Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 31-12-2011, 02:39 AM   #11
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Pomoc - Kako "utegnuti" kutije?

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
......
Bogi, Hteo bih da znam zasto se ne moze raditi srafovima + lepkom za drvo, kad ti srafovi mogu da drze kao i tiplovi, ako se lepo premazu lepkom ?
Niko nije govorio da ne moze...
Prica je bila o tome sta bih (ja) preporucio a sta ne.

Radio sam i jedno i drugo, i cinjenica:
- da se srafovi vide,
- da materijal hoce da pukne (da se "rascveta", rascepi) u pravcu (susednih) srafova,
- da srafovi mogu da utonu u materijal vise nego sto treba,
- da se dubina ulaska glave zbog nehomogenosti ne moze kontrolisati na jednostavan nacin,
- kao i da je spoj cvrsci BEZ srafova (jer srafovi NE upijaju lepak za drvo, posto su od metala, a tiplovi upijaju, pa sve postaje homogena celina)
Ja se odlucujem za (keks) tiplove cak i kada pravim prototip.
Napominjem da keks tiplovi nisu obicni tiplovi i da je rad sa keksaricom daleko precizniji i laksi nego sa sablonima za busilicu i cilindricnim tiplovima (ako si na te tiplove mislio)

Problem sa keks tiplovima je sto ti trebaju dodatne alatke, ali se danas dosta povoljno mogu nabaviti (recimo za manje od 100EUR) u nekom pristojno kvalitetnom obliku.
Pri tom je odradjivanje ivicnog spoja sa keks tiplovima precizniji nego sto ikada srafovi mogu biti (isterati bolje od 1/10mm nije nikakav problem)
Quote:

Davno jos, radio sam ovako, jer sam poludeo od tiplova i napravio prilicno brzo par kompresionih kutijica i nisam imao problema sa zaptivenoscu ili rasrafljivanjem i slicnim... Rekao bih da je problem to sto bi se teorijski ti srafovi rasrafili vremenom pod dejstvom vibracija, ali da li bi mogao da "strucno" kazes zasto bas izricito NE srafovima ?
Ne... srafovi se nikada ne mogu otsrafiti iz sperploce, ako ih namazes kvalitetnim lepkom za drvo, moze da se pokida glava samo... brusilicom sam jednu, pogresno zasrafljenu kutiju, "otsrafljivao"... jer sraf nije usao dovoljno duboko pa nije hteo ni napred ni nazad a lepak se stegao.... itd
Nije to razlog.. naveo sam razloge gore. Najvazniji mi je da ni pored glave srafa ne prolazi vazduh (znao je da mi prolazi) i da je spoj cvrsci i pouzdaniji... jedino je sklapanje daleko teze i priprema skuplja, ali... meni se cini.. s razlogom.
Quote:
I jos nesto: postoji iverica koja je vec oblozena i plastificirana, zasto ne upotrebiti nju ? Morale bi ivice da se obrade pod 45 stepeni - ali mislim da bi izgledalo ok... doduse lepsi su ovi gore na slici, ovako bi se videli "savovi" izmedju stranica.
Jesi li to ikada probao? To sto je materijal vec plastificiran ne olaksava problem jer trebaju ivice i spojevi da se odrade da budu cvrsti, zaptiveni i estetski prihvatljivi.... sto nije trivijalno...
Problem je da se urade spojevi da budu estetski zadovoljavajuci. Kod kuhinja se radi kantovanje, pojedini spojevi se rade BEZ lepka (najcesce), ali tu postoje sasvim drugi zahtevi, zaptivenost nije bitna... itd.. Kuhinje mogu da sklapaju i keks tiplovima, ali onda lepak sipaju samo u rupe za tiplove, lepljenja ivica medijapana nema, jer lepak nece da zalepi plastiku i drvo.
Mogla bi se priprema odraditi na CNC a da se folija ne prekida, pa bi ivice imale sansu da se ne krzaju itd... ali i za to je potrebno uloziti i novac i vreme da bi se to tako pripremilo.

(nadjoh video posle nekog vremena)

Evo primera kako bi to trebalo raditi ako je prethodno plastificiran medijapan (DALI Speakers)
Od 1:20 krece sklapanje kabineta od prethodno plastificiranog medijapana pripremljenog na CNC router-u:
http://youtu.be/nkRXcJuUhzM
Ako nemate tih mogucnosti, plastificiran materijal vam nema nikakvog smisla, na kraju ce ivice biti krzave, ako se sve ne pripremi kako mora. Zato finis treba ostaviti za posle, odnosno izabrati finis koji se moze realizovati, a da pristojno izgleda, posto se kutija sklopi. Ima jos par nacina da se sklapanje uradi sa prethodno furniranim materijalom, sto sam video kod Meyer Sound, ali to zahteva pored keksarice i router i ozbiljne nozeve, tako da to moze biti komplikovanije i skuplje.... itd...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 31-12-2011 at 02:52 AM.
boggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules