|
Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Poz...
Pocetnicko pitanje: U audition-u je snimljen neki sitniji materijal (10 pesama), u istom je sve to smixovano u pojedinacne wav-ove koje treba snimiti na CD. E sad, standardan problem je sto ti wav-ovi nemaju ujednacen nivo zvuka, pa to pri preslusavanju predstavlja vrlo neprijatan problem. CD sam narezao takodje u Audition-u, i puko ukljucivanje normalizacije nije dalo zeljeni rezultat ![]() Svaki savet, uputstvo ili sta vec je vise nego dobrodoslo.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Peglanje materijala se moze uraditi na laksi i tezi nacin. Kako to obicno u zivotu biva - tezi je jedini ispravan. Kada si mixao pesme trebalo je da se vodi racuna o tome da materijali pre post produkcije budu na pribliznom dinamickom nivou... Kako je po svemu sudeci sada kasno za to, jedno od resenja moze da izgleda na sledeci nacin:
Ne radi se o tome da treba besomucno kompresovati i nadrndavati pesme koje nemaju dovoljnu glasnocu,jer ces na kraju dobiti materijal sa ujednacenim nivoima i potpuno razlicitim zvukom. Mozes da probas sledece: Pesme koje su tihe pojacaj prostom volume tehnikom do nekog nivoa dok se ne pojavi klipovanje pikova pa cak i ako uleti pik u +1db nije strasno...! +2db ako bas mora... Pesme koje su najglasnije smanji za od prilike istu toliku vrednost ili vecu ako je potrebno, uopste pokusaj da ih volume-om sto vise ujednacis, bar onako na uho, tako da dinamicki budu kud i kamo ujednacene... Zatim stavi neki od alata za post produkciju u vidu nekog mastering limitera (zajebajzera,he,he...) ,ja navise koristim mackie final mix ,prosto mi se svidja kako radi,probaj ga naci opasna alatka, i onda nekom manjom ( ili srednjom )vrednoscu od uobicajene dopeglaj ceo snimak... Trebalo bi da bude ok... Imaj samo na umu da u celoj prici 3 db gore dole predstavlja veeeliku vrednost. Dakle ne preteruj... ![]() Aj srecno...
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 10-08-2009 at 02:36 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
hvala....
Uspeo sam, tj. rezultat je u kategoriji "dovoljno dobro" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kako spasiti "sprzenu" audio snimku? | Koshpa | Audio Produkcija - Tehnike | 12 | 07-05-2009 01:22 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |