|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#51 |
Member
|
![]()
Nije, tu usporedbu sam izvukao samo iz REW nakon svih merenja.
Pretpostavio sam da zbog toga mozda nece biti relevantno. Razmak izmedju te dve pozicije mikrofona je 25cm, da li je to previse, ipak ja necu biti u realnom radu sve vreme tacno u sweet spot-u u centimetar. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Meni se odziv koji sam quotovao dopada po tom pitanju te pokusaj da sa jednakim udaljenjem mikrofona nadjes nesto najblize tome ili bolje. Ako ne... izaberi najmanje lose i kreni sa apsorberima.
![]() |
![]() |
#53 |
Member
|
![]()
Hvala puno, ovo mi je svakako bilo jako zanimljivo i vredno iskustvo. Odradicu jos par merenja, ali pretpostavljam da ce monitori zavrsiti na ovim zadnjim pozicijama.
Sad su na redu apsorberi. Svestan sam da sirokopojasnim poroznim panelima ne mogu mnogo da uticem na to sto se desava u opsegu ispod 200Hz, ali trenutno nemam ideju za bolje resenje. Nadam se da cu supershunk-ovima makar malo ispeglati bass. Svakako sam otvoren za predloge. Bilo sta modularno i u DIY izvedbi. Da li mi ova merenja mogu pomoci da dobijem bolji uvid kako treba tretirati prostoriju ili su samo sluzila za pozicioniranje zvucnika? Sobne modove mogu i sam da izracunam, mada nisam siguran kako tacno jer mi prostorija nije pravilnog pravougaonog oblika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Napravi dva okvira kao za "shifonjer" dubine 30cm i napuni ih NESTISNUTOM mekom kamenom vunom... slicno kao sto je radio student u svojoj sobi za vezbanje violine (mada je ona vuna staklena - Ecose). Da bi obezbedio da ti donji slojevi budu bez pritiska koje pravi tezina gornjih slojeva postavi povremeno "police"... sve mozes napraviti od ravnih krovnih letvi. Ta dva "super trap-a" mozes pomerati po sobi i meriti njihov uticaj. Oni realno ne mogu napraviti cudo ispod 100Hz... ali su jedino sto mozes napraviti bez znanja, iskustva, vestine, merne opreme a da ti uticaj bude ocigledan u merenjima bez i sa tim "super trapovima". Tako ces bez preterano velikih ulaganja steci utisak sta ti realno mozes srediti u sobi i na koji ces to nacin uraditi. Cloud neces lako probati bez ozbiljnije akcije, i tu ti preporucujem visece horizontalne trapove od po 15-20cm debljine od istih materijala, i pokri sto veci deo plafona... zazor do plafona moze biti 10-20cm. Tu i nema sta meriti, to ce ti trebati sigurno... modovi od plafona i poda su ionako na nesto visim frekvencijama zbog manje talasne duzine. Setanje "super-trapova" po sobi ce ti pomoci da sam shvatis gde je njihov najveci uticaj za odredjeni sobni mod. Kasnije ces ih upotrebiti, i dodaces novih jos tamo gde su ti bili korisni ti stari (merenjima si ustanovio) Trapove pozicioniraj uz zidove, zadnji, zadnji i prednji, samo prednji, levi i desni, zadnji levi i desni ugao (pod uglom kao superchunk)... itd... Sve belezi i vodi evidenciju... trebace ti neko vreme da rastumacis sta koji gde radi, i kasnije ces samo da ih napravis jos i dodas. Ako ti je 30cm mnogo debelo, napravi 20cm (od nesto gusce vune)... mada je 30cm moze biti dosta efikasnjie. Sirina neka bude 1.5m, a visina 2m. koristi onaj povrtarski filc da bi sprecio da prasina leti po sobi kada zavrsis punjenje vunom. Trudi se da sve uradis od letvi i da ceo kostur bude vazduhopropustan sto je moguce vise, odnosno izbegavaj velike ravne povrsine... ploce od medijapana i slicno... Ako si vest, mislim da ces uspeti da ih napravis. Srecan rad! ![]()
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 07-02-2012 at 06:08 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Senior Member
|
![]()
Zanimljiva tema, evo da se i ja malo ukljucim sa kojim prijedlogom.. Uglavnom ako prihvatis ovaj nacin koji ti boggy gore opisuje mozda ce ti posluzit jedan trik sa room eq wizardom za brze ocitavanje mjerenja.
U rew softweru postoji opcija Real Time Analyzer RTA koja omogucava ocitavanje odziva u realnom vremenu tako da mozes promatrat odziv dok kemijas sa trapovima. A caka je u tome da sweep pustis preko nekog playera (winamp, foobar ili sl.) jer sam softwer nema opciju kontinuiranog sweepa, bar ne u verziji 4 (sa peticom sam imao problema pa je izbrisao..) i postavis sample u loop na playeru. U attachu je sweep sample 20-400Hz koji moze posluzit za ovo i mislim da bi ga trebalo pustit tokom mjerenja sto glasnije da vise dodju do izrazaja pikovi i dipovi. Inace ovaj trik odlicno dodje kad se trazi idealna pozicija monitora, ustedi masu vremena.. Palo mi je napamet da bi se na ovakav nacin moglo traziti najbolju poziciju za absorbere na nacin da se sa mikrofonom po sobi mjeri gdje se kriticne frekvencije najvise bildaju i na tim mjestima pojacati apsorbciju panelima... Ovo nisam jos probao tako da neznam jel se dobiva sta s time, ali nekako mi je logicno da je.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Ne treba zuriti... sredjivanje akustike studija NIJE jednostavan posao i potrebno je mnogo truda da bi se izvukao rezultat iz male sobe... precica nema, po mojim iskustvima. Quote:
Sta god... ne preporucujem pocetnicima. Savet: Drzite se pozicije zvucnika i mikrofona koje ste nasli, ne micite ni zvucnike ni mikrofon, merite posebno uticaj apsorbera u sobi na levi i na desni zvucnik i pazljivo uporedjujte sa stanjem kada nije bilo nikakve apsorpcije... posle nekoliko premestanja dobicete sliku koji se mod lovi na kom mestu. Ako je problem da sacuvate pozicije, onda obelezite na patosu izolir trakom krstice.
![]() |
![]() |
#57 |
Moderator
|
![]()
I da, ako se prave "super traps" sa mekom vunom ... debljina 50cm je bolja od 30cm... cisto da znate... ako vam zauzimaju suvise prostora, moracete napraviti kompromis.
![]() |
#58 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() Jeste kao što Boggy kaže koristi Pink PN ne Sweep kod RTA. Pink PN pogoniš u generatoru REW-a. Ja si recimo nastavim u RTA načinu rada i npr. 16 averages jer inače se situacija sa promjenom pozicije menja prebrzo ili presporo, odnosno treba si prilagoditi sebi i situaciji. I jeste to je za naprednije korištenje te treba znati što češ sa tim podatcima.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Senior Member
|
![]() Quote:
Koja je prednost Pink PN u odnosu na Sweep, odnosno u kojem se slucaju bolje njega koristiti? Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Moderator
|
![]()
Nema problema! ... malko si me nasmijao, nemoj zamjeriti!!!
Ima nekih "pravila" kod merenja da. REW nekako "preferira" Sweep zbog suvremenijeneg merenja (dr. Farina ga je domislio kao najmanje ?tetno na gre?ke prilikom merenja). Sweep je posve odličan kad mjeri? i normalnom modu, ali kada ide? na Real Time Analyzer (RTA) metodu onda treba? drugačiji signal a za to je pogodan ponavljajuči PN Pink Noise.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
The Future Of Apple | Coconut | Razno | 2 | 13-08-2010 01:25 PM |
Benassi brothers studio u Future Music | DaBear | Razno | 83 | 10-09-2008 01:57 PM |
Future Music | Arthur | Tutorijali | 18 | 28-12-2004 11:51 PM |