Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Produkcija Elektronske Muzike

Produkcija Elektronske Muzike Sve sto vas interesuje u vezi produkcije elektronske muzike, modernih zanrova i pravaca:

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-04-2010, 05:29 PM   #71
google
Banned

Default Re: Kick i bass u House glazbi?

Quote:
Originally Posted by kejkz View Post
Posto, koliko je barem meni poznato, danas da gotovo da nema hosta ciji endzin radi na 16 bita, dithering je pozeljno raditi kada se izbacuje mixdown. Razlog je jednostavan:
Zato sam i napisao da radi diter u masteringu, ali me je kolega ispljvao. Uobicajeno je da se sve radi na vecem broju bita pa svede na 16. Mozda ima i mogucnosti da se radi sve na 16 bita pa ne treba diter, ko zna... Ali reko to ko radi.
Quote:
Jos nesto google, mislim da se kod tvojih postova stalno mesaju vise stvari: komponovanje, editing, mix i mastering stalno predstavljas kao jedan proces. U osnovi, to je tacno, i to stvarno moze pomoci nekome ko u startu misli da ce u krajnjem procesu, masteringu, resiti probleme koje je ugradio samim komponovanjem, pa zatim greskama u ostalom delu procesa izgradnje pesme.
Manje jeste vise, to je filozofija koja se krije iza vecine dobrih pesama i ideja.
1. To sam i ja tvrdio. Ne postoji nacin da od lose pesme ili loseg aranzmana, nekim cudom u miksu napravi dobar zvuk. Moguce je smiksati nesto lose, ali to nece zvucati.

2. stvar koju tvrdim je da los aranzman moze potpuno upropastiti dobru pesmu. A dobar aranzman ne moze izvaditi losu pesmu.

3. Sto tvrdim je da dobra pesma+ dobar aranzman + dobri sviraci moze biti snimljena sa bilo cime i uvek ce zvucati dobro, makar oprema bila losa.

To nije neka mudrost, a svodi se na to da treba raditi na muzici.
Quote:
Ali, koliko god da je neka pesma dobro osmisljena i sredjena, nekada se mora raditi editing, bas radi dobijanja prostora i preciznijeg definisanja odnosa kanala.
To sam i ja rekao u nekim drugim postovima, iz istog razloga koji si naveo.
Quote:
Takodje, zvuk nekog instrumenta, ma kako dobro i kompaktno zvucao u kombinaciji sa ostalima, nekada zahteva intervenisanje eq-a, nekada vrlo malo i suptilno, a nekada ekstremnije.
To moze a i ne mora. Meni je ok da u snimanju imam mali hi pass. Da imam vise iskustva mogao bi i mali pik na srednjim kod usnimavanja, oko 2- 4 db.

To bi bilo dosta po mom misljenju. Neki ekstremni eq, moze kod nekih zvukova koji trebaju da se cuju malo, iz drugog plana. Za sve sto je blizu, bar ja ne bih nista drasticno menjao.
Quote:
I jos jedna, vrlo bitna stvar: svi ovi procesi nisu nikakva filozofija, moze ih svako raditi i nauciti, samo sto nece svima rezultati biti isti
Sa ovim se potpuno slazem.
Quote:
Toliko od mene, vidimo se na nekom drugom tredu
Odlican, korektan i argumentovan post.

Last edited by google; 01-04-2010 at 05:34 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 09:54 AM   #72
djtopa
Junior Member

Mix radim na 48 000 24bit,al ste me zbunili s tim diterom sada
Više pojma nemam šta je to...

Još nešto ako imam neke sampleove u 44.100 16bit dali je OK njih ubacivati ako je projekt 48 000 24bit?

Last edited by djtopa; 02-04-2010 at 09:57 AM.
djtopa is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 04:37 PM   #73
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by djtopa View Post
Mix radim na 48 000 24bit,al ste me zbunili s tim diterom sada
Vi?e pojma nemam ?ta je to...

Jo? ne?to ako imam neke sampleove u 44.100 16bit dali je OK njih ubacivati ako je projekt 48 000 24bit?
Malo iz-googlaj kaj je dither, a kaj se tiče fileova koji su 44100/16, prilikom ubacivanja u projekt DAW bi te trebao pitati (ili to već sam automatski obaviti) da li hoći? da se ti fileovi konvertiraju u 48000/24 ili bilo koji samplerate/bit samoga projekta ... Nije ti BED, samo loadaj u projekt ... Pozz ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 05:23 PM   #74
google
Banned

Quote:
Mix radim na 48 000 24bit,al ste me zbunili s tim
Ako ti je finalni snimak na 44.1 kHz/16 bita, onda ti je bolje da odmah radis sa samlpe rate 44.1 kHz, nego da prvo radis na 48kHz, pa posle konvertujes na 44.1.

Fajl iz sekvencera izvezi na 32 bita. Seplove ne diraj, nek ostanu takvi kakvi su.

Od ditera koristi mbit+ iz Ozone 4. To je sve sto ti je potrebno da znas o tome.

Last edited by google; 02-04-2010 at 06:15 PM.
Old 03-04-2010, 01:11 PM   #75
djtopa
Junior Member

Quote:
Originally Posted by google View Post
Ako ti je finalni snimak na 44.1 kHz/16 bita, onda ti je bolje da odmah radis sa samlpe rate 44.1 kHz, nego da prvo radis na 48kHz, pa posle konvertujes na 44.1.

Fajl iz sekvencera izvezi na 32 bita. Seplove ne diraj, nek ostanu takvi kakvi su.

Od ditera koristi mbit+ iz Ozone 4. To je sve sto ti je potrebno da znas o tome.
Radim na 48 jer mi je vlasnik studija gje ću master radit rekao da njima najbolje dam u 48 24bit pa oni rješavaju dalje konvertiraju u 44 16.

Našao sam neki tutorial o tome:
http://www.izotope.com/support/cente...od_id=2&id=129

Last edited by djtopa; 03-04-2010 at 01:13 PM.
Old 03-04-2010, 01:38 PM   #76
google
Banned

Quote:
Radim na 48 jer mi je vlasnik studija gje ću master radit rekao da njima najbolje dam u 48 24bit pa oni rješavaju dalje konvertiraju u 44 16.

Našao sam neki tutorial o tome:
http://www.izotope.com/support/cente...od_id=2&id=129
Onda ti diter uopste ne treba. Sredi pesmu, zvuke i aranzman. Malo skratis sa eq sta gde treba i posaljes na master.

Imas dobro odsviranih ritmova na netu za bubanj, moze se odlicno uraditi. Ima i bar dva odlicna vst bubnja gde mozes naci kvalitetnih zvukova.

Bas bi bilo dobro da se odsvira, ako hoces da zvuci malo sinteticki, stavi neki efekat. To bi dosta popravilo utisak.

Uz dobru ritam sekciju treba ti jos jedan interesantan 1. glas i 1-2 mala zvuka, koji povremeno sviraju. To je sigurna varijanta.

Last edited by google; 03-04-2010 at 01:40 PM.
Old 14-04-2010, 04:36 PM   #77
djtopa
Junior Member

Evo ne?to se radilo...
Ponovo sam smixao s novim kickom i bassom(triology)
te na bass dodao Vintage Warmer.Jo? sam dodao novu sax dionicu,synth i tako.Kako vam se sada čini?
jel to OK za slati na labele?

http://soundcloud.com/djtopa/topa-so...i-pokusaj-mixa
Old 15-04-2010, 02:03 PM   #78
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Evo nešto se radilo...
Ponovo sam smixao s novim kickom i bassom(triology)
te na bass dodao Vintage Warmer.Još sam dodao novu sax dionicu,synth i tako.Kako vam se sada čini?
jel to OK za slati na labele?

http://soundcloud.com/djtopa/topa-so...i-pokusaj-mixa
Salji slobodno. Dobro je, cak bolje od 60% stvari koje se izdaje, zvuchno. Idi na Beatport pa poslusaj i uporedi, al kazem ti, na pravu loptu da je ok Slusam u dnevnoj sobi na "Liniji" btw... Tu radi posao, a to je bitno
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2010, 07:57 PM   #79
djtopa
Junior Member

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Salji slobodno. Dobro je, cak bolje od 60% stvari koje se izdaje, zvuchno. Idi na Beatport pa poslusaj i uporedi, al kazem ti, na pravu loptu da je ok Slusam u dnevnoj sobi na "Liniji" btw... Tu radi posao, a to je bitno
To volim čuti,još ću ja nju dosta doraditi ...ipak je prva stvar
Ako znaš koje labele za moj stil znači neki funky tech house piši!
Btw,našao sam ja na myspaceu njih 10etak,ali tamo nema njihov mail,samo mogu poruku poslati?
A većina nema svoj web....
A koliko sam čuo treba poslati demo na mail sa svojim podatcima itd...

Last edited by djtopa; 15-04-2010 at 08:06 PM.
Old 15-04-2010, 08:42 PM   #80
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
To volim čuti,još ću ja nju dosta doraditi ...ipak je prva stvar
Ako znaš koje labele za moj stil znači neki funky tech house piši!
Btw,našao sam ja na myspaceu njih 10etak,ali tamo nema njihov mail,samo mogu poruku poslati?
A većina nema svoj web....
A koliko sam čuo treba poslati demo na mail sa svojim podatcima itd...
Chekaj sad, nemoz odma' sve. Malo sam prenaglio sa savetom da saljes odmah... Nastavi da radis muziku, napravi jos koju pesmu, jos bolju, da ih imas 4,5 kom... Ako se izdavachu svidi on ce odmah traziti jos, pa da ne bude: E nemam trenutno nista vishe...

Last edited by silicon science; 15-04-2010 at 09:02 PM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules