Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 24-09-2008, 01:36 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Sidechain pitanje

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Razumem da je potrebno "experimentisati" i pronaći najbolji odnos release, atack-a i.t.d... ...ali, moje pitanje je bilo drugo...
Dakle, reč je o postprodukcionom sidechainu, znači semplove mo?emo unapred obraditi (pre svega, dinamički) pre nego ?to ih postavimo u dva kanala, jedan iznad drugog. Zanima me da li bi oba sempla trebalo da budu na istom pik nivou, kako bi u krajnjoj instanci, uz, eventualno, liiting, imali ujednačen snimak?
Čini mi se da konačno razumem pitanje (u početku si bio malo konfuzan). Kada obradi? glas kako ga već obrađuje? (sredi? mu pikove i tako to), njegova pista bi trebalo da bude malo TI?A od matrice.

Čista logika - koliko god da ducking sti?a matricu (osim na "minus beskonačno") ona će ipak proizvoditi neku struju, jel' da?. E sad, kada se ta struja sabere sa strujom koju proizvodi glas, zbir će biti veći od matrice pre i posle voiceovera. To u slučaju da su pikovi glasa i matrice "isti". Onda će svi voiceover delovi biti glasniji od same matrice za xyz dB. Samo po sebi, to nije lo?e ako nije preterano, tj ako razlika između "gole" matrice i VO delova nije veća od jedno 3dB.

Naravno, sve zavisi u koje svrhe koristi? ceo taj proces. Ako je za reklame, onda mo?e? da tera? i preko toga, pa da stvari re?i? brickwall limiterom (Waves L2, npr) tako da "gazi" samo VO delove. To zvuči prilično dvratno ako se pretera, ali za reklamne blokove je na?alost postalo nu?no .

Ne znam da li sam ikako pomogao, sada sam ja konfuzan, ali to je valjda to.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ukoliko se ne radi o reklamama, iskustvo mi govori da se bolji (manje zamorni) rezultati dobijaju "crtanjem" envelope na matrici nego duckingom i naknadnim limitingom.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules