|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Prica je bila o tome sta bih (ja) preporucio a sta ne. Radio sam i jedno i drugo, i cinjenica: - da se srafovi vide, - da materijal hoce da pukne (da se "rascveta", rascepi) u pravcu (susednih) srafova, - da srafovi mogu da utonu u materijal vise nego sto treba, - da se dubina ulaska glave zbog nehomogenosti ne moze kontrolisati na jednostavan nacin, - kao i da je spoj cvrsci BEZ srafova (jer srafovi NE upijaju lepak za drvo, posto su od metala, a tiplovi upijaju, pa sve postaje homogena celina) Ja se odlucujem za (keks) tiplove cak i kada pravim prototip. Napominjem da keks tiplovi nisu obicni tiplovi i da je rad sa keksaricom daleko precizniji i laksi nego sa sablonima za busilicu i cilindricnim tiplovima (ako si na te tiplove mislio) Problem sa keks tiplovima je sto ti trebaju dodatne alatke, ali se danas dosta povoljno mogu nabaviti (recimo za manje od 100EUR) u nekom pristojno kvalitetnom obliku. Pri tom je odradjivanje ivicnog spoja sa keks tiplovima precizniji nego sto ikada srafovi mogu biti (isterati bolje od 1/10mm nije nikakav problem) Quote:
Nije to razlog.. naveo sam razloge gore. Najvazniji mi je da ni pored glave srafa ne prolazi vazduh (znao je da mi prolazi) i da je spoj cvrsci i pouzdaniji... jedino je sklapanje daleko teze i priprema skuplja, ali... meni se cini.. s razlogom. Quote:
Problem je da se urade spojevi da budu estetski zadovoljavajuci. Kod kuhinja se radi kantovanje, pojedini spojevi se rade BEZ lepka (najcesce), ali tu postoje sasvim drugi zahtevi, zaptivenost nije bitna... itd.. Kuhinje mogu da sklapaju i keks tiplovima, ali onda lepak sipaju samo u rupe za tiplove, lepljenja ivica medijapana nema, jer lepak nece da zalepi plastiku i drvo. Mogla bi se priprema odraditi na CNC a da se folija ne prekida, pa bi ivice imale sansu da se ne krzaju itd... ali i za to je potrebno uloziti i novac i vreme da bi se to tako pripremilo. (nadjoh video posle nekog vremena) Evo primera kako bi to trebalo raditi ako je prethodno plastificiran medijapan (DALI Speakers) Od 1:20 krece sklapanje kabineta od prethodno plastificiranog medijapana pripremljenog na CNC router-u: http://youtu.be/nkRXcJuUhzM Ako nemate tih mogucnosti, plastificiran materijal vam nema nikakvog smisla, na kraju ce ivice biti krzave, ako se sve ne pripremi kako mora. Zato finis treba ostaviti za posle, odnosno izabrati finis koji se moze realizovati, a da pristojno izgleda, posto se kutija sklopi. Ima jos par nacina da se sklapanje uradi sa prethodno furniranim materijalom, sto sam video kod Meyer Sound, ali to zahteva pored keksarice i router i ozbiljne nozeve, tako da to moze biti komplikovanije i skuplje.... itd...
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 31-12-2011 at 02:52 AM. |
|||
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Alex Da Kid - intervju (kako je "pocepao") | DaBear | Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike | 0 | 10-11-2010 08:50 PM |
Kako "ispeglati" (normalizovati) nivo zvuka u razlicitim wav-ovima pre snimanja na CD | jox | Tutorijali | 2 | 11-08-2009 10:52 PM |
Kako spasiti "sprzenu" audio snimku? | Koshpa | Audio Produkcija - Tehnike | 12 | 07-05-2009 01:22 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
Ozvucavanje 2x12" + 1x15" gitarske kutije? | Molotov | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 11 | 03-12-2007 11:32 AM |