Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-05-2006, 02:53 AM   #10
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Pitanje za Boggy-a

Mislim da je već postojala tema o ovome pre vi?e meseci, mislim da je Arthur-a interesovalo. Konkretno, oti?ao sam na Steinberg forum i pogledao ?ta je u jednoj temi sam autor wavelab-a odgovorio po?to sam i ja imao sličnu dilemu.

Moglijeva zbunjenost (mada pretpostavljam btw da on misli na 24-bitni a ne 48 binti fajl, jel) je uzrokovana time ?to Wave lab nema načina da prepozna bita?u fajla, on uvek interno radi na visokoj bita?i. Znači ako radite mastering u njemu, kao zadnji u lancu upalite neki dither, recimo dither kao plugin odvojen ili u okviru Waves L2 ili jednostavno ugrađeni dither samog programa, i ili izaberete da se pravi novi fajl pa se odredi da su properties novog fajla da je 16-bit ili se samo renderuje. E sad ako se samo renderuje, tehnički će I DALJE PISATI DA JE FAJL 24 bit iako je izvr?en dithering. Fajl, je ditherovan, ali su sada tih 8 bitova praznih i nakon toga se fajl mo?e snimiti kao 16 bitan tako ?to se u "save as" meniju izabere ručno 16 bita.
Znači ili pravljenje novog fajla koji je 16 bita odmah ili nakon renderovanja, ručno snimiti fajl kao 16 bita, zabuna je u tome ?to se properties fajla ne promeni iako je on "spu?ten na 16 bita"

To ?to se tiče Wavelab-a. A koliko znam ovako u procesu snimanja, jedini trenutak kad se sa 24 bita (ili 32 bit float) spu?ta na 16 je nakon masteringa, tako da je to i jedini trenutak kad ima smisla staviti dither plugin.

?to se tiče dither-a ne znam, mo?e neko da napi?e kratak tutorijal ili da postavi neki postojeći tekst sa teoretskim obja?njenjem
Dushan_S is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules