta deblje od 20cm na bocne zidove (ukljucujuci air-gap) zbog opreme koja ce biti rasporedjena duz tih zidova, sto sam napomenuo ranije u thread-u.